Obavezan pregled kolona od 2013?

Najveći eksperti iz oblasti lečenja raka debelog creva iz oko 30 zemalja predstavili su u Beogradu nove načine lečenja tog karcinoma interdisciplinarnim pristupom na simpozijumu koji je završen danas (14. 10).

Zdravlje

Izvor: B92

Nedelja, 14.10.2012.

19:20

Default images

Kako se navodi u saopštenju, Osmi internacionalni simpozijum koloproktologa i ove godine privukao je veliku pažnju stručne javnosti, a više od 900 najznačajnijih domaćih i svetskih stručnjaka razmenili su iskustva u lečenju raka debelog creva, ranoj dijagnostici i prevenciji te bolesti.

Rak debelog creva jedna je od najčešćih zloćudnih bolesti među stanovništvom razvijenog sveta, a u Srbiji je treći vodeći uzrok smrtnosti među malignim bolestima. Procenjuje se da se svake godine na planeti otkrije više od milion novih slučajeva tog oboljenja, a u Srbiji oko 400 slučajeva.

U nastanku bolesti, osim genetske predispozicije, važnu ulogu imaju životni stil, navike u ishrani i stres.

Rak debelog creva ubraja se u karcinome koje je najlakše otkriti i izlečiti. Pri pravilnoj prevenciji, odnosno ranoj kontroli zdravih ljudi posle pedesete godine, 95 odsto pacijenata ima šansu da se izleči.

"Poslednjih godina u Srbiji je oko 45 novootkrivenih slučajeva na 100.000 stanovnika", kazao je predsednik Simpozijuma kolopraktologa Zoran Krivokapić. On je naveo da bi naredne godine trebalo da se uvede obavezan pregled za građane Srbije u cilju ranog otkrivanja raka debelog creva i dodao da se očekuje da bi se na taj način u sledećih 10 do 15 godina smanjio broj novoobolelih.

Organizator jednog od najvećih kongresa medicine u Srbiji je Društvo koloproktologa Jugoslavije koje je osnovano 1997. godine

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: