Zima 05/06: Cortina d'Ampezzo

Pored austrijskih skijališta, italijanska Cortina d'Ampezzo bila je jedna od najpopularnijih stranih ski destinacija u bivšoj Jugoslaviji.Danas nije ništa manje šik – sa 56 staza u dužini od 140 kilometara.

Uroš Veličković

Izvor: B92

Sreda, 08.02.2006.

11:16

Default images

Cortina d'Ampezzo ima 8,000 stanovnika i nalazi se na severu Italije, na visini od 1210 m. Skijalištem dominiraju neverovatni pejzaži Dolomita, i čovek sve vreme ima utisak da je nekoj razglednici. Ovde je sniman film Cliffhanger sa Sylvesterom Stalloneom, kao i Pink Panter sa Davidom Nivenom i Peterom Sellersom. U Cortini d'Ampezzo su 1956. održane Zimske olimpijske igre.

Cortina d'Ampezzo najviše se može pohvaliti pejzažima od kojih zastaje dah, sjajnim stazama za početnike i činjenicom da su gužve na liftovima retko velike.

Glavni nedostatak je što je skijalište podeljeno na nekoliko delova koji nisu povezani stazama, već samo ski busevima. Osim toga, mnogima idu na živce bezbrojne prodavnice bundi i mobilnih telefona.

Cortina najviše odgovara početnicima i opuštenim skijašima, jer su plave staze zanimljive i duge, lake i besprekorno održavane. Za one koji vole divljačku vožnju, Cortina može da bude frustrirajuća, pogotovo ako nema dovoljno snega, jer najbolje crne staze su okrenute ka jugu. Osim toga, celo skijalište je prilično fragmentisano i komplikovano se prelazi iz jednog dela u drugi, tako kad nema snega komunikacija postaje još teža.
Kao i u većini skijališta u centralnoj Evropi, sezona u Cortini počela je 26. novembra, 2005. i traje do 25. aprila. 2006. Puna sezona je oko Nove Godine, i od 5 februara do 11. marta.

Sedmodnevni ski pas za odrasle u punoj sezoni je 190 eur, a izvan pune sezone 170 eur. Deca plaćaju 130 eur (120 izvan sezone), a stariji od 60 godina 160 (140) eur. Deca mlađa od 8 godina skijaju se besplatno. Ski pas obuhvata oblasti Cortina d'Ampezzo, Auronzo i Misurina , i San Vito di Cadore.

Za početnike je najzanimljivija među-stanica Tofana, sa koje ide laka i dugačka staza koja se uliva u Socrepes, a i okolni liftovi su relativno spori. Zanimljiv je i Passo Falzarego.
Crvenih staza ima sijaset, a jedne od najboljih su Tafana i Faloria, sa kojih se pruža neverovatan pogled, dok Cinque Torri, koja je okrenuta ka severu, garantuje dobar sneg. Na čitavom skijalištu najviše ima crvenih staza koje su glavni adut Cortine.

Samo tri staze u Cortini su crne, ali je utešno što su sve tri vrlo duge i kvalitetne.

Apres ski

Noćni život je jedna od prednosti Cortine d'Ampezo. Restorani služe odlično pripremljenu tirolsku hranu, a kafića ima na sve strane.

Smeštaj

Krevet ćete u Cortini teško naći jedino u špicu sezone, ali problem je što su cene često ekstremno visoke. Većina hotela ima 3-4 zvezdice, a najjeftinije spavanje u privatnim pansionima je oko 25 eura.

Kako stići

Najbliži međunarodni aerodrom je u Veneciji. Ako dolazite autom, od Venecije krenite Autostradom 7 do Magistrale 51, i za oko dva i po sata bićete u Cortini.

Opcija je i voz od Beograda do Venecije, gde ćete presesti do grada Calalzo. Odatle ima još pola sata vožnje autobusom do Cortine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: