Utorak, 04.03.2008.

10:49

Lambić i Bobić u Njujorku na 'JBC'

Izvor: B92, Politika

Default images

Petar Lambić, košarkaš Hemofarma, i Perica Bobić iz Crvene zvezde izborili su mesto među 12 Evropljana koji će od 16. do 20. aprila učestvovati na „Džordan brend klasiku”. U konkurenciji 92 najtalentovanija šesnaestogodišnjaka, na tri kvalifikaciona turnira u Viljnusu, Rimu i Atini, naši mladići istakli su se u većini elemenata i imaće priliku da igraju „Ol Star” meč i druže se sa jednim od najboljih košarkaša svih vremena, Majklom Džordanom.

Direktor Džordanovog kampa za Evropu Marin Sedlaček, ističe da je konkurencija bila izuzetno velika, a da se među 12 najboljih, uglavnom nalaze igrači iz zemalja koje tradicionalno najbolje rade sa mladim selekcijama.

Od tri kvalifikaciona kampa, najslabija konkurencija bila je u Litvaniji, jer se nisu pojavili igrači iz Rusije, pa su sva četiri putnika za Njujork iz zemlje domaćina. U Rimu je bilo žestoko, jer su se nadmetali Španci, Italijani i Francuzi, koji imaju sjajne omladinske škole.

Tri Španca i jedan Italijan pokazali su najbolje rezultate. Španija je, tako, dokazala da je vodeća košarkaška nacija, ne samo po ACB ligi i uspesima reprezentacije. U konkurenciji su bili i momci iz Slovenije, Crne Gore i BiH, ali nisu uspeli da uđu u najuži krug,” ističe Marin Sedlaček.
Rusi, Izraelci, Hrvati i Nemci znatno su povećali konkurenciju u Atini, a uz dvojicu srpskih košarkaša, na završnicu u SAD putuju po jedan turski i izraelski predstavnik.

Interesantno je da je srpsku košarku predstavljalo šest mladih košarkaša i da su svi ušli u uži izbor od 16, Aleksandar Cvetković (Crvena zvezda), Aleksandar Radenković (Partizan), Strahinja Mladenović (FMP), Perica Bobić (Crvena zvezda), Nemanja Bešović (Vojvodina) i Petar Lambić (Hemofarm).

Dobro su se snašli, a odlučivale su nijanse. Još jednom je potvrđen potencijal naše košarke i klubova koji ulažu u najmlađe igrače. Svi naši momci su zapali za oko trenerima ne samo igrom na „ol-star” utakmici već kroz celokupan rad u kampu.
Lambić i Bobić zasluženo putuju za Njujork i verujem da će i tamo biti među onima koji će ostaviti najbolji utisak, ” kaže Sedlaček.

Dvanaestorici najboljih Evropljana pridružiće se vršnjaci iz Azije (dvojica) i Australije i Afrike (po jedan) u jedinstvenoj prilici da u SAD predstave košarku zemalja iz kojih dolaze.

Organizatori kampa nisu slučajno izabrali ovaj uzrast (1992. godište), To je igrački period kada je Majkl Džordan počeo da shvata neke važne stvari u košarci i da se razvija, a usledio je neposredno pošto nije uspeo da se izbori za „Ol Star”, susret svih srednjoškolskih zvezda, gde mu je po kvalitetu bilo mesto.

Zbog toga su Džordan i njegov tim težište stavili na edukaciju najtalentovanijih košarkaša.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

27 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: