Krleža u fokusu od 10. maja

Četvrti Festival jednog pisca, posvećen Miroslavu Krleži, održaće se u Beogradu od 10. maja do 10. juna na nekoliko lokacija, najavljeno je danas na konferenciji za novinare u hotelu "Mažestik", jednom od mesta u kontekstu festivala.

Kultura

Izvor: B92

Petak, 04.05.2012.

15:17

Default images

Direktorka Kulturnog centra Beograda Mia David rekla je da je ovogodišnji Festival jednog pisca izmenjenog formata u odnosu na dosadašnje, da je zajednički projekat sa Centrom za kulturnu dekontaminaciju koji se već bavio Krležom, da je multimedijalni projekat koji se kroz različite medije bavi jednim čovekom koga sada možemo da smatramo fenomenom.

"Kada smo počeli da radimo festival posvećen Krleži, nije mi to bila čudna odluka, ali to je odmah izazvalo burne reakcije i čini se da će festival biti kontzroverzan po reakcijama", rekla je David.

Festival jednog pisca bavi se piscima važnim za istoriju ali i savremeni identitet Beograda. Prvi je održan 2003.godine i bio je posvećen Rastku Petroviću, usledili su festivali Stanislava Vinavera i Momčila Nastasijevića. Ovogodišnji je posvećen Miroslavu Krleži (1893-1981), povremenom Beograđaninu čije je delo neodvojivi deo jugoslovenske kulture.

Ove godine je stogodišnjica prvog dolaska Krleže u Beograd, sa 19 godina kao potpuni anonimus prvi put je kročio na obalu ispod Kalemegdanske tvrđave, sa velikom strašću da bude deo tog grada u koji se često ponovo vraćao, živeo na brojnim adresama, sto godina posle govorimo o čoveku koji je promenio ovaj grad, kazao je jedan od učesnika Festivala hrvatski dramski umetnik Boris Bakal, osnivač zagrebačke trupe "Bacači sjenki".

Boris Bakal će sa beogradskim glumcima na četiri lokacije oko hotela "Mažestik" izvesti pozorišni performans "Izveštaji sa druge obale", ukazati na važna mesta i beogradske pravce kretanja i delovanja Krleže, ali tako da svaki učesnik kreira svog Krležu.

Inicijatorka Festivala jednog pisca, urednica Književno-tribinskog programa KCB-a Olivera Stošić-Rakić istakla je da Festival ne slavi Krležu već upućuje poziv javnosti na zajedničko čitanje, na traženje odgovora da li je i koliko bio u pravu: u tekstovima i društvenom angažmanu.

Festival jednog pisca otvara multimedijalna izložba "San o drugoj obali" 10. maja u Likovnoj galeriji KCB na kojoj će zahvaljujući Srpskoj akademiji nauka i umetnosti prvi put javno biti izložen original Krležinog Divotvelepisma upućenog Marku Ristiću 1936. godine, nadrealistička kolaž-epistola jedinstvena u Krležinom opusu.

Posetioci izložbe moći će da vide i film o Petru Dobroviću "Put u raj" iz 1957.godine koji je po Krležinom scenariju režirao Aleksandar Petrović, kao i originalne video-materijale sa tv-zapisima, fotografije i Krležine tekstove.

U drugoj galeriji KCB-a "Artgetu" biće izložena "strip-šetnja“ kroz Krležin književni opus i biografiju srpskih i hrvatskih strip-crtača Wostoka (Danila Miloševa), Borisa Stanića, Igora Hofbauera i Damira Štajnfla, prema scenariju književnika Bore Ćosića.

Festival će imati i muzički deo, originalno radifonsko delo "Istina, nije, istina...Krležini snovi" koje je komponovala Ivana Stefanović po motivima iz Krležinih dnevnika. Delo će premijerno biti izvedeno 13.maja na Trećem programu Radio Beograda.

Na Festivalu će premijeru imati i predstava "Izlet u Rusiju" prema dramatizaciji Miroslava Belovića u režiji Jovana Ćirilova, produkcija CZKD.

O Krležinom delu razgovaraće se na tribinama u kojima će učestvovati istaknuti pisci i intelektualci regiona svih generacija: Bora Ćosić, Igor Mandić, Predrag Matvejević, Velimir Visković, Svetislav Basara, Mirko Demić i Saša Ilić.

Sa Krležinim delom na Festivalu će se upoznati i mladi čitaoci, Grupa 484 organizovaće radionice čitanja Krleženih dela srednjoškolcima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Snažno nevreme stiže u Srbiju

U većem delu Srbije će danas pre podne biti pretežno sunčano, toplo, suvo i vetrovito, uz olujnu košavu u Beogradu, na jugu Banata, u Pomoravlju i donjem Podunavlju, a već u poslepodnevnim satima biće kratkotrajne kiše ili pljuskova.

7:13

1.5.2024.

1 d

Podeli: