Skye terijer: Malen, odan i odvažan psić

Skye terijer simpatičan je, živahan i opušten pas koji je vrlo odan svojoj porodici, ali ozbiljan i oprezan prema nepoznatima.

Izvor: Index.hr

Subota, 26.07.2014.

08:45

Default images

Poreklo

Skye terijer ime je dobio po svom rodnom otoku Skye u Škotskoj. Nastao je ukrštanjem tamošnjeg dugodlakog terijera s maltezerom u 18. veku. Koristio se za lov na vidre, jazavce i lasice, a danas je popularan kao pratilac i idealan za grad.

Izgled

Ovo je manja pasmina koja teži od 8,5 do 10,5 kilograma i visoka je od 25 do 26 centimetara. Ima dugu, čupavu dlaku koju treba redovno održavati. Javlja se u više boja: crnoj, plavoj, sivoj, srebrnoj, žutosmeđoj i krem.

Temperament

Skye terijer je živahan, ali opušten pas, vrlo hrabar i posvećen porodici. Voli pažnju i ljubav i zato najbolje odgovara vlasnicima koji imaju dovoljno vremena da se njime bave. Najčešće se posebno veže za jednu osobu.

Skye terijeri znaju da budu sumnjičavi, tvrdoglavi i nepoverljivi pa se preporučuje rana socijalizacija, kao i pouzdan i iskusan vlasnik. Ovo je malen pas velikog karaktera koji je zbog svojih karakteristika i efikasan pas čuvar.

Ne treba mu mnogo aktivnosti, ali uživa u šetnjama, brz je i okretan. Ako ne ide napolje, dovoljna mu je i igra po kući.

Uslovi i nega

Ovom psu treba dosta nege. Ima dugu dlaku pa ga treba redovno kupati. Nakon kupanja najbolje je ostaviti ga da se osuši na vazduhu. Treba ga često češljati i povremeno šišati kako bi izgledao uredno.

Ima osetljive uši koje takođe treba redovno čistiti.

Foto: Chris Phutully/Flickr.com

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

1 d

Podeli: