Sve više blizanaca zbog veštačke oplodnje

Šanse da žena u četrdesetim rodi blizance ili trojke su veće nego u bilo kojoj drugoj dobi, a to prvenstveno omogućava medicinski potpomognuta oplodnja, piše "Dejli mejl".

Izvor: B92

Petak, 28.11.2014.

12:56

Default images

Broj žena starijih od 40 godina koje radjaju danas je veći nego ikada ranije, pokazala je studije britanskog Ministarstva zdravlja prema kojoj se kod žena mladjih od 20 godina na hiljadu slučajeva dogodi 6,1 višejajčanih trudnoća.

Kod žena starijih od 35 godina broj višejajčanih trudnoća je porastao sa 9,8 slučajeva na hiljadu trudnoća u 1976. na 99,3 u 2011. godini.

Iako se već duže vreme zna da medicinski potpomognuta oplodnja povećava šanse višejajčanih trudnoća, ovi podaci su potvrda toga jer nije reč samo o blizancima, jer je sve više žena koje rađaju i trojke i četvorke.

foto: flickr.com/be creator

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Snažno nevreme stiže u Srbiju

U većem delu Srbije će danas pre podne biti pretežno sunčano, toplo, suvo i vetrovito, uz olujnu košavu u Beogradu, na jugu Banata, u Pomoravlju i donjem Podunavlju, a već u poslepodnevnim satima biće kratkotrajne kiše ili pljuskova.

7:13

1.5.2024.

1 d

Podeli: