Šta je hiperemesis gravidarum od kog pati Kejt Midlton?

Vojvotkinja od Kembridža objavila je da čeka treće dete, ali je poznato i da pati od jakih jutarnjih mučnina. Problem sa tim imala je i tokom prethodne dve trudnoće.

Zdravlje

Izvor: B92

Utorak, 05.09.2017.

14:00

Šta je hiperemesis gravidarum od kog pati Kejt Midlton?
Foto: Getty

Medicinski termin za ovo stanje jeste hiperemesis gravidarum i dok se javlja veoma retko, u nekim slučajevima to može biti opasno i po majku i po dete.

O čemu je reč?

Ovo stanje razlikuje se od uobičajenih jutarnjih mučnina jer ne nestaje s vremenom. Takođe, može trudnicu da veže za krevet. Prema dosadašnjim podacima, neke žene mogu da se osećaju loše 50 puta dnevno.

Koliko se često javlja?

Ovo stanje se javlja kod svega jedan odsto budućih majki.

Koliko dugo traje?

Kod nekih žena može da traje sve do porođaja, dok u drugim slučajevima nestaje tek nakon dvadeset meseci. Poređenja radi, uobičajene mučnine obično nestaju u 14. nedelji.
Foto: Thinkstock
Kakve su komplikacije?

Ukoliko dođe do dehidratacije majke, postoji opasnost da se beba rodi sa deformitetom. Gubitak na težini kod trudnice može da dovede do toga da beba ima težinu i dužinu manju od proseka. Zbog dehidratacije postoji rizik i od stvaranja krvnih ugrušaka. Ukoliko se trudnica pridržava saveta lekara, mala je verovatnoća da će ovo stanje ostaviti posledice po dete.

Šta uzrokuje hiperemesis gravidarum?

To nije baš najjasnije utvrđeno, ali može da bude povezano sa promenom hormona u telu tokom trudnoće. Ako se jednom javi, obično se ponavlja i u narednim trudnoćama.

Kako se tretira?

Preporučuje se unos vitamina B6 i B12. U lečenju se takođe koriste i steroidi. Što se pre otpočne sa tretmanom veće su šanse da će trudnoća biti pod kontrolom.

Koji su drugi simptomi osim mučnine?

Mnoge trudnice su navele da im je u tom periodu bilo pojačano čulo mirisa, lučenje pljuvačke, glavobolja...

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: