Štefan Eberharter za B92: “Skijanje je bilo moja strast”

Legendarni austrijski skijaš Štefan Eberharter bio je u poseti Beogradu, a u razgovoru za B92 otkrio je kako je počeo da se bavi alpskim skijanjem, koje pobede su mu najdraže, ko mu je bio najveći rival, i koga smatra za favorite za osvajanje velikog Kristalnog globusa u novoj sezoni Svetskog kupa.

Izvor: Jelena Trajkoviæ

Sreda, 04.11.2009.

00:56

Default images

Sada 40-godišnji Eberharter je dugoj karijeri uspeo da ostvari sve ciljeve koje je postavio pred sebe. Već u 22. godini je pred domaćom publikom u Zalbah-Hinteglemu postao dvostruki svetski šampion, u superveleslalomu i superkombinaciji. Rezultat u superveleslalomu uspeo je da ponovi i u Sent Moricu, 12 godina kasnije.

Do olimpijskog zlata došao je na Igrama koje su u Solt Lejk Sitiju održane 2002. godine, kada je trijumfovao u veleslalomu. Iste godine prvi put se okitio i titulom osvajača Svetskog kupa, a veliki Kristalni globus podigao je i godinu dana kasnije. Pored toga tri puta je osvojio Svetski kup u spustu (2002, 2003, 2004) i superveleslalomu (2002, 2003).

Dvostruki osvajač Svetskog kupa ističe da je prvi put na skije stao kada je imao četiri godine, a da je sa 15 shvatio da želi da bude profesionalni skijaš.

Prve korake na skijama napravio sam sa četiri godine, a na prvim trkama sam učestvovao već sa šest. Sa 15 godina sam razmišljao da bih možda mogao da dođem do svetskog vrha“.
Fonet
Ipak, iako ističe da je još na početku karijere razmišljao o svetskom vrhu, Eberharter s sadašnjeg stanovišta ističe da nije mislio da će ostvariti rezultate kakve je u svojoj karijeri postigao, ali da se njima nadao.

Skijanje je bilo moja strast. Uz skijanje sam odrastao, korak po korak. Prvo sam učestvovao na trkama za decu, pa na nacionalnom šampionatu Austrije, a potom i na međunarodnim trkama koje su održavane pod okriljem Svetske federacije. Tada sam shvatio da sam dovoljno dobar i da bih mogao da se okušam i na najboljim svetskim trkama. Onda sam imao san da pobedim na nekoj, to sam uradio i pred sebe sam postavio novi cilj, da postanem svetski ili olimpijski šampion“.

Mnogi smatraju da je Eberharterova pobeda u spustu u Kicbilu pre pet godina jedna od najboljih u istoriji alpskog skijanja. Austrijanac, koji je tada nadmašio drugoplasiranog Amerikanca Derona Ralvesa za neverovatnu jednu sekundu i 21 stotinku, slaže se sa takvim ocenama.

Potpuno se slažem sa tim ocenama. To je bila moja najbolja trka u spustu. Toliko sam je želeo. Bila je to moja poslednja sezona u Svetskom kupu i želeo sam da ponovo pobedim u Kicbilu jer se staza nalazi blizu mog rodnog mesta tako da je mnogo mojih prijatelja došlo. Bio je to savršen dan, bio sam najveći favorit, a pobeda baš tamo mi je puno značila i fantastičan je osećaj bio i što sam došao do nje“.
Beta/AP
Pored trke u Kicbilu Eberharter ističe da je u karijeri najbolje trke izvozao na Olimpijskim igrama u Solt Lejk Sitiju i Svetskom prvenstvu u Sent Moricu, gde je vodio veliku borbu sa sunarodnikom Hermanom Majerom.

Prvi veliki uspeh ostvario sam na Svetskom prvenstvu Zalbah-Hinteglemu, gde sam osvojio dva zlata, a to je bila velika stvar za mladog skijaša, a veliko iznenađenje za mnoge. Među najbolje trke ubrajam i treće svetsko zlato 2003. godine u Sent Moricu, kada sam se borio sa Hermanom Majerom, odmah posle njegovog povratka skijanju. Takođe, i dve titule osvajača Svetskog kupa, pored olimpijskog zlata, su rezultati na koje sam ponosan“.

Upravo rivalstvo sa Majerom je jedno od najvećih u istoriji alpskog skijanja. Sada su obojica u penziji, a Eberharter ističe da na to rivalstvo sada gleda malo s malo distance ali da, upkos tvrdnjama mnogih, između njih dvojice nije bilo ničega osim velikog poštovanja.
Fonet
Prošlo je mnogo vremena. Bili smo veliki konkurenti, rivali, ali nikada nije bilo problema između nas. Poštovali smo jedan drugog i svaki put kada je on imao dobru trku ja sam mu čestitao, a i on je meni“.

Prošlu sezonu Svetskog kupa obeležila je velika borba između Eberhartovog sunarodnika Benjamina Rajha i Norvežanina Aksela Lunda Svindala, koji je nadmašio Austrijanca za dva boda. U Eberharterovoj omiljenoj disciplini, spustu, do malog Kristalnog globusa došao je još jedan Austrijanac Mihael Valhofer, a on se nada da će se njegovi sunarodnici ponovo naći na vrhu i uveren je da će sezona biti uzbudljiva.

Mislim da je pred nama još jedna uzbudljiva sezona. Siguran sam da će se za Kristalni globus ponovo boriti Rajh i Svindal, ali da će se u borbu umešati i Švajcarac Didije Kuš. Valhofer je moj veoma drag prijatelj, ali nevezano za to, smatram da je odličan u spustu i da ima odlične šanse da ponovo osvoji titulu. Što se tiče svih skijaša nadam se da se neće povrediti“.

Vrhunac sezone za sve skijaše ove zime biće Olimpijske igre u Vankuveru, a legendarni austrijski skijaš navija za svoje sunarodnike, ali ne želi da prognozira osvajače medalja, jer je siguran da će u Kanadi biti viđeno nekoliko iznenađenja.
Beta/AP
Na velikim takmičenjima uvek su moguća iznenađenja. U normalnim okolnostima favoriti pobeđuju, ali nas često neko iznenadi. Nadam se da će Austrijanci osvojiti nekoliko medalja. Mislim da i skijaši i skijašice imaju dobru šansu da dođu do dobrog rezultata u Vankuveru“.

Posle odluke o povlačenju iz skijanja pre pet godina Eberharter živi miran život, daleko od javnosti. Pre tri meseca je njegova porodica je postala bogatija za jednog člana i ističe da je sada u potpunosti posvećen ulozi oca, kao i da će prvo sina naučiti da hoda, a onda će ga staviti na skije.

Pre tri meseca sam postao otac, dobio sam sina, zove se Filiks. To je nova uloga u mom životu i njemu sam potpuno posvećen i osećam se fantastično. Prvo ću morati da ga naučim da hoda, a onda ćemo lako odlučiti šta ćemo dalje, a sigurno ću ga naučiti da skija“, rekao je u razgovoru za B92 Štefan Eberharter.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: