Večeras završnica 26. BJF-a

Koncertom švedskog sakofoniste i flautiste Magnusa Lindgrena (36) u Studentskom kulturnom centru večeras se završava 26. Beogradski džez festival.

Kultura

Izvor: B92

Nedelja, 31.10.2010.

09:18

Default images

Lindgren je u 18. godini je pošao na turneju sa Harbiem Henkokom i kvintetom Petera Johansona, a sa 23 sastavio je prvi bend, počeo da snima i sakuplja priznanja švedske džez zajednice. Mladi multiinstrumentalista član je popularnog švedskog sastava "Nils Landgren's Funk", vech osam godina saradjuje sa operskom pevačicom Barbarom Hendriks, a komponovao je muziku i za banket povodom dodele Novelove nagrade 2003. Lindgren će beogradskoj publici predstaviti svoj album "Batucada jazz" inspirisan Brazilom.

Pre Lindgrena u Studentskom kulturnom centru nastupiće američki pijanista Džejson Moren i izraelska trombonistkinja Rut Regev. Moren (35) je završio studije džez klavira na Manhatten School of Music u Njujorku, a 1997. angažovao ga je Greg Osbi sa kojim je putovao po Evropi i snimio album "Further Ado".

Njegov prvi album "Soundrack to Human Motion", koji je objavio 1999. godine, Asocijacija džez novinara proglasila je najboljim debitanstkim ostvarenjem, a "Njujork tajms" albumom godine. U Studenstkom kulturnom centru nastupiće sa Tarusom Matinom (bas) i Našitom Vejtsom (bubnjevi), sa kojima saradjuje od 2000. i albuma "Facing Left".

Ovaj trio pod nazivom "Bandwagon" poznat je po eksperimentisanju sa zvukom, a inspiraciju nalaze i u ritmovima Afrike i Dalekog istoka.

Trombonistkinja Regev, poreklom iz Izraela, prošle godine je počela u Njujorku solo karijeru, a kritika je proglasila otkrićem 2009, ocenivši njen rad kao "dirljivo imaginativan" i "virtuozan". Odlično se snalazi u roku, bluzu, džezu, savremenoj i klasičnoj muzici i sarađuje sa više sastava.

Prethodne tri večeri na Beogradskom džez festivalu nastupili su švedska pevačica Rigmor Gustafson, američki saksofonista i kompozitor Vejn Šorter, američki kontrabasista Čarli Hejden, italijanski trubač Enriko Rava, francuski Nacionalni džez orkestar i drugi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: