Sent Moric - zimovanje sa ukusom

Sent Moric je broj jedan na listi zimskih centara sa dobrim razlogom: pejzaži oduzimaju dah, u ponudi su mnige aktivnosti i raskošno švajcarsko gostoprimstvo.

Izvor: B92

Četvrtak, 24.11.2011.

17:00

Default images

Ova nepobediva kombinacija, koju su turisti otkrili još 1864. godine, nastavlja da privlači na hiljade turista. Evo kako da isplanirate put do ovog raja na zemlji.

Šta videti i raditi?

Foto: iz4aks/Flickr
Skijanje

Ovo je glavni razlog zbog kojeg je Sent Moric postao tako poznato zimovalište Sa 400 km raspoloživih skijaških staza i Olimpijskom ski stazom ovo je jedno od najboljih mesta na svetu za ljubitelje ovog zimskog sporta.

Pešačenje

Švajcarski Nacionalni park, koji se nalazi u Engadinskoj dolini je među najboljim u zemlji za pešačenje i planinarenje.

Biciklizam

Pojedini hoteli iznajmljuju bicikle. Staza za biciklizam je dugačka i prolazi pored prelepih predela u kojima ćete uživati.
Foto: René (and then some)/Flickr
Jahanje

Sent Moric ima odlične štale, a jahanje kroz alpske predele je jedinstven doživljaj.

Jedrenje

25 jezera koja se ovde nalaze nude dovoljno mogućnosti za jedrenje.
Foto: Francesco Crippa/Flickr
Jedrenje na dasci

Silvaplana, u blizini Sent Morisa je centar jedrenja na dasci u Engadine dolini.

Alpinizam

Pontresina, gde možete uzeti časove i iznajmiti opremu, je najbolje mesto za početnike u alpinizmu.

Kada posetiti Sent Moric?

Foto: aivo2010/Flickr
U proleće i jesen je tiho u Sent Moricu, jer većina posetilaca radije dolazi leti (od sredine juna do sredine oktobra) i zimi (od decembra do početka aprila).

Zima je vrhunac sezone, uz jasne, svetle, hladne dane, mnogo, mnogo finog praškastog snega, spektakularnog prirodnog ambijenta i tada se svi koncentrišu se na skijanje, klizanje i druge zimske sportove.

Leto je vreme za sport na otvorenom: pešačenje, biciklizam, planinarenje, jedrenje i još mnogo toga.

Ali može se još mnogo toga raditi u Sent Moricu tokom toplijih meseci: ima više koncerata, kulture i više zabavnih događaja.

Cene u St. Moricu

Foto: Fracesco Crippa/Flickr
Ovde je valuta švajcarskifranak i iako na mnogim mestima možete plaćati u evrima, kusur će vam biti vraćen u francima. Uprkos zastareloj reputaciju Švajcarske kao skupe destinacije, cene u Sent Moricu su zapravo umerene za kvalitetni evropski odmor, posebno kada se uzme u obzir kvalitet koji dobijate za taj novac

Razmislite o tome: ako obrok od € 10 obrok nije baš dobar, to je skupo, zato što ne dobijate najbolju vrednost za svoj novac. Ako je obrok od 30 € odličan, vredi svaki evro.

Top Deluks Hoteli

Splendidove palate sa svim mogućim komforom i objekatima, vrhunska švajcarska usluga, a cene su od € 250 do € 600, pa naviše.

Srednje luksuzni hoteli

Nisu baš veliki poput vrhunskih hotela ali vam pružaju neverovatnu udobnost i najbolju uslugu: od € 200 do € 500.

Jeftiniji hoteli

Udobni i pružaju sve pogodnosti, ali bez raskoši i visokih cena: od € 150 do € 250 .

Budžetski hoteli

Želite jeftini smeštaj u lepom resortu? Da! Možda nisu luksuzni, ali odišu autentičnom Švajcarskom i to za 35 € po osobi.

Prevoz i ekskurzije

Sent Moric je odlično povezan vozovima sa celom Švajcarskom ali i sa Milanom i Minhenom.

Čuveni Glacier Express izlet vozom prolazi između Sent Morica i Zermata. Autobuske linije povezane su sa Hurom, Luganom i Pontresinom. Zaboravite automobile!

Sistem švajcarskog putovanja obuhvata vozove, autobuse, brodove, trajekte i druga sredstva. Oni su svi povezani, odlično organizovan i svi idu na vreme, kao što možete očekivati.

Ekskurzije

Foto: Webdevil666/Flickr
Engadinska dolina St Moric se nalazi u širokoj, dugoj Engadinskoj dolini; proteže se od Bevera i Samedana u Sent Moricu, zatim prolazi kroz Champfer, Suvreta, Silvaplana i Sils do Maloja Pas; a od Punt Muragla kroz Pontresinu do Morteratš i Bernina Pas. Svaki grad u dolini ima posebnu lepotu i atraktivnost.

Silvaplana

Netaknuto švajcarsko planinsko selo na obalama jezera Silvaplana, u blizini jezera Čampfer, samo 6 km jugozapadno od Sent Moric.

Pontresina

Odličan skijaški centar, ali je takođe i mesto za ukrcavanje u Muotas Muragl žičaru koja vas vodi iz doline do visina od 2414 m, za spektakularan pogled.

Diavolezza

Ovo mesto ima najlepše predele u regionu; do 2978 metara visokih alpskih vrhova stiže se drumom ili žičarom.

Švajcarski Nacionalni park

Nacionalno prirodno blago otvoreno je od juna do oktobra.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: