Može li se umreti od ljubavi?

Slomljeno srce i tuga koju osećaju zaljubljeni nakon gubitka partnera, naročito stariji, može veoma loše da utiče na naš imunološki sistem. Zato starije osobe često umiru nedugo nakon smrti partnera, pokazalo je novo istraživanje.

Zdravlje

Izvor: Izvor: B92, Daily Telegraf

Sreda, 10.09.2014.

16:31

Default images

Proces žaljenja za izgubljenom voljenom osobom može izazvati neravnotežu u lučenju hormona koja se negativno odražava na broj imuno-ćelija, tvrde naučnici s Univerziteta u Birmingemu.

Oni su nedavno sproveli istraživanje koje je obuhvatilo sto pacijenata, od kojih je polovina bila starija od 65 godina, dok su ostali bili u starosnoj grupi od 18 do 45 godina, prenosi Dejli telegraf.

U svakoj grupi polovina ispitanika je nedavno izgubila voljenu osobu, bilo da je u pitanju smrtni slučaj ili kraj duge i intenzivne ljubavi. Druga polovina grupe i dalje je bila u srećnoj vezi. Disbalans ključnih hormona javljao se samo kod onih pacijenata koji su žalili za izgubljenim partnerom.

To je posebno bilo uočljivo u grupi starijih ljudi, dok su oni mlađi imali nešto jači imuno-sistem.

“Verujem da je ovo istraživanje dalo delimičan odgovor na pitanje zašto stariji ljudi umiru ubrzo nakon smrti njihovog partnera, koji im je bio glavna podrška u životu”, tvrdi dr Ana Filips. “Oni ne umiru zaista od slomljenog srca, već od posrednog efekta koji tako stresna situacija ima na njihove imunološke funkcije.”

Dr Filips dodaje da svi efekti koje gubitak voljene osobe može imati na nas još nisu u celosti ispitani.

“Znamo da utiču na imuno-sistem, između ostalog. Ali još nije istražena celokupna uloga koju imaju hormoni lučeni u toj stresnoj situaciji. Nadamo se da je ova naša studija samo jedan korak ka razumevanju ove složene situacije”, izjavila je ona.

Rezultati sprovedene studije objavljeni su u stručnom časopisu “Immunity and Ageing” uz preporuku da bi starijim osobama u ovako stresnim situacijama mogla da pomogne hormonska terapija uz savetovanje stručnog lica.

Foto: Fernando Sacasa / Flickr.com

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

20 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: