"Sok od pomorandže je prevara"

U svakoj reklami uz prikaz doručka videće se i čaša soka od pomorandže, a prirodni sokovi već decenijama važe za odličnog saveznika zdravlja zbog obilja vitamina koje sadrže. Međutim, analizom nutricionističkog profila, fabrički proizveden sok od pomorandže je zapravo obično smeće, tvrdi nutricionistkinja Alisa Hamilton.

Zdravlje

Izvor: B92

Sreda, 05.10.2016.

19:30

Foto: Thinkstock

Kanadska naučnica Alisa Hamilton, inače veliki protivnik soka od pomorandže, tvrdi da o njegovim zdravim efektima može da se govori jedino ako ga sami iscedimo.

U svojoj knjizi "Isceđeno: Sve što ne znate o soku od pomorandže" u izdanju Yale University Press-a, Hamilton je uputila kritiku proizvođačima sokova koji ga u reklamama predstavljaju kao zdravu namirnicu, iako to nije.

Hamilton navodi da bi najbolje bilo popiti običnu čašu vode, jer je sok od pomorandže po svom nutrititvnom sastavu jednak bilo kojem napitku koji sadrži veliku količinu šećera.

Kupovni sok, uprkos etiketi s garancijom da je 'sok potpuno prirodan', 'bez dodatih šećera i konzervansa' ili '100% od pomorandže', zapravo je kalorijska bomba s vrlo niskim procentom nutrijenata i upitnom količinom vitamina C, tvrdi ona.

Kupovni sok ne može da bude svež

S obzirom na to da je daleki Brazil, zbog jeftine radne snage i slabih zakona o zaštiti prirodne okoline, Floridi preoteo svetski primat u proizvodnji soka od pomorandže, dug put koji pređe do kupaca širom sveta glavni je uzrok 'oplemenjvanja' soka konzervansima koji produžavaju njegovu trajnost i aditivima koji mu daju svež ukus.

To objašnjava i činjenicu da, iako je prosečno trajanje soka 60 dana, sok od pomorandže na policama prodavnica može da stoji i po godinu dana. Takođe, sok se tokom pasterizacije zagreva, iz njega se 'izvlači' kiseonik, a zatim se izliva u velike metalne kotlove i dodaju mu se hemikalije.

Takav sok je daleko od prirodnog, sveže isceđenog, kakvim se reklamira, objašnjava Hamilton.

Velika količina šećera 'šokira' organizam

Prema nutritivnim vrednostima, 3.5 decilitra kupovnog soka ima:
  • 153 kalorije
  • 34 grama ugljenih hidrata

  • 27 grama šećera
  • 2.4 grama proteina
  • 0.7 grama vlakana


To je otprilike jednaka količina ugljenih hidrata i samo tri grama šećera manje nego što se nalazi u, na primer, kesici popularnih bomona M&Ms.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: