Utorak, 06.11.2012.

12:43

Pogledajte kako se papagaj služi alatom

Naučnici su otkrili kakadua koji koristi komade drveta kako bi napravio alate.

Izvor: B92

Default images

Kreativnost malog Figara oduševila je naučnike koji kažu da je on prvi zabeleženi član porodice papagaja koji pravi oruđe.

Oni dodaju da ovaj kakadu verovatno nije jedini. Istraživač sa Univerziteta u Oksfordu, profesor Aleks Kačelnik kaže: “Moguće je da postoji još vrsta papagaja koji su podjednako pametni, ali to nikad nismo testirali”.

Figarov skriveni talenat otkriven je tokom posmatranja u sklopu studije o rešavanju problema.

Vođa studije dr Alis Ojersperg sa Univerziteta u Beču kaže: “Svakog dana tokom studije, Figaro se igrao sa malim kamenom.

U jednom trenutku bacio je kamen kroz rešetke kaveza i našao mu se van domašaja. Posle nekoliko neuspelih pokušaja da ga uhvati kandžama, uzeo je mali štap i njim počeo da gura svoju igračku.

Kako bismo to dalje ispitali, stavili smo orah na mesto kamenčića i počeli da snimamo. Na naše iznenađenje, on nije otišao da traži štap, nego je otkinuo komad grede u kavezu i presekao je kljunom na odgovarajuću dužinu kako bi njom dohvatio orah.

Iznenadili smo se i time što je uopšte koristio alat, ali svakako nismo očekivali da će sam da ga napravi”, rekla je Kačelnik.

Od tada, Figaro je uspevao da dođe do oraha, bez obzira na udaljenost na koju je postavljen.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Kina besna: "Tražite rat – dobićete ga"

Ministarstvo trgovine Kine objavilo je danas da se oštro protivi povećanju carina na kinesku robu u Sjedinjenim Američkim Državama i najavilo da će preduzeti odlučne mere da odbrani svoja prava i interese.

17:18

14.5.2024.

1 d

Podeli: