40 mečeva pod sumnjom, Crna lista i ugovor AO sa kladionicom

Više od 40 mečeva u periodu od tri meseca u 2015. godini je pod sumnjom da je namešteno, prenosi ABC.

Izvor: ÐN

Ponedeljak, 01.02.2016.

13:11

40 mečeva pod sumnjom, Crna lista i ugovor AO sa kladionicom
Photo by Pat Scala/Getty Images

ABC je u izveštaju naveo da su odgovorni za sumnjive mečeve međunarodni kladioničari.

Sumnjivi mečevi, u proseku tri nedeljno, odigrali su se u Kolumbiji, Maroku, Rusiji i Nemačkoj između septembra i novembra prošle godine, objavila je australijska kuća koja se bavi istraživačkim novinarstvom.

Najmanje 20 igrača u vezi je sa nameštanjem tih mečeva - oni su prijavljeni teniskim vlastima još ranije jer je nekolicina njih poznata istražiocima od 2008.

Neki od tenisera nalaze se na Crnoj listi zajedno sa ljudima iz ‘podzemlja’ koji kontrolišu klađenje širom Azije. Tu listu čine oni za koje su nadležni utvrdili da ne igraju uvek na pobedu. Više od 350 imena upisano je u Crnu listu, uključujući i najmanje 10 onih koji su učestvovali na ovogodišnjem Australijan openu.

Poznato je da su dvojica slabije rangiranih – Australijanci, ali većina potiče iz razvijenih ekonomija Južne Amerike, Azije i istočne Evrope, gde su mere za sprečavanje nameštanja najslabije.

Izveštaj australijske ABC kuće u okviru istrage “Četiri ugla” objavljen je po završetku prvog Gren slema sezone i predstavlja nastavak optužbi za nameštanje i korupciju u tenisu, kao i negodovanja zbog multimilionskog sponzorskog ugovora između Ozi opena i kladionice “Vilijam Hil” (potpisan prošle sezone).

Krovne organizacije u ovom sportu naložile su opsežnu istragu prvog dana Australijan opena o korupciji posle navoda o nameštanju mečeva. “Buzz Feed” i “BBC” otkrili su 16 igrača koji su gubili mečeve kada su uplate protiv njih bile učestale .

Italijanski “Tutosport” bez osnova i dokaza objavio je da je Novak Đoković namerno izgubio meč od Fabrisa Santora na Mastersu u Parizu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

56 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: