Top 10: Filmski gej stereotipi

Nakon što je proveo nedelju dana gledajući selekciju trenutno najaktuelnijih filmova koji govore o gej populaciji, Gardijanov kritičar Džek Kulen uočio je nekoliko zanimljivosti.

Život

Izvor: B92

Sreda, 27.03.2013.

09:02

Default images

Kako piše Kulen, većina "gej filmova" obiluje stereotipnim scenama, bez obzira na to da li su snimani pre ove godine, pre deset ili pedeset godina. Evo koje je stereotipe Kulen uočio.

Umetnički kadrovi drveća koje treperi na vetru

Očigledno ništa ne dočarava psihu gej osoba kao dugački kadrovi vožnje kroz šumu, nebo ispresecano visokim krošnjama koje se njišu… Sve ono što je suprotno homofobnim školskim autobusima, još jednom klišeu u filmovima sa gej tematikom.

Problemi sa majkom

Odnos gej likova sa svojim majkama prilično je stereotipan u većini filmova. Uglavnom se svodi na prigovaranje u početku, razvijanje sumnje tokom njuškanja po sinovljevim stvarima nešto kasnije, i dramatično otkriće. Majke su uglavnom mračne, sa izraženim problemima, natmurene… Scene bezrazložnog besa

Kako se usuđujete da nazovete mog sina ped****? Kako se moj otac usuđuje da želi da budem strejt kao on i svi ostali koje zna? Agrh! Nakon ovakvih komentara, koji često za motivaciju imaju niz stereotipa, uglavnom slede scene vožnji bicikala ili automobila, ili pak nekih sličnih radnji u kojima se likovi smiruju.

Duge i neobjašnjive scene pod tušem

Glavni gej junak se tušila, kao što to čini najveći deo populacije na svakodnevnom nivou. Međutim, scena naglašeno dugog tuširanja obavezna je u gej filmovima, i čini se da se reditelji vode izrekom – što duže to bolje.

Prelepe oči koje zure u daljine

Dugi nemi pogledi u predele, uglavnom reke i jezera, u kojima se ogleda sva težina koju junak nosi, takođe su čest stereotip. Uz po koju suzu, posle ovakvih scena najčešće sledi provala oblaka, odnosno emocija junaka. Klavir, klavir i samo klavir

Čini se da nema filma koji govori o gej osobama, a da bar jedna scena nije praćena klavirskom muzičkom podlogom. One najčešće dočaravaju tugu koju gej junak oseća. Što je dirljivija melodija, to je drama veća, a time i udar na srce publike.

Unutrašnji slom junaka

Ophrvan bolom i problemima koji su mu natovareni na leđima, junak će kad tad doživeti unutrašnji slom, izaći na terasu, zapaliti cigaretu i dugo, dugo razmišljati o svojoj sudbi. Ako pak ne puši, onda će verovatno iskazati svoj bes kratkim udarcem u zid i tišinom koja neminovno sledi. Identične klupske scene ludog provoda

Bele majice kratkih rukava, muzika koja udara na sve strane, zelena laserska svetla i vrela noć bez predaha. Nije potrebno da vidite i razaznate lica u klubu, potrebno je postići osećaj izgubljenosti, nezainteresovanosti i prolazne zabave kror koju junak prolazi. Onda se njihovi pogledi spoje i pada poljubac, jedan, drugi, treći…

Krupni kadrovi muškog (nagog) tela

Tiho pulsirajući, depilirani grudni koš ispod kojeg se nižu trbušnjaci, nabrekle bradavice i izvajane noge. I sve to snimljeno krupnim kadrom. Uglavnom se ove scene povezuju sa onim “prelepim očima koje zure u daljinu”.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Snažno nevreme stiže u Srbiju

U većem delu Srbije će danas pre podne biti pretežno sunčano, toplo, suvo i vetrovito, uz olujnu košavu u Beogradu, na jugu Banata, u Pomoravlju i donjem Podunavlju, a već u poslepodnevnim satima biće kratkotrajne kiše ili pljuskova.

7:13

1.5.2024.

1 d

Podeli: