Agnješka Radvanska

Poljakinja Agnješka Radvanska protivnica je Jelene Janković u borbi za četvrtfinale na ovogodišnjem Rolan Garosu, a to će ujedno biti njihov prvi duel. Radvanska je rođena 1989. godine u Krakovu. Visoka je 172 centimetra, dešnjakinja je i igra dvoručni bekhend. Radvanska je u profesionalni tenis ušla 2005. godine, i za nepune tri sezone uspela je da osvoji tri WTA turnira i zaradi nešto preko milion dolara. Trenutno je 15. teniserka sveta, a njen najbolji plasman bilo je 14. mesto u aprilu ove godine.

Izvor: Aleksa Gutoviæ

Subota, 31.05.2008.

16:38

Default images

Svoj ogromni potencijal Radvanska je pokazala 2006. godine u svojoj prvoj punoj sezoni na turu. Na turniru u Varšavi, na kojem je dobila ’vajld kartu’, Radvanska je u prvom meču protiv neke igračice iz prvih 100 pobedila tada 12. teniserku sveta Anastasiju Miskinu, a na tom turniru stigla je do četvrtfinala.

Usledio je i uspeh na Vimbldonu na kojem je stigla do četvrtog kola. U finišu sezone nastavila je da beleži sjajne rezultate, a prvo polufinale WTA turnira igrala je u Luksemburgu. Na turnir je došla kao kvalifikant, u prvom kolu spasila je četiri meč lopte u pobedi nad Italijankom Santanđelo. U drugom kolu pobedila je Venus Vilijams, a u četvrtfinalu prvog favorita turnira Jelenu Dementjevu.
Pobeda nad Ruskinjom koja je tada bila šesta na svetu, bila je prvi Top 10 skalp Radvanske u karijeri. U polufinalu je izgubila od Frančeske Skijavone u tri seta. Na U.S. Openu je ispala u drugom kolu od Tatjane Golovin, a posle gren slema u „Velikoj jabuci“ Radvanska je sa 129. stigla do 99. mesta na WTA listi, i to je bio njen debi u prvih 100. Posle turnira u Luksemburgu došla je do 66. mesta, a sezonu je završila na 54. poziciji nakon što je u Lincu izgubila od ane Ivanović u drugoj rundi.

Prva WTA titula stigla je 2007. godine u stokholmu, a te sezone pobedila je još tri igračice iz Top 10. Bila je to ujedno i prva titula koju je osvojila neka igračica iz Poljske. Na tri turnira (Istanbul, Palermo i Cirih) stigla je do četvrtfinala, a dva puta ispala je u čevrtom kolu (Majami i U.S. Open). Pobede nad Martinom Hingis (Majami), Marijom Šarapovom (U.S. Open) i Danijelom Hantuhovom (Cirih), bile su druga treća i četvrta pobeda nad Top 10 igračicom. Na Vimbldonu 2007. stigla je do trećeg kola, a na osam turnira te godine, uključujući i Australijan Open, stigla je do druge runde.
Tekuću sezonu Radvanska je počela loše, pošto je u Hobartu kao četvrta kosturašica poražena u prvom kolu od Penete, ali odmah je usledio i veliki uspeh na prvom gren slemu sezone u Australiji, gde je stigla do četvrtfnala. U februaru je stigla i do druge titule u karijeri (Pataja). Kao prva nositeljka, u finalu je spasila meč loptu protiv Krejbasove, i na kraju trijumfovala sa 6:4, 1:6, 7:6. U dohi je stigla do polufinala, a u Dubaiju je izgubila u prvom kolu od Čakvetadze. Na Indijan Velsu stigla je do četvrtfinala, a u Amelija Ajlendu, Čarlstonu i Berlinu izgubila je u trećem kolu.

Trener Agnješke Radvanske je njen otac Robert. Sestra Ursula koja je mlađa godinu dana takođe je teniserka (trenutno je 190. na svetu). Agnješka je tenisom počela da se bavi sa četiri godine, a odrasla je u Nemačkoj. Radvanska retko izlazi na mrežu, i samim tim, njena omiljena podloga je šljaka, dok kao svoj omiljeni udarac, Agnješka ističe forhend.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

16 h

Podeli: