Neverovatno otkriće: Virus srodan koronavirusu pronađen u uzorcima šišmiša starim deset godina

Koronavirusi koji su vrlo blisko povezani s virusom koji može izazvati bolest kovid, otkriveni su u paru šišmiša uzorkovanih u Kambodži pre više od 10 godina.

Život

Izvor: B92

Subota, 27.11.2021.

15:29

Neverovatno otkriće: Virus srodan koronavirusu pronađen u uzorcima šišmiša starim deset godina
Foto: Profimedia

Otkriće, objavljeno u časopisu Nature Communications, dodatno podupire teorije da je globalna pandemija rezultat "prelaska virusa koji se prenosi šišmišima".

U decembru 2019. vladini dužnosnici u kineskom gradu Vuhanu potvrdili su da zdravstvene vlasti leče nekoliko slučajeva upale pluća nepoznatog uzroka. Samo nekoliko dana kasnije, naučnici u Kini identifikovali su novi virus koji je zarazio desetine ljudi širom Azije.

U mesecima nakon toga postojala je neka misterija oko porekla tog novog koronavirusa. Zdravstveni stručnjaci, svetski čelnici i korisnici interneta iznosili su različite hipoteze o izvoru koronavirusa. Većina stručnjaka za zarazne bolesti slaže se, međutim, da je neprimećeno preskočio sa šišmiša na drugu životinju, koja ga je potom prenela na ljude.

U nedavnoj studiji, naučnici su se oslanjali na metagenomsko sekvenciranje kako bi identifikovali "gotovo identične viruse" u dva šišmiša, koji su prvobitno uzorkovani 2010. godine. Autori su upozorili i da su određene vrste mačaka i lasica, koje žive u području jugoistočne Azije, podložne infekciji virusom kovida i da bi u mogle da posluže kao posrednici u prenosu virusa na ljude. "Jugoistočna Azija je stanište velike raznolikosti divljih životinja i opsežne trgovine divljim životinjama koja ljude dovodi u izravan kontakt s divljim domaćinima koronavirusa sličnih SARS-u", rekla je Lusi Kits iz Zdravstvenog programa Društva za očuvanje divljih životinja (WCS) i koautorka studije. "Regija prolazi kroz dramatične promene u korišćenju zemljišta za razvoj infrastrukture, urbani razvoj i poljoprivrednu ekspanziju što može povećati kontakte između šišmiša, drugih divljih životinja, domaćih životinja i ljudi. Kontinuirani i sveobuhvatni nadzor šišmiša i drugih divljih životinja u jugoistočnoj Aziji ključna je komponenta spremnosti i prevencije buduće pandemije.”

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: