MOK: bezbednost Rija biće rešena

Predstavnici MOK-a izrazili su uverenje da će problem bezbednosti u Rio de Žaneiru biti rešen do početka letnjih Olimpijskih Igara 2016. godine.

Izvor: B92, Beta

Utorak, 20.10.2009.

20:14

Default images

Prošlog vikenda u obračunu bandi u brazilskoj metropoli poginula je 21 osoba, oboren je i jedan policijski helikopter. "Bezbednost je jedno od najvažniji pitanja za MOK, bez obzira koja zemlja je u pitanju. To je problem koji će da rešavaju brazilske vlasti. Imamo puno poverenje da će problem biti rešen u narednih sedam godina", rekao je portparol MOK-a Mark Adams.

Nekoliko članova MOK-a rekli su da su ih dogadanja u Riju prošlog vikenda podsetila da teroristički napad u Londonu 2005. godine, samo dan nakon što je saopšteno da će taj grad biti domaćin OI 2012.

"U neku ruku, ti incidenti su slični. Međutim, ne možemo sada da donosimo zaključke o problemima koji bi trebalo rešiti u sledećih sedam godina", kazao je član MOK-a Dik Paund.

U terorističkima napadima bombaša-samoubica u Londonu koji se dogodio 2005. godine poginule su 52 osobe.

Član Izvršnog odbora MOK-a Gerhard Hajberg rekao je da nema razloga za preveliku zabrinutost.

"Imamo još sedam godina vremena. Do tada će se sve 'raščistiti' i nisam zabrinut", kazao je on.

Rio je, pre dve nedelje na kongresu MOK u Kopenhagenu, izabran da bude domaćin OI 2016. godine, a upravo je pitanje bezbednosti bilo navedeno kao glavni problem kandidature brazilskog grada.

Brazil će biti i domaćin Svetskog prvenstva u fudbalu 2014. godine.

"Učinićemo sve što je potrebno da očistimo svo djubre koje stvaraju bande kriminalaca u našoj zemlji", poručio je predsednik Brazila Lula da Silva.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: