Zatvaranje OI: Ko je bio najbolji?

Na završnoj ceremoniji zatvaranja ovogodišnjih Olimpijskih igara u Londonu, koja je održana pod nazivom "Simfonija britanske muzike", bilo je svega: od teatra do nastupa trenutno napopularnijih imena ostrvske popularne muzike.

Kultura

Izvor: B92

Ponedeljak, 13.08.2012.

13:27

Default images

U višečasovnom programu nastupili su Spice GIrls, Beady Eye, The Who, Muse, Pet Shop Boys, Ed Širan (Ed Sheeran), Džesi Džej (Jessie J), Tajo Kruz (Taio Cruz), Džordž Majkl (George Michael) i mnogi drugi.

Među prvima je nastupila trenutno u Britaniji izuzetno popularna pevačica Emeli Sande koja je uz pratnju na klaviru otpavala pesmu "Read All About It", nakon čega je usledillo izvođenje britanaske nacionalne himne kao i odigravanje čuvene scene "Betmen i Robin" iz televizijske serije "Mućke", a nakon toga je bend Madness izveo pesmu "Our House" na krovu kamiona u pokretu.

Pet Shop Boys su pevali pesmu "West End Girls" nakon nastupa boj benda One Direction. Zatim je nastupila ostvrska rokenrol legenda Rej Dejvis koji je otpevao pesmu "Waterloo Sunset", numeru koju je napisao za svoj bend The Kinks kao odu Londonu, glavnom gradu Engleske.
Džordž Majkl (Foto: Beta)
Prvi deo ceremonije je zaključila je Emeli Sande koja je ponovo otpevala pesmu
"Read All about It", dok su se na stadionu prikazivali najzanimljiviji i najdirljiviji momenti u proteklih 16 dana ovogodišnjih Olimpijskih igara.

Džordž Majkl je svoj nastup počeo čuvenim hitom "Freedom" da bi nastavio sa "White Lilght", a nove britanske rok snage Kaiser Chiefs koji su na stadion stigli na skuterima ukrašenim bojama engleske zastave odsvirali su hit grupe The Who "Pinball Wizzard".

Ed Širan je zajedno sa bubnjarem grupe Pink Floyd Nikom Mejsonom i Polom Radefordom iz grupe Genesis izveo možda jednu od najpoznatijih pesama grupe Pink Floyd "Wish You Were Here".
Brajan Mej i Rodžer Tejlor (Foto: Beta)
Ostale delove ceremeonije je pratila i muzika grupe The Beatles, pa se se tako mogla čuti "I Am The Walrus", komičar Rasel Brend je otpevao pesmu "Pure imagination" iz filma "Fabrika čokolade", dok je Fetboj Slim imao kratak DJ set u kome je muziku puštao iz velilke hobotnice na naduvavanje.

Trenutno najpopularnija ostrvska pevačica Džesi Džej je u uskom, ukrašenom šljokicama kostimu boje kože, otpevala svoj najveći hit "Price Tag" na zadnjem sedištu Rols Rojsa pre nego što joj se pridružiili Tajni Tempa (Tinie Tempah) i Tajo Kruz, nakon čega su svi otpevali hit grupe Bee Gees "You Should Be Dancing".
Foto: Beta
Spice Girls su kao i što je bilo najavljeno došle u četiri odvojena londonska taksija i izvele njihov najveći hit "Wannabe" uz skoro euforičnu publiku koja je prvi put posle mnogo godina imala priliku da vidi ovu žensku grupu koja je sredinom devedesetih godina prošlog veka "okupirala" vrhove top lista.

U "nemuzičkom" delu programa svoj nastup imao je i "Monti Pajtonovac" Erik Ajdl koji je svoj program završio pesmom "Always Look On The Bright Side Of Life, naslovnom numerom iz filma "Žitije Brajanovo", dok su časne sestre vozile rolere.
The Who (Foto: Beta)
Poseban deo bio je posvećen preminulom pevaču grupe Queen, Frediju Merkjuriju čiji su snimci bili prikazivani na velikom ekranu, nakon čega su članovi grupe Rodžer Tejlor i Brajan Mej zajedno za Džesi Džej izveli pesmu "We Will Rock You".

Grupa Take That je za vreme gašenja olimpijskog plamena izvela pesmu "Rule The World",a program su zvanično završili The Who koji su svirali numere "Baba O'Riley', 'See Me, Feel Me' and 'My Generation".
Lijam Galager (Foto: Beta)
Samo zatvaranje Olimpijskih igara je bilo i zanimljivo po tome što je Lijam Galager, koji sada predvodi novi bend Beady Eye, po prvi put nakon raspada grupe Oasis izveo njihov klasik iz devedesetih godina "Wonderwall".

Album 'A Symphony of British Music: Music For The Closing Ceremony of the London 2012 Olympic Games', na kome se nalazi muzika sa zatvaranja Plimpijskih igara u Londonu već od danas se nalazi u prodaji.

Ko je na vas ostavio najbolji utisak?

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

37 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Snažno nevreme stiže u Srbiju

U većem delu Srbije će danas pre podne biti pretežno sunčano, toplo, suvo i vetrovito, uz olujnu košavu u Beogradu, na jugu Banata, u Pomoravlju i donjem Podunavlju, a već u poslepodnevnim satima biće kratkotrajne kiše ili pljuskova.

7:13

1.5.2024.

1 d

Podeli: