Kad vas špijunira vlastiti smartfon

Aplikacija koja je razvijena u laboratoriji Kindsighta pokazala je koliko je jednostavno od pametnog telefona napraviti pametnog tajnog agenta - špijuna prve klase.

Tehnopolis

Izvor: Izvor: tportal, Autor: M. È./TechHive

Sreda, 03.07.2013.

09:00

Default images

Već je dosta pisano o aplikacijama koje neovlašćeno 'uzimaju' podatke s vašeg pametnog telefona i šalju ih na servere svojih autora. Međutim, jedna kompannija koja se bavi sigurnošću napravila je aplikaciju koja vaš pametni telefon može da pretvori u pravog špijuna.

Laboratorija zadužen za sigurnost u Kindsightu napravila je aplikaciju i dokazala da ona radi, odnosno da prati korisnikovu lokaciju, presreće poruke, snima razgovore i samostalno snima fotografije.

Kako piše TechHive, aplikacija koja je nazvana DroidWhisper (šaptač Androidu), može da se sakrije unutar bilo koje aplikacije za Android i tako skrivena radi u pozadini kad god je pametni telefon uključen.

Nakon instalacije, DroidWhisper prima uputstva od glavnog servera ili putem interneta ili putem SMS-a. Sve podatke koje DroidWhisper prikupi kod 'žrtve' ponovo šalje na glavni server na kojem se prikupljaju podaci iz svih zaraženih pametnih telefona.

'Pametni telefoni odlična su platforma za lansiranje napada iznutra na korporativnu ili vladinu mrežu', istakao je šef laboratorije Kevin Meknami pojasnivši kako pomoću aplikacije uređaj postaje veoma moćna platforma za nadzor.

Upozorio je kako bi zaraženi uređaj mogao da se iskoristi i za traženje slabosti u bezbednosti, na primer, Wi-Fi mreže na koju se korisnik spaja.

Iako Kindsightova aplikacija nije dostupna u javnosti, pokazala je kako će korisnici u budućnosti morati da budu veoma oprezni prilikom preuzimanja i instaliranja aplikacija i pažljivo da čitaju kakva im daju ovlašćenja.

Naime, Meknami ističe kako Google Play, službena prodavnica za Androidove aplikacije, pregleda aplikacije i blokira one koje sadrže maliciozne kodove, druge, dok druge prodavnice to ne rade.

Jedan neoprezan 'klik' na lažnu verziju popularne igre ili poznate aplikacije mogao bi vlasnika da pretvoriti u hodajućeg špijuna, a da toga nije ni svestan.

Foto:nirots / freedigitalphotos.net

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

20 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: