NASA ispituje mogućnost posete Veneri

Iako je bliža Zemlji od Marsa, Venera se nikad nije smatrala destinacijom koja bi mogla ugostiti astronaute, zato što na njoj vladaju pakleni uslovi.

Izvor: voanews.com

Petak, 19.12.2014.

22:35

Default images

Međutim, grupa naučnika NASA kaže da bi zapravo poseta Veneri mogla da bude izvodljivija od odlaska na Mars, sve dok astronauti ne odluče da slete na njenu površinu.

Naime, na površini te planete ima oko 500 stepeni Celzijusa, što je dovoljno da se rastopi olovo, a vazdušni pritisak je gotovo 100 puta veći nego na Zemlji.

Ipak, naučnici kažu da na oko pedeset metara od tla vlada “prijatnih” 75 stepeni Celzijusa, gravitacija je blago slabija od one na Zemlji, a pritisak je otprilike isti.

Prema njihovom konceptu, astronauti bi zapravo kružili atmosferom u gondolama ispod 130 metara dugog dirižabla napunjenog helijumom i obavljali naučne eksperimente.

Tim se nada da će tako jednog dana ljudi možda i trajno naseliti ovu vrelu planetu u lebdećem gradu.

Naučnici ističu da su prednosti misije na Veneru to da bi putovanje bilo kraće u odnosu na odlazak na Mars, a zahvaljujući većoj izloženosti Sunčevoj energiji, baterije bi se punile daleko brže. Osim toga, atmosfera Venere nudi više zaštite od zračenja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

47 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: