Red Bull Flugtag stiže u Srbiju

Prvi Red Bull Flugtag održan je u Beču na Dunavu 1992. godine, a sada je došao red da se i Beograd upiše među domaćine tog takmičenja. Ada ciganlija će 22. juna biti pretvorena u pistu za kreativne letelice na prvom Red Bull Flugtagu u Srbiji.

Srbija
Podeli

Flugtag, što na nemačkom znači dan letenja, najveće je dešavanje koje Red Bull organizuje po zemljama. Pored pilota i timova, koji žele da izmene istoriju vazduhoplovstva svojim ručno izrađenim letelicama na ljudski pogon, okuplja i do 300.000 gledalaca. Prijave za učešće se primaju do 15. marta preko zvaničnog sajta takmičenja Red Bull Flugtag.

‘More Beograda’, kako mnogi nazivaju Adu ciganliju, biće pretvoreno 22. juna u poligon za letenje na kojem će se takmičiti odvažni piloti i timovi u svojim kreativnim ručno izrađenim letelicama. Takmičenje se zasniva na pokušajima da letelice na ljudski pogon polete sa rampe visoke šest, a duge 30 metara.

Na takmičenju mogu da učestvuju svi koji žele, uslov je samo da pošalju prijava do 15. marta, posle čega sledi izrada skica i selekcija od strane stručne komisije, 30 timova koji će se direktno plasirati na takmičenje, dok će dodatnih 5 timova biti izabrano putem sajta gde će publika moći da glasa i popuni listu od 35 timova. Letelice će se birati na osnovu inventivnosti, kreativnosti i tehničke izvodljivosti koju predlažu da naprave. Svaki tim mora da ima pilota i tri člana posade, koji će pomoći pilotu u pokušaju da poleti.

Put do završnog nastupa je dug i zahteva dosta truda. Posle selekcije timova, dvorišta, garaže, hale, možda čak i dnevne sobe biće pretvorene u radionice za izradu letelica gde će timovi u polutajnosti sastavljati svoje leteće objekte. Da li će one biti u obliku letećeg tanjira, Betmobila, Dupljajskih kolica, ili pak praseta videćemo posle selekcije, a gde će timovi vežbati na njima je da odluče, baš kao što su to radili pioniri vazduhoplovstva. Ono o čemu će svakako morati da vode računa jesu bezbednosne mere. To uključuje materijale od kojih će letelica biti napravljena, poziciju pilota, siguronosne sisteme za sletanje u jezero, i mnoge druge stvari.

Na Red Bull Flugtagu prvenstveno je bitna kreativnost letelice, ali i nastup tima na rampi i daljina. Pre poletanja, svaki tim će imati 30 sekundi vremena da prikaže svoj performans, a poželjno je da članovi tima budu odeveni u skladu sa svojom letelicom. Nastup na rampi, letelicu i postignutu daljinu ocenjivaće četvoročlana komisija za letenje ocenama od pet do deset. Iz tog razloga, može da se desi da pobedi letelica koja nije imala najduži let već je nasmejala publiku do suza. Timove koji se nađu na pobedničkom postolju, kao i tim koji obori svetski rekord u daljinskom letu, očekuju nezaboravne nagrade.

Red Bull Flugtag prvi put je održan na Dunavu u Beču 1992. godine. Do danas je to dešavanje održano preko 100 puta u preko 33 zemlje sveta, a pored velikog broja pilota i timova okupljalo je i do 300.000 gledalaca. Svetski rekord u daljinskom letu iznosi neverovatnih 69,79 metara, a ostvaren je prošle godine u Majncu u Nemačkoj.

Srbija je, inače, jedna od retkih zemalja koja može da se pohvali tako bogatom istorijom vazduhoplovstva. Dupljajska kolica pronađena na arheološkom lokalitetu u blizini sela Dupljaja, predstavljaju najstariji materijalni dokaz u Evropi o želji čoveka za letenjem.

Rani pokušaji letenja u Srbiji beleže se davne 1841. godine, kada je Kalfa Manojlo pokušao da poleti sa krilima prikačenim za svoje ruke. Mnoge poznate ličnosti u Srbiji poput Jovana Jovanovića Zmaja i Nikole Tesle, bile su zainteresovane za letenje. Ognjeslav Kostić bio je prvi Srbin koji je ostavio značajan trag u istoriji vazduhoplovstva, a već je 1879. godine demonstrirao letove svojih letećih konstrukcija poput helikoptera, mahokrilaca i preteče aviona sa nepomičnim krilima. Početkom 20. veka srpsko vazuhoplovstvo je krenulo uzlaznom putanjom. 2010. godine obeleženo je 100 godina od prvih letova avionom u Srbiji.

