WRC, Argentina: Šljunak, ali drugačiji

Sebastijan Leb zaradio je i treći pobednički sombrero u Meksiku. Samo prvog dana Latvala je bio dorastao protivnik, onda kada je izgledalo kao da vozi na krilima rezultata iz Švedske. Iznenađenja nije bilo, prednost najmlađeg WRC pobednika bila je nedovoljna da se Lebov juriš odbije, a pozicija čistača puta nikako nije pomogla. Alzašanin je postao lider rano u subotu, na desetom brzinskom ispitu, i od tog momenta rastojanje do pratilaca raslo je tempom kojim se grudva puštena s planine pretvara u lavinu. Istina, Seb je rizikovao ponevši samo jednu rezervnu gumu kako bi bio lakši, ali ta računica dala je i rezultat.

Izvor: B92

Petak, 28.03.2008.

16:45

Default images

Jari Mati zbog pucanja cevi koja povezuje turbinu i interkuler nije mogao da odbrani ni drugu poziciju i bio je prinuđen da se zadovolji najnižim stepenikom pobedničkog postolja. To bi bio više nego uredan plasman da brzina prvog dana, a zašto ne reći i probuđene ambicije i nanovo utemeljeno samopouzdanje, nisu nagoveštavali više.

Subaru bolji start nije imao već godinama, a dva podijuma u tri relija obezbedio je Kris Etkinson. Drugo mesto u Meksiku je rezultat karijere za Australijanca. Da li najzad možemo govoriti o obostranom strpljenju koje počinje da isplaćuje dividende? Pravo je čudo da je Impreca 2007. proradila onda kad su od nje zvanično svi digli ruke. Tek malo manje čudo je činjenica da nije Solberg taj koji japanskom timu donosi prve znake ohrabrenja posle višegodišnjih patnji. U bodovima: Kris 14, Peter 9. Koji god druid da je skuvao čarobni napitak za ovu sezonu, receptura konačno funkcioniše.

Hirvonen je i pored tri gumi-defekta i relativno aljkave vožnje završio četvrti i spasao barem pregršt bodova sa relija na kojem ni u jednom trenutku nije izgledao slavno. Da guma na Fokusu Heninga Solberga nije počela da ispušta, i taj plasman bio bi pod znakom pitanja. Znamo da je od vozača BP Forda Miko ekspert u sakupljanju poena, a već ima dovoljno elemenata da pretpostavimo da Latvala može i želi da igra više gronholmovsku ulogu. Nije to baš Markusovo "pukovnik il' pokojnik", ali barem na to podseća. Ova raznolikost u pristupu timu može samo da koristi.

Donji dom i tamna strana sile

Zaključimo spisak prvih osam: stariji Solberg konačno je osvojio prve bodove u 2008, Vilson je završio odličan šesti, iako mu je neki genijalac iz publike servirao kamen u vetrobran. Argentinac Viljagra izborio je dva boda na ovosezonskom debiju Mančiz Forda, a osmo mesto zaradio je Francuz Sebastijan Ožije. Ovaj momak zaslužuje poseban komentar: u Meksiku je nastupio u Sitroenu C2 u juniorskoj kategoriji, koju je i osvojio. Ali, Sebastijan je učinio i mnogo više. Nikad nijedan vozač iz JWRC klase nije uspeo da uđe u prvih osam u generalnom plasmanu i osvoji WRC poene. Sada se i to desilo. Jeste se Meksiko bio borba za opstanak, istina je i da je finalni poredak uspostavljen pošto je Rikardo Trivinjo iz banalnih razloga diskvalifikovan, ali to ne umanjuje Ožijeovo postignuće, koje mu je obezbedilo ulazak u reli istoriju.
Pobrojaćemo junake tamne strane trećeg relija sezone. Primat ima Dani Sordo, koji se, udarivši u kamen, slupao već na prvom brzincu. Điđi Gali je krenuo sjajno, imao dva druga vremena zaredom, a onda upao u jarak pored puta. Posle pogotka u stenu izlomio je amortizere i ostao nasukan daleko od servisa. Kasnije se pokazalo da je strukturna šteta na Fokusu prevelika da bi Italijan smeo da nastavi po superreli pravilima. Nesrećni Peter Solberg nije čestito ni ušao u ritam kad je naciljao psa na putu i oštetio Imprecu, ali je vozio dalje. Drugog dana, presudili su mu lom poluosovine i zaustavljanje na veznom sektoru. Suzuki je izveo timski harakiri. Dušu su ispustili i Andersonov i Gardemajsterov motor i do četvrtog brzinca, oba žuta automobila bila su van igre. Nova ekipa se, nimalo začuđujuće, zagrcnula na jednom od najzloćudnijih relija u godini.

Planovi i očekivanja

Ford ima 12 poena prednosti nad Sitroenom u konkurenciji proizvođača, a Leb je Hirvonenovo vođstvo srezao na samo jedan bod. Dakle, Finac prvi kreće u Argentini, što na ovom reliju i nije toliki hendikep. Tu je Mikov najbolji rezultat prošlogodišnje treće mesto, Latvala je 2007. u Stobart Fordu bio četvrti. Po tradiciji, Sitroen ima mnogo bolje izglede za trijumf. Francuski tim, sveže ofarban u Red Bul boje, u Argentini je nepobediv od 2004. U 2005. Leb je preuzeo štafetu od Sainca i ne ispušta je. Nastavak te serije i u 2008. vratio bi Seba na vrh u generalnom plasmanu, premda on kaže da mu to nije prioritet. Dani Sordo veruje da mu se tehnika na šljunku popravila, iako iz Meksika nema ni rezultat ni kilometražu koji bi to potvrdili. Kako su samo daleko dani kada su ga, visoko ceneći potencijal zvezde u nastanku, nordijski navijači sa simpatijama zvali "Sordonen".
Sada već krupnim koracima, Subaru je izbio na treće mesto među proizvođačima. Etkinson smatra Argentinski reli jednim od najtežih u sezoni i veruje da su dobri rezultati u Južnoj Americi po pravilu plod višegodišnjeg iskstva na ovom takmičenju. Australijanac strahuje da će ovde gume stradati više i češće nego dosad. Solberg mlađi veruje u borbu za sam vrh i najavljuje originalnu taktiku: forsiraće jako, a onda će forsirati još malo jače. Dosadašnji dometi ovog dvojca u Argentini: Peter dva puta drugi, Krisov najbolji plasman je šesto mesto. Subaruov je cilj da oba vozača završe u prvih 5, odnosno da se postojeći zamah zadrži, a onda s novom Imprecom zaista pusti korak.

Pošto je Gali prvi put u godini ostao praznih šaka, Vilsonova velika tri poena nisu pomogla da Stobart ne sklizne na četvrtu poziciju u poretku. Za osvajanje ekipnih bodova nominovani su Điđi i Hening, Metju će voziti, ali samo za sebe. Italijanu je ovo šansa da izvadi fleke posle prvog kiksa u sezoni, a za Argentinu ga vezuju prijatne uspomene, jer je pre dve godine tu izborio prvi WRC podijum. Hening Solberg na ovom reliju kao da je pretplaćen na bodove, a u Kodobi je i Vilson 2006. osvojio svoj prvi WRC poen. Hening potvrđuje da "krv Solberga" nije voda: on planira da od početka forsira i vidi šta će biti potom.

Reli Argentina je domaće takmičenje za Mančiz Ford. Pametna rokada personala u Meksiku pomogla im je da iz prvog pokušaja preskoče Suzuki, jer do bodova stigli i "pozajmljeni" Solbeg i Federiko Viljagra. "Kod kuće" ćemo ih gledati u postavi na koju smo navikli: u jednom automobilu biće Horhe Peres Kompank. On jeste užasno spor, ali kao suvlasnik ekipe i porodičnog biznisa sa Mančiz sladoledom ima pravo da svoj novac troši na omiljeni hobi. Viljagra je mnogo jači adut, pogotovu sa lokalnim poznavanjem terena. Čovek živi u Karlos Pazu, gradu domaćinu relija, a odbranu nacionalne titule započeo je pobedom baš na putevima oko Kordobe.
FOTO 4: Suzuki

Do kapitulacije u Meksiku, Suzuki je redovno osvajao bodove i sad se treba vratiti u tu formu.

Gardemajster neće želeti da dugo pamti svoj stoti WRC start, a u Argentini će, dan posle relija, proslaviti 33. rođendan. Možda ovog puta bude mogao da jubilej spoji sa nekim pristojnim rezultatom. Njegov skor iz Karlos Paza: četiri starta, najbolji rezultat 5. mesto 2005, a onda dvogodišnja pauza, jer u privatničkoj fazi nije bilo novca za prekookeanska takmičenja. Mučno iskustvo iz Meksika diktira sledeće prioritete: pažljiva vožnja i izbegavanje nevolja, fokus na pouzdanost i izdržljivost. Cilj je završiti reli, eventualni bodovi biće dobrodošli bonus.

Makadam, ali drugačiji

Argentinski reli je jedina poseta Južnoj Americi u godini. Vozi se na makadamu, ali bitno drugačijem od onog u Meksiku. Sedište relija i servisni park su u mestu Karlos Paz, pored Kordobe, na obali jezera San Roke, na 650 metara nadmorske visine. Brzinski ispiti stižu do okolnih planina od preko 2.000 metara, gde razređeni vazduh ponovo oduzima motorima dah, odnosno četvrtinu snage.

Značaj pozicije na putu ovde ima svoje specifičnosti. Prvi, uobičajeno, čisti trasu za ostale, što nije idealno, ali manje smeta nego drugde. Veća je muka biti rangiran nisko: pošto je teren mekši od onog u Meksiku, on brzo degradira i u trasi se otvara dubok kolotrag. Kasniji start donosi sve veće probleme na izrovanim putevima u popodnevnim prolazima. Očekuje nas oštra borba za vrh od samog početka, jer se nikom neće da preniskom startnom pozicijom rano upropasti svoje šanse.
Tri dana takmičenja imaju međusobno potpuno različit karakter. Odlike puteva izrazito variraju, a podloga se kreće od glatke i kompaktne do grube, čak i peskovite. Zato se svaki dan u pristupu i set-apu tretira gotovo kao poseban reli. Brzinci u petak su krivudavi i nalikuju onima u Meksiku; u subotu se vozi po bržim tvrdim i peskovitim deonicama, a u nedelju su na programu stenoviti planinski grebeni i pejzaž s površine Meseca. Završnog dana prelaze se samo 42 kilometra, ali na najtežim ispitima na reliju, sa pentranjem na 2.195 metara nadmorske visine.

Puteve oko Kordobe presecaju brojne rečice i vodotokovi. Spektakularni prolazak kroz njih zapravo je zaštitni znak Argentinskog relija. Recept za taj poduhvat je sledeći: u izviđanju se konstatuje dubina vode i može li se kroz nju proći punim gasom a da se motor ne "udavi". Svi proračuni i bukvalno padaju u vodu ako do relija padne kiša, pošto se tada dubina gaza menja. U protekle dve godine, termin za Argentinu bio je maj, sad se vozi šest sedmica ranije i jesenje vreme je nestabilnije nego inače. Proteklih dana bilo je kišovito, ionako klizave trase sada su natopljene i neverovatno komplikovane, a očekuje nas i izmaglica.
Svi će voziti na tvrdim Pireli skorpion gumama, onim koje su se dobro pokazale u Meksiku. U Argentini su, međutim, stvari drugačije: mekši putevi su i manje abrazivni, a prianjanje je generalno slabije. Temperature će izvesno biti niže, pa će pneumaticima u tim uslovima biti potrebno više vremena da se zagreju do operativnog optimuma. Njih će dodatno rashlađivati svaki prolaz kroz bujicu, kao i planinske deonice.

Reli Argentina ima 21 brzinski ispit, takmičarsku distancu od 347,91 km, a ukupnu od 1.619,45 kilometara. Poučeni logističkim fijaskom iz 2007, organizatori su odustali od superspecijalnog ispita u predalekom Buenos Airesu. Ove godine se svakog dana vozi superspecijal pored Kordoba stadiona, gde će, kao i duž celog itinerera, dobru atmosferu obezbediti poslovično fanatični navijači, manje strastveni samo od onih u Finskoj.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: