Kako rešiti problem psa koji stalno beži kroz vrata?

Nakon što pas jednom izađe napolje, on misli da ima svu kontrolu i da će naterati svog vlasnika u zanimljivu igru potjere. Međutim, nemojte mu popustiti.

Izvor: Index.hr

Četvrtak, 13.11.2014.

08:50

Default images

Duboko udahnite. Ovaj problem nije nerešiv.

1. Alternativa hvatanju

Nakon što pas jednom izađe napolje, on misli da ima svu kontrolu i da će naterati svog vlasnika u zanimljivu igru potere. Međutim, nemojte mu popustiti. Umesto toga, ponudite mu drugačiju igru. Zgrabite njegovu omiljenu igračku i počnite da mašete njom. Nakon što dobijete njegovu pažnju, počnite da se krećete u suprotnom smeru. Njemu će takvo ponašanje biti neuobičajeno, pa će početi da vas znatiželjno prati.

2. Pohvalite ga

Nakon što vratite kontrolu u svoje ruke, dajte mu tu istu igračku i pohvalite ga što se vratio ili ga nagradite poslasticom. Naglasite mu to kako bi naučio da povezuje stvari.

3. Osnovni trening

Možda psa niste pre učili osnovama, koje čine četiri reči - sedi, stani, dođi, lezi - ili je vaš pas jednostavno prestao da ih sluša. Kako god bilo, počnite (ponovo) da praktikujete takav trening i to svakodnevno, kako bi on prestao da ignoriše pravila. Započnite sa sedi/stani treningom negde u blizini vrata. Tako će pas početi da povezuje vrata sa sedenjem i strpljenjem.

4. Utvrđivanje gradiva

Sada, kad ste odredili mesto pored vrata gde se sedi, svaki put kad vaš pas odluči da ignoriše vašu naredbu, dok vi polako otvarate vrata, brzo ih zatvorite i ponovite sve iz početka i tako sve do trenutka kada ćete moći da potpuno otvorite vrata, a da vaš pas ostane miran. Biće potrebno malo strpljenja, ali s vremenom će naučiti.

Foto: Image courtesy of Ian Kahn at FreeDigitalPhotos.net

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: