Kako stati na put internet-pirateriji?

Oskari su podeljeni, FEST je završen, a mnogi su neke od filmova već pogledali na internetu. Koliki je uticaj internet-pirata i kako stati na put ''zavlačenju ruke u džep autora'', pogledajte u prilogu televizije O2.

Tehnopolis

Izvor: B92, O2

Utorak, 06.03.2018.

19:50

Kako stati na put internet-pirateriji?
Foto: Getty

Mnogi nominovani filmovi su samo nedelju pred dodelu nagrada Oskar, procurili na internet. Sve više se čuju spekulacija da ovakvi izleti potiču od ljudi iz akademije koji prvi dobijaju kopiju filma.

"S obzirom na to da svaki član kada ima mogućnost da pogleda da pogledam filmove koji dolaze sa raznih strana sveta pre nego što ih nominujemo da uđu u onaj uži izbor za nagradu, na svakom od tih skrinera neretko preko dobrog dela ekrana piše ime“, priča umetnički direktor FEST-a Jugoslav Pantelić.

FEST, ipak nema sličnih problema.

"Ekskluzivnost na kojoj FEST kao festival insistira jeste jedan od načina borbe sa piraterijom", dodaje Pantelić.

"Mislim da to nimalo nije smešan problem, to jeste problem koji pre svega pogađa one koji distribuiraju određene filmove, međutim, kad je problem piraterije u pitanju, FEST se godinama unazad bori sa tim na taj način što plasira publici filmove koji prosto jos uvek nisu imali mogucnost da budu piraterisani.“

Iako je to krivično delo, u Srbiji su piratske verzije filmova i serija deo svakodnevice. Ipak nije sve piraterija. Od skoro na našem tržištu postoji Netfilm, internet-stranica na kojoj uz novčanu nadoknadu možete gledati filmove, serije i dokumentarce.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

75 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: