Ol-star: Poklon za Lavina, Klej pobedio Stefa

Zek Lavin je drugi put zaredom pobedio u takmičenju u zakucavanjima, a Klej Tompson je u duelu sa Stefom Karijem odneo trofej namenjen najboljem trojkašu.

Izvor: SV

Nedelja, 14.02.2016.

09:19

Ol-star: Poklon za Lavina, Klej pobedio Stefa
Getty Images

U drugom danu Ol-star vikenda koji se odražava u Torontu održano je i takmičenje u veštinama u kom je slavio centar Minesota Timbervulvsa Karl Entoni Tauns.

Njegov klupski drug, Zek Lavin ušao je u istoriju kao tek četvrti igrač koji je uspeo da odbrani titulu u nadmetanju u zakucavanjima, posle Džejsona Ričardsona, Majkla Džordana i Nejta Robinsona.

Ipak, čini se da je do tog priznanja došao potpuno nezasluženo i da je trofej trebalo da završi u rukama krilnog centra Orlando Medžika Arona Gordona koji je publici u Kanadi priredio pravi spektakl.

Ono što je Stef Kari uradio prošle godine ove je uspeo da učini drugi član “Spleš bradrsa“, Klej Tompson, pošto je izjednačio rekord svog saigrača iz Golden Stejta. Bek Voriorsa je ubacio 27 poena u finalnoj rundi i prvi put u karijeri ostvario trijumf na pojedinačnom takmičenju na Ol-staru.

Možda i najveće iznenađenje priredio je prošlogodišnji prvi pik na draftu, Karl Entoni Tauns je dokazao da centri ponekad mogu i bolje da se snađu u prezentovanju svojih veština od bekova, u direktnim duelima je bio bolji od Drejmonda Grina, Demarkusa Kazinsa i Ajzee Tomasa za još jedan trofej koji odlazi u Minesotu.

Lavin u istoriji, Gordon "moralni pobednik"

Getty Images
“Najbolje takmičenje ikada“, gotovo je jednoglasno mišljenje ljubitelja atraktivnih zakucavanja, kojima su Zek Lavin i Aron Gordon pružili ono što njihove kolege nisu uspevale proteklih desetak godina. U drugi plan su potpuno pali Vil Barton i Andre Dramond, imali su sjajne ideje, međutim nisu uspeli da ih realizuju, pa je od početka takmičenje bilo “ples u dvoje“.

A Lavin i Gordon su se toliko zaigrali da se moralo u produžetke, iz kojih je kao pobedik izašao plejmejker Timbervulvsa, može se reći potpuno nezasluženo, s obzirom na to šta je prikazao krilni centar Orlanda.

Sada već dvostruki šampion je od žirija koji su činili Dikembe Mutombo, Trejsi Mekgrejdi, Medžik Džonson, Šakil O Nil i Džordž Gervin praktično dobio pobedu na poklon i ukupno 299 od mogućih 300 poena, iako je Gordon, ako ništa drugo, prikazao ono što se od njega možda očekivalo, ali svakako niko nije mogao da se zakune da će uraditi ono što je uradio.

Reči su suvišne za spektakularna zakucavanja mlađeg brata nekadašnjeg košarkaša Partizana Drua Gordona, koja mu ipak nisu bila dovoljna za titulu jer je Lavin uvek imao nekakav odgovor koji se žiriju, kao po pravilu, više sviđao:

Tompson uradio ono što je malo njih uspelo

Getty Images
“Biće najbolje takmičenje ikada“, govorilo se uoči početka Ol-star vikenda, odnosno od trenutka kada je saopšteno da će u šutiranju trojki ukrstiti koplja Stef Kari, Klej Tompson, Džej Džej Redik...

Tompson je uradio ono što je malo kome pošlo za rukom ove sezone – pobedio je trenutno najboljeg košarkaša na svetu i to u disciplini koja mu je omiljena.

Bek Voriorsa je od početka stavio do znanja konkurentima da je veoma spreman za pobedu, u prvoj rundi je ubacio 22 poena, a umalo se dogodilo veliko iznenađenje na samom kraju uvodnog raspucavanja. Kari je jurio rezultat od preko 20 poena koji su ostvarili Džejms Harden, Džej Džej Redik i Devin Buker.

Poslednjom šarenom loptom, na poslednjoj “polici“, u poslednjoj sekundi izborio je 21 poen i direktan plasman u finale, dok su u baraž morala pomenuta trojica košarkaša.

Najmlađi je bio najprisebniji, Harden je promašio taktiku, stavio je rek sa šarenim loptama na centralnu poziciju i za 30 sekundi nije uspeo da ispali svih pet lopti, Redik nije mogao da uđe u pravu seriju, tako da se “Spleš bradrsima“ u konačnom okršaju pridružio 19-godišnji bek Finiks Sansa.

Dva poena više u odnosu na prvu rundu ubacio je Kari, pred Tompsonom je bio ozbiljan zadatak, a on ga je ispunio sa lakoćom koja do sada nije viđena u takmičenju za najboljeg trojkaša. Ostavio je šarene lopte za poslednji rek, već trećom izjednačio rezultat svog klupskog druga, a onda ubacio i dve koje su mu preostale, za izjednačavanje rekorda koji je, posle promene pravila, bio u Karijevim rukama.

Kad je centar brži od plejmejkera...

Getty Images
Nadmetanje u košarkaškim veštinama ove godine dobilo je nešto drugačiji izgled od onoga na koje smo navikli, pored bekova priliku da pokažu šta znaju imali su i igrači kojima je posao pod košem. I to se pokazalo kao dobitna kombinacija za najboljeg rukija sezone, Karla Entonija Taunsa.

Mladić koji može da uradi sve na terenu je to potvrdio i ovoga puta, u direktnim duelima je bio bolji od Drejmonda Grina, Demarkusa Kazinsa i, u finalu, Ajzee Tomasa, koji je prethodno prošao dvoboje protiv Emanuela Mudiaja i Si Džeja Mekaluma.

Potpuno spektalularno je izgledao Taunsov pobednički put, zaostajao je za Grinom u prvoj rundi, mučio se sa provlačenjem lopte kroz uspravno postavljeni obruč, ali je onda iskoristio šansu koja mu se ukazala i iz drugog puta ubacio trojku.

Sve je daleko bolje izgledalo protiv Kazinsa, leteo je Tauns po parketu, sve uradio kako treba, a Bugiju nije dozvolio ni da dođe do prilike da uputi šut van linije 7,24 i plasirao se u finale. Strašan duel je usledio u finalu, protiv sebe je Tauns imao Ajzeu Tomasa, pratio je omalenog pleja Bostona u stopu, u jednom momentu ga pretrčao i uspeo da ga pobedi u stilu – laganom trojkom, doduše tek iz četvrtog pokušaja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

79 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: