Fudbal je poseban – ceo svet spasava propasti 100-godišnji klub

Španska Real Mursija postala je primer onog najlepšeg dela fudbala i sporta, ujedinila je navijače širom sveta u nameri da je spasu uništenja.

Izvor: B92

Petak, 23.11.2018.

11:30

Fudbal je poseban – ceo svet spasava propasti 100-godišnji klub

Iz sezone u sezonu svedoci smo finansijskog propadanja brojnih evropskih klubova. Ta sudbina zadesila je i Mursiju koja je u roku od decenije od klub iz Primere stigla do prosjačkog štapa, i to u sezoni u kojoj proslavlja 100 godina postojanja.

Situacija je toliko užasna da igrači kluba koji ima stadion kapaciteta 32.000 mesta strepe gde će da žive jer ih policija izbacuje iz stanova koje klub ne može da plaća, ne dobijaju plate, a na treninzima rade sa izduvanim loptama.

Čak i kada imaju lopte uslovi u kojima treniraju nisu normalni jer radnici koji održavaju teren retko ga sređuju jer ih niko za to ne plaća, prenosi ESPN.

Jednog vikenda nakon što su se vratili sa dva gostovanja u tri dana su nakon 16 sati u autobusu želeli da se istuširaju, ali nisu mogli jer u svlačionicama nije bilo ni struje ni vode.

Nisu radili ni medicinski aparati pa lekari nisu mogli da pomognu igračima u slučaju neke teže povrede. Čelnici kluba su uveravali igrače da redovno plaćaju sve dažbine, ali je bilo jasno da su to izmišljotine jer je u klupskim prostorijama bilo isključeno bukvalno sve.

Zbog toga su fudbaleri u oktobru u dogovoru sa navijačima javno protestovali sedeći na terenu okrenuti prema svečanoj loži i predsedniku kluba u prvih 30 sekundi utakmice protiv Talavere.

"Lažu na svakom koraku. Trpeli smo, ćutali, ali više ne možemo. Tereni su uništeni, igrači imaju problema sa zdravljem, a niko ne može da im pomogne. Pokušavamo da igramo čiste glave ali to nije moguće. Stalno nam lažu, svi. To su lažovi i lopovi. Ovo je sramota", rekao je defanzivac Čarli otkrivši da nijedan igrač nije dobio nijedan cent plate ove sezone.

Dodatni problem je što niko ne zna ko je u stvari vlasnik kluba. Pre tri godine kada je klub bio takođe na ivici bankrota kupio ga je biznismen Raul Moro. On ga je prodao Meksikancu Maurisiju de la Vegi, ali kada je došao da preuzme klub, Moro je tvrdio da je i dalje on vlasnik i potom ga je prodao sadašnjem predsedniku Viktoru Galvesu.

Tada je krenula pravna bitka za vlasništvo, a klub je odlučio da je legitimni vlasnik De la Vega, iako je Galves vodio klub. De la Vega je letos obećao da će vratiti sve klupske dugove ako Galves odstupi, ali on to nije učionio.

De la Vega je optužio Galvesa da želi da ugasi klub, a ovaj je nedavno izjavio da klub nije njegov i da će odstupiti krajem novembra.

U međuvremenu, klub su preuzeli mladi i ambiciozni lokalni stručnjaci koji u saradnji sa navijačima i igračima pokušavaju da omoguće normalno funckionisanje kluba.

To je umnogome popravilo atmosferu u svlačionici pa uprkos svim problemima Mursija je posle 13 kola sedma na tabeli sa samo četiri boda udaljenosti od četvrte pozicije koja vodi u baraž za drugu ligu. Pozicija bi bila još bolja da je Mursija bar jednom pobedila u poslednja četiri kola. Novi čelnici nemaju nameru da se zadržavaju u klubu, ali se trude da ga vrate na noge i spreče bankrot. Stoga su predložili prodaju deonica kluba kako bi se on spasao.

Postavili su cenu od 0,122 evra, a ko kupi najmanje 400 deonica, odnosno uloži oko 50 evra, dobiće mesto u Izvršnom odboru.

Navijači su krenuli da prodaju klupske rekvizite i novac počeli da ulažu u kupovinu deonica. Takođe su počeli sa javnom promocijom kampanje pa se glas o ovome proširio po celoj Španiji, a brzo i po Evropi i svetu.

Navijači iz svih krajeva Pirineja i "Starog kontinenta" su se uključili i počeli da kupuju deonice Mursije, pa je vrlo brzo prodato 3,5 miliona deonica, a to je klubu donelo više od 400.000 evra što je omogućilo normalno funkcionisanje bar na određeni period.

Igrači su dobili deo duga, ali to je i dalje mizerno u odnosu na čak 53 miliona evra koliko je u minusu Mursija. Ipak, nijedan fudbaler još uvek nije napustio klub, zbog čega im navijači i dalje pomažu. "Rekao sam im da bi umrli od gladi da im se ovo dogodilo u bilo kom drugom klubu u nekom drugom gradu. Ali, ne i ovde. Stotine ljudi stoje iza kluba i podržavaju ih i uvereni su da ćemo nekako izgurati ovu sezonu i onda videti kako dalje", rekao je trener Manuel Erero.

Mursiji pomažu i klubovi iz Italije i Engleske. Tako je Roma pozvala navijače da kupuju akcije pa je vrlo brzo više od 600 njih postalo deoničari španskog kluba.

Kao novi suvlasnici su se javili i iz Njukasla, potom iz Turske, Moldavije, Crne Gore, pa i iz Južne Amerike i Kariba (Paragvaj, Gvajana, Surinam, Kuba, Honduras).

Ceo svet pomaže Mursiji, sada ima deoničare iz svih krajeva "Starog kontinenta", a to možete da postanete i vi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: