Najpopularnije Android aplikacije za obradu fotografija

Verovatno ste i sami primetili da svi vodeći proizvođači Android telefona dosta pažnje posvećuju kameri, megapikselima, softveru kamere, da se neprekidno takmiče ko će napraviti bolju, a veliki udeo u kvalitetu i izgledu finalnog proizvoda imaju i aplikacije.

Tehnopolis

Izvor: Piše: Saša Petroviæ

Utorak, 02.09.2014.

14:46

Default images

Sony je u svojim Xperia telefonima (Z1, Z1 Compact i Z2) ugradio odličnu 20.7 MPx kameru sa ExmorRS senzorom i nagrađivanim G objektivom, a od decembra meseca 2013. godine (4.3 Jelly Bean update) u svim boljim modelima dostupna je i Smart Social kamera koja pruža mogućnost instaliranja dodatnih Xperia kamera aplikacija koje kameru čine još funkcionalnijom i zanimljivijom.

HTC već drugu godinu za redom u svoje udarne modele ugrađuje kameru sa Ultra pikselima a od ove godine na njihovom One M8 modelu možemo videti i dual kameru koja pored glavnog sočiva ima i pomoćno sočivo (depth sensor), dok je LG recimo, u najnoviji model G3 ugradio i LaserAF tehnologiju. Sve ovo govori koliko je kamera i fotografija bitna kada su Android telefoni u pitanju.

Koliko često koristite kameru na svom Android telefonu? Da li vam je bitno da fotografije uslikane telefonom izgledaju dobro? Da li ste od onih koji na društvenim mrežama objavljuju fotografije koje prethodno bar malo izmene?

Ja ću biti iskren, kamera na telefonu mi uopšte nije bila važna, čak sam jedne godine koristio smartfon koji nije imao ugrađenu kameru, ali, od kada sam počeo da koristim telefone sa odličnim kamerama primetio sam kako svakog dana nešto uslikam. Kasnije te fotografije i završe na društvenim mrežama obrađene nekom aplikacijom za obradu fotografija.

Ako su vaši odgovori na gore postavljena pitanja potvrdni, evo nekoliko Android aplikacija za obradu fotografija.
Instagram

Najpopularnija od svih, sa preko 200 miliona aktivnih korisnika! Na Google Play prodavnici dostupna od aprila 2012. godine. Iste godine kompanija Facebook kupila je Instagram.

Kada se pojavila, pa sve do juna meseca ove godine kada je izašao veliki 6.0 update, Instagram aplikacija svojim korisnicima nudila je samo zanimljive filtere. Od ove verzije omogućeno je podešavanje kontrasta, osvetljenja, podešavanje saturacije, izoštravanje, itd. Pored fotografija moguće je postaviti i obraditi video klipove u trajanju od 3 od 15 sekundi. Ako nemate profil (u šta čisto sumnjam) otvorite jedan, nećete se pokajati. Zapratite i neki zanimljivi profil, recimo profil nekog fotografa amatera koji fotografiše zgrade u Njujorku. Ima ih dosta, pronađite ih sami ili jednostavno pronađite ono što volite.

Ako vas interesuje statistika vašeg Instagram profila možete koristiti neki od web sajtova za to. Jedan od boljih je Iconosquare (Statigram).

Preuzmite aplikaciju
Pixlr Express

Besplatna aplikacija koja stiže iz Autodesk kompanije. Nudi pregršt podešavanja, odlične efekte, dodatke i meni najzanimljivije – pravljenje kolaža.

Maksimalan broj fotografija za pravljenje kolaža je 10. Odaberete fotografije od kojih želite da napravite kolaž, rasporedite ih po želji prevlačenjem iz jednog kvadrata u drugi, podesite veličinu razmaka, boju pozadine, i na kraju odabarete veličinu fotografije u pikselima.

Kasnije tako napravljeni kolaž možete dodatno ulepšati nekim efektom ili dodatkom u vidu zanimljivog okvira koji su dostupni u samoj aplikaciji.

Preuzmite aplikaciju
Photo Editor by Aviary

Aplikacija koju sam počeo da koristim pre nekoliko godina. Ako se dobro sećam, prvenstveno se zvala samo Aviary. Ne znam zašto, i dalje je koristim iako ima boljih.

Verovatno zbog jednostavnosti. Kao i sve druge aplikacije za obradu fotografija Aviary nudi dosta podešavanja, efekte, dodatke i jedinstvene stikere od kojih se neki plaćaju.

Sve u svemu, ako vam treba aplikacija za obradu fotografija koja nije preterano komplikovana za korišćenje, Aviary je odličan izbor.

Preuzmite aplikaciju
Snapseed

Aplikacija koja je usko povezana sa Google+ društvenom mrežom, a kako i ne bi kada je u Googleovom vlasništvu. Sve fotografije koje budete “sređivali” ćete vrlo lako moći da podelite na svom Google+ profilu. Prednost u odnosu na druge slične aplikacije je jednostavnost korišćenja.

Izabranu fotografiju obrađujete pokretom prsta - gore/dole za odabir podešavanja (kontrast, osvetljenj, itd.), levo/desno za vrednost (od -100 do +100).

Šta je još dostupno u okviru aplikacije, moraćete da proverite sami. Ako niste znali, jedna je od omiljenih aplikacija profesionalnih fotografa.

Preuzmite aplikaciju
Retrica

Aplikacija namenjena ljubiteljima retro i selfie fotografija. Interfejs dosta sličan interfejsu Instagram aplikacije. Razlika je u filterima. Dostupno je 80 starinskih filtera (od kojih se 25 plaćaju).

Na svakoj fotografiji koju budete obrađivali biće automatski ubačen Retrica logo. Logo je dostupan u 14 verzija i može se isključiti u opcijama podešavanja.

Fotografije obrađene ovom aplikacijom izgledaju staromodno i lepo.

Preuzmite aplikaciju

Piše: Saša Petrović

Foto: Image courtesy of kibsri at FreeDigitalPhotos.net

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

36 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: