Federer najveći favorit u istoriji AO

Pre godinu dana Marat Safin je zaustavio Rožea Federera na putu ka osvajanju titule prvaka na Otvorenom prvenstvu Australije. Mogu li Endi Rodik, Lejton Hjuit, David Nalbandijan i ostatak tenisera da spreče fenomenalnog Švajcarca da pobedi ove godine.

Konkurencija u muškom singlu je oslabljena jer su mnogi teniseri odustali pa je Federer apsolutni favorit da pobedi u Melburnu drugi put u karijeri.

Šamse su povećane povlačenjem prošlogodišnjeg pobednika Safina, drugoplasiranog na rang listi Rafaela Nadala i četvorostrukog prvaka Andrea Agasija.

"Mislim da je ove godine Federer verovatno najveći favorit u istoriji turnira," rekao je domaći teniser Lejton Hjuit.

Izvor: Aleksandar Stojanoviæ

Petak, 13.01.2006.

15:09

Default images

Prošle sezone najbolje rangirani teniser je igrao polufinale na Australian i Frenč openu a pobedio na Vimbldonu i Ju Es Openu.

Na prvom turniru sezone koji je igrao, na Katar Openu, odbranio je titulu bez izgubljenog seta.

Njegov najveći problem mogla bi da bude vrućina ali i povreda članka koji možda nije dovoljno spreman za ta dvonedeljna iskušenja u tim uslovima.

"Uhvatio sam ritam i srećan sam načinom na koji igram. Još jednom sam dobro počeo godinu i veoma sam nestrpljiv da što pre počne Australian Open," izjavio je Rože Federer koji je osvojio šest Gren Slem titula.
Šanse Endija Rodika su porasle posle otkaza fenomenalnog španskog tinejdžera Nadala.

Amerikanac je postavljen za drugog nosioca, što znači da ne može da se sretne sa Federerom pre finala 29. januara.

"Ne baziram moje šanse na otkazima drugih igrača. Morate da pobedite igrajući najbolje što znate."

Rodik je pobedio Federera samo jednom na 11 mečeva a bio je drugi na prethodna dva Vimbldona.
Lokalna nada je treći nosilac Lejton Hjuit koji bi mogao da se sretne sa Federerom u polufinalu. Australijanac je poražen u prošlogodišnjem finalu u Melburnu.

Hjuit misli da je poraz Federera u prošlonedeljnom meču protiv Nemca Tomija Hasa nevažan i tvrdi da statistika proglašava prvog nosioca potpunim favoritom.

Poraz od Safina je Federerov jedan od četiri na 85 mečeva koliko je odigrao prošle sezone.

Federer je pobedio na prethodnih 45 takmičarskih mečeva na tvrdoj podlozi, koja se koristi u Melburnu. Hjuit je izgubio devet prethodnih mečeva od 24ogodišnjeg favorita.

Nije jasno kakva je Hjuitova forma posle poraza na turniru u Sidneju od Italijana Andreasa Sepija. Australijanac je imao problema sa stomačnim virusom koji ga je umalo sprečio da učestvuje na tom turniru.

Već u drugom kolu Australian Opena Hjuit će za protivnika imati ili britansku nadu Endija Mareja ili argentinca Huana Ignasia Čelu.
Osoba koja ima razloga da se ne plaši Federera je četvrti nosilac David Nalbandijan. Argentinac je gubio 0-2 u setovima u finalu Masters Kupa u Šangaju a na kraju je ipak prekinuo seriju Šavjcarca od 24 uzastopne pobede u finalima.

Nalbandijan, koji se povukao sa turnira na kojem je poražen Federer prošle sedmice, mogao bi da ode dalje od četvrtfinala u Malburnu prvi put u karijeri jer je u delu kostura u kojem nema švajcarskog tenisera.

Početak Australian Opena je 16. januara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: