Lisabonskom kaldrmom

Lisabon je neobična i živopisna metropola, ali i grad kontrasta – između sadašnjosti i prošlosti, tradicije i avangarde, starog i novog. Na jednoj strani su velelepne avenije, besprekorni autoputevi i dobri automobili, uređeni parkovi, divne građevine iz perioda slavne portugalske istorije, a na drugoj i oni prizori koji vas podsećaju da nažalost postoje i slojevi stanovništva sa skromnijim standardom, da se treba čuvati džeparenja i nasrtljivih uličnih prodavaca, kao i da u istorijskim delovima grada pored lepih ima i mnogo oronulih kuća.

Piše: Mirjana Stanojlović
Izvor: B92

Izvor: B92

Petak, 08.08.2008.

07:00

Default images

Ako imate sreću da koridor vašeg leta za Lisabon podrazumeva prilaz gradu sa jugozapada, a kako je Lisabonski aerodrom gotovo u samom centru grada, imaćete priliku da iz niskog leta u fazi spuštanja obuhvatite pogledom nesvakidašnji prizor – geografski položaj portugalske prestonice sa ušćem reke Težo u Atlantik, oba mosta, čitave kvartove, trgove, parkove i vrevu koja se odvija tu na korak pred vama. Ovo prvo upoznavanje sa Lisabonom fascinira posetioce povećavajući uzbuđenje pri sletanju.

Lisabon je neobična i živopisna metropola, ali i grad kontrasta – između sadašnjosti i prošlosti, tradicije i avangarde, starog i novog. Na jednoj strani su velelepne avenije, besprekorni autoputevi i dobri automobili, uređeni parkovi, divne građevine iz perioda slavne portugalske istorije, a na drugoj i oni prizori koji vas podsećaju da nažalost postoje i slojevi stanovništva sa skromnijim standardom, da se treba čuvati džeparenja i nasrtljivih uličnih prodavaca, kao i da u istorijskim delovima grada pored lepih ima i mnogo oronulih kuća.

Ako za polaznu tačku u obilasku grada odredimo jedan od najlepših trgova Marques de Pombal, put nas neminovno vodi avenijom Liberdade, koja se prostire od parka Edvard VII – sa čije se najviše tačke pruža veličanstven pogled na centralni deo grada i reku – do trga Rossio.

Kao što su mnogi evropski gradovi imali svoje vizionare koji su ostavili upečatljive tragove u njihovom osmišljavanju i projektovanju (setimo se samo Gaudijeve Barselone), tako je i Lisabon u jednom trenutku svoje istorije imao sreću kad je na scenu stupio izvesni Sebastiao de Melo, koji je započeo karijeru diplomate najpre u Londonu a potom Beču, da bi ubrzo zatim bio postavljen za ministra spoljnih poslova.

Impresioniran britanskim ekonomskim uspehom, uspešno je primenio slične metode i u svojoj zemlji. Uveo je reforme u oblasti poljoprivrede i obrazovanja, osnovao Naučni fakultet na Univerzitetu Coimbra, ukinuo ropstvo u portugalskim kolonijama, reorganizovao vojsku i policiju i osnovao gilde u cilju regulisanja trgovinskih aktivnosti.

Sada već sa titulom Markiza od Pombala, inicijator je ideje da se započne sa kontrolisanom proizvodnjom Porta. Ovaj inventivni i energični političar je posle razornog zemljotresa koji je zadesio grad 1755. godine došao na ideju, a na sreću imao moć i da je sprovede, da se Lisabon rekonstruiše po ugledu na Pariz.
Photo: Mirjana Stanojloviæ
Tako je projektovan današnji trg Pombal, popularno nazvan Rotunda, sa širokim avenijama koje se zvezdasto pružaju u svim pravcima od kojih je najlepša Avenida da Liberdade, sa zgradama u neoklasičnom stilu, od belog kamena i balkonima od kovanog gvožđa, lepim fasadama i bogatom ornamentikom, širokom promenadom, klupama, fontanama, drvoredom i mnoštvom kafea i radnji sa zvučnim imenima.

Trotoari su posebna priča jer su pravljeni od kocke u vidu mozaika celom dužinom avenije. Građevine u aveniji Liberdade ne izdvajaju se samo po svom izgledu, već su poznate kao prve u svetu otporne na pomeranje tla.

Avenija se završava na Trgu Dom Pedro IV, popularnije nazvanom Rossio, kojim dominira zgrada pozorišta Teatro Nacional de Dona Maria II, i u čijoj se blizini nalazi jedinstven lift – Elevador de Santa Justa ( Santa Žusta) od stakla i kovanog gvožđa, konstruisan 1901. u Ajfelovoj radionici, koji vodi na brdovit deo grada – Šiado (Chiado). Sa vrha platforme, gde možete posedeti u kafeu, pruža se panorama na sve delove grada od kojih je najlepša ona sa pogledom na veličanstveni estuarij reke Težo.

Treba imati u vidu činjenicu da je ovo brdovit grad i da su gotovo sve ulice strme a trotoari prekriveni kaldrmom od škriljca, što prilično otežava hod. Kompletan obilazak grada podrazumeva ili spuštanje ili penjanje pa je potrebna prilična energija da bi se sve to savladalo. Ali u tome i leži njegov šarm. Upoznavanje Lisabona nipošto nije monotono. Usput ćete sresti pored savremenih i stare tramvaje koji vešto savladavaju uspone i strmine kvartova Alfame i Bairro Alto.

Napuštanjem prelepe Avenida da Liberdade i trga Rossio, ulazi se u zonu Baža (Baixa) nešto drugačije arhitekture, rekontruisane posle zemljotresa takođe po zamisli de Pombala, sa elegantnim zgradama i popularnom trgovinskom četvrti koja se završava prostranim platoom Praca do Comercio, omeđenim arkadama kojim dominira trijumfalna kapija i koji direktno silazi na Težo. Ovde su ulice zadržale stare nazive po zanatima koji su se u njima odvijali, a izdvaja se centralna pešačka promenada Rua Augusta. Baža je prava košnica preko dana, ali posle zatvaranja prodavnica, ovaj kraj potpuno opusti. Večernji izlasci i noćni život premeštaju se na dokove Belema koji je doživeo pravi bum poslednjih godina, kao i u druge tradicionalne delove grada.
Photo: Mauro Bello
Ako odredimo četvrt Baža kao privremeni orijentir, istočno od njega je najstariji i najživopisniji deo Lisabona – Alfama, kolevka čuvenog „Fada“, lavirint krivudavih, strmih i uskih uličica i sokaka koje se šire gore-dole u svim pravcima, minijaturnim trgovima i posebnom atmosferom davno prohujalih vremena iz doba mavarske vladavine, nebrojeno mnogo stepenika koji zavijaju na sve strane zbunjujući radoznale turiste. Ova četvrt je gotovo kompletno sačuvana posle zemljotresa. Ispred kuća većinom oronulih fasada i napuklih azuleja, sede stanari sa svojim komšijama, ovde život sporije teče kao da je deo nekog drugog sveta i vremena, konopci za veš spajaju komšijske balkone i prozore, na ćoškovima su tezge sa tek ulovljenom ribom, dok strmim ulicama opasno uglačane kaldrme klopara tramvaj br. 28 koji se hrabro i sigurno penje savladavajući nagle zaokrete i uspone sve do brda sa tvrđavom Castelo do Sao Jorge. Kad se zadihani posetioci popnu do platoa crkve Santa Luzia sa terasom čiji su zidovi prekriveni velikim panelima plavo-belih azuleja, i koja je natkrivena pergolom sa raskošnom bugenvilijom, visoko iznad crvenih krovova Alfame, bivaju nagrađeni velelepnim pogledom na grad, ukotvljene brodove u luci i nepregledni Težo.

Šarm Alfame tako je dobro ovekovečio sad već naveliko poznat portugalski slikar Miguel Freitas na svojim nadrealističnim platnima jasnog i veselog kolorita.

Stanovnici Lisabona su srdačni i prijatno je iznenađenje što se sasvim dobro koriste engleskim u komunikaciji sa strancima. Prolaznici koje susrećete potrudiće se koliko god mogu da vam pomognu oko snalaženja. Možda najbolji način da se oseti duh grada predstavlja odlazak u neki kafe ili restoran gde se okuplja lokalno stanovništvo i izvodi autentični Fado.

Ostavljajući za sobom ljupku Alfamu, između kvartova Baža i Bairro Alto, na potezu gde se susreću gornji i donji deo grada, ulazimo u Šiado (Chiado), smeštenim na padini. Elegantan aristokratski kvart sa najpoznatijom pešačkom i trgovačkom zonom, lepim radnjama, antikvarnicama i tradicionalnim kafeima, u kojima su se oduvek okupljali umetnici, pisci i pesnici, i koji se direktno nastavlja na Bairro Alto gde ćete naći svoj lokal i prepustiti se prepoznatljivim zvucima Fado muzike i upoznati se sa portugalskim folklorom.

Bairro Alto je gornji grad, najviša tačka Lisabona i ujedno prava riznica živopisnih fasada od „azuleja“, raznobojnih keramičkih pločica kojima su oblagane fasade radi zaštite od vlage i nemilosrdnih vetrova sa Atlantika, boemska četvrt, srce grada koje pulsira svojim specifičnim senzibilitetom. Sve ulice su pod pravim uglom, od kojih su neke toliko uzane da se zidovi susednih kuća gotovo dodiruju a vožnja žutim tramvajem-uspinjačom je nezaboravna avantura. Cunjajući ulicama, na svakom koraku se nailazi na male galerije, zlatare, antikvarnice, sijaset kafea i taverni.

U maju i junu, pažnju i divljenje turista privlače guste krošnje drvoreda „žakarande“ sa cvetovima jasno ljubičaste boje, dajući lisabonskim ulicama i avenijama sasvim posebnu draž.

Portugalija je od vajkada bila okrenuta moru a ribolov i prekomorska trgovina bile su osnovne ekonomske aktivnosti. Posle osobađanja od mavarske Španije, kralj Žoao I (Joao I) ujedinio je zemlju a njegov sin princ Henri Navigator uspešno je nastavio ekspanziju Portugalije. Do sredine 16. veka portugalska osvajanja proširila su se na zapadnu i istočnu Afriku, Brazil, Persiju, Indokinu i Malajsko poluostrvo.

Geografska otkrića ređala su se jedna za drugim: najpre je Bartolomeo Dijaz otkrio Rt Dobre Nade otvarajući time nov put ka Indiji i njenim nepresušnim bogatstvima. Nekoliko godina nakon toga dva Portugalca istražuju teritorije Severne Amerike. Vasko de Gama oplovljava Indiju 1498, i u čast ovom događaju izgrađen je manastir Žeronimo (Jeronimo) u četvrti Belem. 1522. jedan od brodova iz ekspedicije Ferdinanda Magelana prvi put oplovljava svet.
Photo: Nuno Duarte
Belem je portugalski izgovor za Betlehem, odn. Vitlejem. Kvart je dobio ime po jednoj maloj kapeli „Madona Betlehema“ u kojoj se po predanju Vasko de Gama pomolio u noći uoči polaska na put koji će obeležiti otkriće novog puta za Indiju. Belem je predgrađe zapadno od Lisabona, i prostire se duž obala reke Težo do mesta gde se estuarij naglo širi i teče dalje ka okeanu. Ovde se susreće mešavina stilova velelepnih palata i malih živopisnih kuća. Dokovi Belema su preuređeni a nekadašnji lučki magacini pretvoreni u mnogobrojne restorane gde gosti sede do jutarnjih sati, čekajući spektakularan izlazak sunca. Specijaliteti lisabonskog kulinarstva su naravno riba i morski plodovi, ali jedan se ipak izdvaja – majstorski pripremljen bakalar na roštilju. Podjednako su popularni losos, kao i sardina spremljena na 365 načina, svaki za po jedan dan u godini. Nedaleko od manastirskog kompleksa nalazi se i najstarija poslastičarnica Lisabona „Antiga Confeitaria de Belem“, gde se može probati najčuveniji lokalni slatkiš – pašteiš (“Pasteis“). U Belemu možete posetiti neki od interesantnih muzeja kao što su Muzej kočija, Pomorski i Arheološki muzej, planetarijum ili se odmoriti u lepo uređenim parkovima.

Najznačajniji kulturni spomenik je impresivni kompleks manastira Žeronimo, remek delo manuelinske arhitekture, autentičnog portugalskog stila stvorenog u vreme vladavine kralja Manuela I – posvećenog monaškom redu Hijeronimita, čiji je zadatak bio da pružaju podršku moreplovcima koji su se otiskivali na duga i neizvesna putovanja. Manuelinski stil je kombinacija pozno gotskih i renesansnih elemenata sa korišćenjem religioznih simbola, kao i onim koji predstavljaju floru i faunu iz dalekih prekomorksih zemalja. Veličanstvena građevina manastira dugačka je 300 metara. Ornamentika manastirske katedrale podjednako je zadivljujuća kao i njena spoljašnost, sa osmougaonim stubovima ukrašenim reljefima inspirisanim pomorskim i renesansnim motivima, kao i afričkim životinjama, formirajući svodove u vidu palmi. U atrijumu katedrale nalazi se sarkofag Vaska de Game. Zanimljivo je da je izgradnja finansirana zaradom od prodaje bibera i ostalih začina pristiglih iz Afrike i sa Istoka. Od 1984, ova građevina je proglašena svetskim kulturnim nasleđem i pod zaštitom je UNESCO-a. Kada se napuštajući manastirski kompleks nastavi prema reci preko avenije de Brasilia, ukazuje se još jedan dragulj manuelinskog kitnjastog stila – Belemska kula, koja je prvobitno služila kao svetionik i kontrolni toranj. Sa vrha kule po vedrom vremenu pruža se pogled sve do Atlantika i letovališta Kaškaiš (Cascais).

Nastavljajući dalje obalom, nailazi se na Spomenik otkrićima podignut povodom 500 godina od smrti Henrija Navigatora. Spomenik predstavlja „Karavelu“ na kojoj su isklesane 32 figure na čelu sa kraljem Henrijem. Među figurama su poznati moreplovci, pesnici, slikari i kralj Manuel I.

Sa ovog mesta pruža se pogled na most „25. april“, nazvan po „Karanfil revoluciji“ koja se odigrala 25. aprila 1974. godine, kada je okončan Salazarov diktatorski režim posle punih 48 godina. Most je građen po ugledu na Golden Gate u San Francisku i uzdiže se 70 metara iznad površine reke, a preko njega saobraća i železnički i drumski saobraćaj.
Photo: Attilio Ivan
Svetska izložba u Lisabonu 1998, u mnogome je uticala na transformaciju portugalske prestonice od jedne gotovo provincijske sredine do modernog središta dinamične i rastuće ekonomije ovog dela Iberijskog poluostrva. Datum održavanja Expo-a obeležava 500 godina od slavnog otkrića Vaska de Game, a tema izložbe je bila „Okean – Nasleđe za budućnost“. Za tu priliku nikao je čitav grad na istočnom delu Lisabona koji je do tada bio potpuno neiskorišćen. Osim sadržaja izgrađenih za Svetsku izložbu – izložbenih paviljona, tematskih parkova, najvećeg evropskog okeanarijuma, uspinjače u dužini od 1km, građevina smelih arhitektonskih rešenja, podignut je i novi most nazvan „Vasko de Gama“ (portugalski izgovor imena je zapravo Vaško), koji vijugajući spaja dve obale reke Težo u ukupnoj dužini od 17km, a koji je izgrađen za samo 18 meseci. Danas je Expo 98 turistička atrakcija i nezaobilazna destinacija na karti Lisabona.

Neumorno savladavajući lisabonsku kaldrmu, ostavljamo za sobom Trg Pombal i nastavljamo uzbrdo avenijom Antonio Augusto de Aguiar, ka jednom od najlepših muzeja grada – Kalusta Gulbenkiana (Museu Calouste Gulbenkian). Ljubitelji lepih umetnosti biće prijatno iznenađeni jer, pored nacionalnog muzeja Arte Antiga, Muzej Gulbenkian sadrži najbogatiju umetničku zbirku Lisabona.

Poreklom Jermenin, rođen u Istanbulu a školovan na Kings koledžu u Londonu, Kalust Gulbenkian, naftni magnat, ljubitelj umetnosti i filantrop, smatra se jednim od najvećih privatnih kolekcionara u svetu. Već u svojoj 22. godini objavio je inovatorsku studiju o eksploataciji i korišćenju nafte kao izvora energije, postavši pionir u razvoju naftne industrije Bliskog Istoka. Stekavši ogroman imetak, od samog početka karijere počeo je da ulaže u kupovinu umetničkih dela, i do tridesete godine već posedovao sasvim pristojnu zbirku koja je bila izložena u njegovoj kući u Parizu. Drugi svetski rat je proveo u neutralnom Portugalu gde je ostao do kraja života. Želja mu je bila da sav svoj imetak ostavi gradu Lisabonu i ubrzo nakon njegove smrti 1956, osnovana je fondacija sa njegovim imenom u cilju podržavanja projekata širom sveta u oblasti umetnosti, obrazovanja, nauke, zdravstva i socijalnih pitanja. U sastavu fondacije nalaze se Gulbenkian muzej i Centar moderne umetnosti, kao i posebni programi za očuvanje portugalskog i jermenskog kulturnog nasleđa u svetu.
Photo: Osvaldo Gago
Otvaranjem muzeja 1969, ispunjena je želja ovog kolekcionara da se svi umetnički predmeti nađu na jednom mestu čineći tako najveću kolekciju umetnina ikad prikupljenih od strane jednog čoveka. Spajajući kulture, kontinente i milenijume, neverovatna brojka od 6.000 primeraka umetničkih predmeta otkriva najrazličitija interesovanja ovog kosmopolite, koji je sistematski i znalački prikupljao umetnine i remek dela, od egipatskih skulptura, keramike sa prostora Azije, japanskog i kineskog porcelana i komada nameštaja sa intarzijom od slonovače, ćilibara i drugog poludragog kamenja, persijske i turske svile i tepiha, starih rukopisa, sirijskog stakla, francuske dekorativne umetnosti, nameštaja i tapiserija. „Lalique“ nakita, kovanog novca Antičke Grčke, rimskih medalja, do najlepših primera likovne umetnosti – među kojima su slike neprocenjive vrednosti Domenika Girlandaja, Rubensa, Fragonara, Tomasa Gejnsboroa, Tarnera, dva Rembranta, Fransa Halsa, Hajdena, Van Dajka, male Rodenove skulpture, kao i impresionista Meri Keset, Manea, Degaa, Monea.

Muzej je smešten na 17 hektara parka u centru Lisabona, sa amfiteatrom, dečjim umetničkim centrom i stalnom postavkom skulptura. Poseduje i sale za gostujuće izložbe i prostore za održavanje koncerata. Na donjem nivou je dobro osmišljen suvenir shop sa simpatičnim i lepo upakovanim predmetima pogodnim za poklone i solidnom ponudom knjiga. Na istom nivou je restoran sa kafeterijom i letnjom baštom, prijatnog ambijenta i odličnim izborom slane kuhinje i poslastičarnice.

Ovo je jedan kratak osvrt na grad Lisabon i nipošto ne obuhvata sve sadržaje koje nudi portugalska prestonica. Zamišljen je tek da pruži jednu osnovnu predstavu o gradu i njegovim srdačnim stanovnicima posebnog senzibiliteta koje bar na kratko, vredi upoznati.

Korisne adrese:
www.museu.gulbenkian.pt
www.club-de-fado.com
www.visitportugal.com
www.portugal.org/index.shtml

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: