Naslovna strana

 

 

Ambasador Montgomeri posetio NIN

"Premijer mi je rekao..."

 

Vladimir PopovićVilijam Montgomeri potvrdio je navode NIN-a da je Vladimir-Beba Popović stajao iza napada Televizije Pink na Verana Matića, i da je zbog toga udaljen sa radnog mesta u Birou za komunikacije Vlade Srbije

Američki ambasador u Beogradu Vilijam Montgomeri posetio je u utorak Redakciju NIN-a i razgovarao sa novinarima i urednicima našeg lista o medijskim prilikama u Srbiji, a narocito o sve učestalijoj pojavi da državni funkcioneri medije tužakaju sudu. Ambasador se posebno interesovao za sudski postupak koji je protiv NIN-a pred Prvim opštinskim sudom u Beogradu pokrenuo šef Biroa za komunikacije Vladimir Beba Popović, pozivajući se na novi Zakon o javnom informisanju.

Sticajem okolnosti, naime, spor između NIN-a i Vladimira Popovića ima i svojevrstan američki ugao. Naša novinarka Marijana Milosavljević se u članku iz aprila ove godine pod naslovom "Osveženi maratonac", koji je postao predmetom tužbe Vladimira Popoviža, ovlaš dotakla i okolnosti pod kojim je Popović lane na izvesno vreme udaljen iz Biroa za komunikacije Vlade Srbije. Iznela je hipotezu da je njegov odlazak sa radnog mesta bio rezultat američkog pritiska do kog je došlo zbog Popovićeve odgovornosti za medijsku kampanju protiv B92 i Verana Matića.

U razgovoru sa urednicima NIN-a ambasador Montgomeri dao je izjavu koja će nam pomoći da na sudu dokazemo da je NIN o Vladimiru Popoviću i njegovoj ulozi na srpskoj medijskoj sceni pisao istinito i tačno:

"Kada su počeli napadi na B92 i Verana Matića, mi smo to posmatrali sa interesovanjem i zabrinutošću. U jednom trenutku, nakon što je počela serija napada u listu "Publika" i na Televiziji Pink, u Beogradu su se pojavili posteri sa likom Verana Matića na kojim je pisalo nesto u smislu "Traži se". S obzirom na posledice koje je to moglo imati po ličnu bezbednost Verana Matića, to me je zabrinulo dovoljno da prilikom prvog narednog susreta pitam premijera Đinđića šta zna o svemu tome.

Premijer Đinđića mi je bez ikakvog oklevanja rekao da Vladimir Beba Popović stoji iza tih napada. Ja sam se prilično iznenadio, i rekao sam: Možete li mi reći nešto više? On mi je objasnio da je Beba Popović neprekidno zvao Željka Mitrovića i zahtevao nove i nove napade na Verana Matića i na B92, i da je sve to činio potpuno bez znanja premijera. Đinđić mi je objasnio da je lično razgovarao o tome sa Zeljkom Mitrovićem i da mu je Željko potvrdio da su pozivi dolazili od Bebe i da je Mitrović pretpostavljao da premijer zna za te pozive. Đinđić je rekao Mitroviću da on ništa o tome nije znao, i da sa tim napadima treba prestati. Premijer je rekao da je Beba Popović otišao, da ne obavlja više svoj posao. Nije rekao da je podneo ostavku, već samo da više nije na poslu", zaključio je Vilijam Montgomeri.


[pošaljite komentar]
[komentari čitalaca]

 

Sadržaj:

Naslovna strana specijala
23.06 - B92: Saopštenje RTV Pink vrhunski cinizam
23.06 - Zahtev Radija B 92 i Verana Matića za objavljivanje odgovora na informaciju
23.06 - B92: Odgovor na neistinitu informaciju objavljenu na TV Pink
24.06 - B92: RTV Pink skraćenjem odgovora krši zakon
25.06 - B92: Dati šansu Pinku
26.06 - Ambasador Montgomeri posetio NIN

[komentari] [pink files]

Click Here!

© B92, 2003