Današnje stanje vazduhoplovastva u Srbiji teško se može povezati sa bogatom istorijom letenja koja se vezuje za našu zemlju, ali je možda Red Bull Flugtag pravo mesto da se pokaže da smo i dalje rame uz rame sa svetom.

Sport

ABA liga: Apsurd i balkanska pravila

Jadranska košarkaška liga u najvećoj je krizi od početka svog postojanja 2001. godine. Najveći krivci za to jesu čelnici ABA lige, koji su pogrešnim tumačenjem Pravilnika Evrolige doveli u zabludu klubove-učesnike, javnost i navijače.

Sada, mesec dana pred fajnal-for u Laktašima, još se ne zna mogu li uopšte Radnički i Igokea sledeće sezone da igraju Evroligu, čak i ako to izbore na terenu. Ovakav razvoj događaja nameće kratkoročna pitanja (Radnički i Igokea), ali i dugoročna – o kredibilitetu ABA lige i mestu srpskih klubova u njoj.

Saša Ozmo utorak 26.03. 12:25 Komentara: 0

Promene. Suštinske. Odmah!

Srpska istorija pamti i važnije večere, ali verovatno nikad nijedna nije skuplje koštala. Kada je Siniša Mihajlović pre 4 dana obećao večeru novinaru koji pogodi startnu postavu, niko od nas nije ni slutio u šta će se to izroditi. U petak uveče Siniša nije morao da časti nikoga od novinara, ali siguran sam da bi svako od njih rado prihvatio da preskoči tu čast ako bi to garantovalo da nam se neće dogoditi ona dva sata.

Vladimir Novaković subota 23.03. 11:09 Komentara: 570

Mihajlović i Štimac: Stari znanci u novim ulogama

Nesuglasice Siniše Mihajlovića i Igora Štimca otpočele su 8. maja 1991. godine u finalu Kupa Jugoslavije, kada je splitski Hajduk na stadionu JNA savladao Crvenu zvezdu rezultatom 1:0.

Jedini pogodak na utakmici delo je Alena Bokšića, kasnijeg hrvatskog reprezentativca i strelca na meču „male“ Jugoslavije i Hrvatske 9. oktobra 1999.

Najsnažniji utisak iz poslednjeg finala Kupa SFRJ nije ni taj gol Bokšića, ni pobeda Hajduka usred Beograda nad šampionom Evrope, već svađa srpskog i hrvatskog fudbalera.

Spasoje Veselinović utorak 19.03. 21:22 Komentara: 34

Srbija vs Hrvatska - ko će istrčati na Maksimir?

Ostalo je pet dana do meča decenije, duela Hrvatske i Srbije na Maksimiru u Zagrebu, u kvalifikacijama za Svetsko prvenstvo 2014. godine.

Prethodnih nedelja mnogi fudbalski stručnjaci su davali svoje procene predstojećeg duela, većina daje prednost Hrvatskoj, ističe slab napad Srbije, bolju formu glavnih igrača zapadnog suseda.

Siniša Mihajlović nije imao iznenađenja na svom spisku, osim što nije pozvao Dejana Stankovića, iako je bilo naznaka da bi doskorašnji kapiten mogao da se vrati u selekciju, ali on ponovo ima problema sa povredom.

Aleksandar Kovačević nedelja 17.03. 16:57 Komentara: 225

F1: Može li iko da zaustavi Fetela?

Samo nekoliko sati deli nas od početka ovogodišnjeg šampionata Formule 1 Velikom nagradom Australije na stazi „Albert park“. Kao i u prethodne dve sezone, Sebastijan Fetel i Red Bul će biti ti koje će svi ostali želeti da pobede, a velika borba počinje u nedelju u Melburnu. U odnosu na prošlogodišnji šampionat, pravila se nisu promenila mnogo, ali bi Pirelijevi pneumatici mogli dodatno da začine borbu kako za bodove, tako i za pobede i titulu...

Sportska redakcija B92 četvrtak 14.03. 20:07 Komentara: 25