Microsoft objavio ponudu za Yahoo

Microsoft je objavio ponudu za kupovinu Internet pretraživača Yahoo za 44,6 milijardi dolara, odnosno 30 milijardi evra

Tehnopolis

Izvor: B92

Petak, 01.02.2008.

15:58

Default images

Američki softverski gigant koji je i najveća svetska softverska kompanija ponudila je da kupi Yahoo za 31 dolar po akciji, a da iznos plati u gotovini i akcijama. Taj iznos predstavlja čak 62 odsto veći iznos od vrednosti akcija kompanije Yahoo na jučerašnjem zatvaranju berzi u Sjedinjenim državama.

Microsoft je saopštio i da je spreman da tesno sarađuje s direkcijom i upravnim odborom Yahoo-a, kao i da očekuje da bi ukoliko dođe do preuzimanja to rezultiralo uštedama u iznosu od oko milijardu dolara. Akcije Yahoo-a su, posle objavljivanja ponude, skočile na berzi za čak 53 odsto, na 29 dolara.

Evropska komisija nije želela da u ovom trenutku daje komentar na ovu ponudu, ali je u u međuvremenu pokrenula dve nove antimonopolske istrage protiv Microsofta, osumnjičenog za zloupotrebu dominantnog položaja na tržištu svojim poslovnim softverom "Office“ i Internet navigatorom "Explorer“.

Takođe, poslovanje Microsofta biće do novembra 2009. godine pod kontrolom ministarstva pravde SAD, objavila je sudija zadužena za proces protiv te kompanije Kolin Kolar-Koteli.

Kontrola, koja je počela po završetku antimonopolskog procesa pokrenutog protiv Microsofta 2001. godine, trebalo je da bude okončana novembra 2007. godine, ali je 10 američkih država tražilo njeno produženje za pet godina, do 2012, a Kolar-Koteli je odlučila da rok za završetak bude novembar 2009. godine.

Microsoft je izjavio da prihvata odluku o produženju kontrole i da želi da nastavi saradnju s vlastima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Snažno nevreme stiže u Srbiju

U većem delu Srbije će danas pre podne biti pretežno sunčano, toplo, suvo i vetrovito, uz olujnu košavu u Beogradu, na jugu Banata, u Pomoravlju i donjem Podunavlju, a već u poslepodnevnim satima biće kratkotrajne kiše ili pljuskova.

7:13

1.5.2024.

1 d

Podeli: