Dva fakulteta i pet instituta na jednom mestu: Srbija želi na tržište koje će vredeti više od trilion dolara

Dva fakulteta i pet naučnih instituta trebalo bi da ubuduće budu deo jedinstvene prostorne celine - BIO4 Kampusa.

Izvor: B92

Subota, 25.09.2021.

10:35

Dva fakulteta i pet instituta na jednom mestu: Srbija želi na tržište koje će vredeti više od trilion dolara
Foto: Printskrin/bio4.rs

Reč je Biološkom i Farmaceutskom fakultetu, kao i Institutu za molekularnu genetiku i genetička istraživanja, Centru za održivo upravljanje biresursima i prirodnim produktima PANDA Instituta za biološka istraživanja "Siniša Stanković", Institutu za medicinska istraživanja, Institutu za multidisciplinarna istraživanja i delu Instituta za razvoj veštačke inteligencije.

Kako se navodi u opisu projekta, ovaj kampus biće smešten u neposrednoj blizini Instituta za virusologiju, vakcine i serume "Torlak" i novog sedišta Agencije za lekove i medicinska sredstva, sa kojima će činiti jedinstvenu biomedicinsku celinu.

Pored navedenih visokoškolskih i naučnih ustanova, biće izgrađena i ekstenzija Naučno-tehnološkog parka Beograd za razvoj startapa iz BIO4 oblasti, koja će obuhvatiti i Centar za ideje, kao zonu okupljanja istraživača i studenata iz različitih oblasti.

Ovako koncipiran ekosistem će uključiti i Centar za razvojna odeljenja industrije, što će značajno pojačati prisustvo farmaceutskih, biomedicinskih i biotehnoloških kompanija iz zemlje i sveta, dodaje se u opisu projekta.

Kako je predviđeno planskim dokumentom, Kampus će se graditi na površini od oko 7,9 hektara i imaće orijentacioni kapacitet za prihvat hiljadu studenata visokoškolske ustanove i još 300 studenata/korisnika u ustanovama studentskog standarda.

Samo tržište BIO4 oblasti će za nekoliko godina u svetu vredeti više od trilion dolara, a Srbija želi da na tom tržištu bude aktivan učesnik.

Tokom septembra ove godine biće raspisan konkurs za idejno urbanističko-arhitektonsko rešenje faze A ovog kampusa, navodi se na zvaničnom sajtu Grada Beograda.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: