Naučnici rade na baterijama koje bi mogle da traju večno

Naučnici Instituta MIT i kompanije Samsung došli su do zaključka da bi se upotrebom baterija u čvrstom stanju mogli rešiti svi problemi koje imamo sa današnjim baterijama.

Tehnopolis

Izvor: B92

Sreda, 26.08.2015.

21:43

Default images

Današnji uređaji uglavnom koriste litijum-jonske baterije koje su prilično malog kapaciteta, brzo se troše, a i uvek postoji opasnost od eksplozije.

Prema rečima Gerbranda Sedera, profesora koji je zajedno sa još pet naučnika radio na novom materijalu, svi požari koji se događaju na, primer, Boing avionima i Tesla automobilima, nastali su upravo zbog tekućih elektrolita.

"Sam litijum nije zapaljiv, kao što je to slučaj u ovim baterijama. Uz čvrste elektrolite nema sigurnosnih briga, možete je baciti na pod, u nju zabiti ekser i neće doći do požara", ističe profesor Seder.

Problem sa razvijanjem baterija u črvstom stanju je bio taj što je teško pronaći čvrste materijale koji čestice provode jednako brzo kao tečnost. Međutim, ovaj tim naučnika analizirao je svojstva postojećih litijum-jonskih materijala i uspeo da pronađe materijale koji su dovoljno dobri vodiči.

Takođe, nove se baterije bolje ponašaju u hladnim uslovima, a mogu izdržati i nekoliko stotina hiljada ciklusa punjenja.

S obzirom na to da naučnici u svoj rad ulažu puno truda i napora, nadamo se da će večne baterije u bliskoj budućnosti ugledati svetlost dana.

foto: flicker.com/ScaleSpeeder

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

41 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

1 d

Svet

Kina i Francuska se dogovorile: "Dozvolićemo"

Kina će dozvoliti uvoz proteinske hrane svinjskog porekla iz Francuske, kao i uvoz svinjskih iznutrica iz te evropske zemlje, navodi se u današnjim odvojenim saopštenjima kineske carine i francuskog ministarstva poljoprivrede.

19:05

7.5.2024.

1 d

Podeli: