Izložba povodom 170 godina Galerije Matice srpske

Dan Galerije Matice srpske, kojim se proslavlja 170 godina postojanja te institucije, obeležen je svečanom sednicom i otvaranjem izložbe "Arsenije Teodorović i srpska crkva u Budimu".

Kultura

Izvor: B92

Četvrtak, 19.10.2017.

08:30

Izložba povodom 170 godina Galerije Matice srpske
Foto: Galerijamaticesrpske.rs

Ta izložba sadrži 73 ikone koje su deo ikonostasa saborne crkve u Budimu, koja je srušena nekoliko godina posle Drugog svetskog rata, a tokom koga je bila oštećena, ali, prema rečima upravnice Galerije Matice srpske dr Tijane Palkovljević Bugarski, ostala je umetnost da svedoči o istoriji Srba u Budimpešti u 19. veku.

Ove ikone su sve konzervirane, restaurirane i nakon ove izložbe, odnosno nakon 10 meseci izlaganja u Galeriji Matice srpske biće vraćene u Mađarsku, najpre u Istorijski muzej u Budimu, a nakon toga u samostalnu postavku muzeja u Sentandreji, kazala je upravnica galerije.

Ona je izrazila zadovoljstvo što je Galerija Matice srpske u godini proslavljanja 170 godina postojanja, a nakon decenije radova na rekonstrukciji zgrade, postala, kako naglašava, moderan evropski muzej.

Na svečanoj sednici uoči sinoćnjeg otvaranja izložbe, pored upravnice Galerije Matice srpske, govorili su predsednik Matice srpske prof. dr Dragan Stanić, istoričar umetnosti dr Vladimir Simić i episkop budmiski Lukijan, a izložbu "Arsenije Teodorović i srpska crkva u Budimu" svečano je otvorila predsednica Narodne skupštine Maja Gojković.

Celogodišnje obeležavanje 170 godina Matice srpske je nešto novo na kulturnim prostorima Srbije i to je poklon svim građanima Novog Sada i naše zemlje, kazala je Gojkovićeva istakavši da večeras otvorena izložba pokazuje koliko je bitno očuvanje identiteta našeg naroda, te da se na taj način ulaže u očuvanje tradicije, a iz koje je sve proisteklo.

Predsednica parlamenta podsetila je da su na poduhvatu obnove Matice srpske učestvovali Republika Srbija preko Ministarstva kulture, AP Vojvodina i Grad Novi Sad, te da je ponosno što su svi zajedno radili na jednom tako velikom zadatku očuvanja kulturne baštine, te je dodala da Novi Sad u potpunosti zaslužuje titulu prestonice kulture za 2021. godinu.

Negujući tradiciji dobročinstva i prijateljstva s institucijama, ustanovima i pojedincima, Galerija Matice srpske dodelila je i zahvalnice Klubu prijatelje te institucije, a među dobitnicima našao se i Grad Novi Sad na čelu sa gradonačelnikom Milošem Vučevićem.

Galerija Matice srpske kao deo Matice srpske doprinela je izgradnji Novog Sada kakvim ga danas poznajemo. Novi Sad je krenuo napred u svakom smislu - duhovnom, kulturološkom i privrednom.

Dovoljno je reći da je 170 godina trajanja jedne ustanoveje potvrda značaja koji prevazilazi lokalni okvir. Značaj MAtice srpske ne možete svesti samo na Novi Sad, ona je značajna za ceo srpski narod, gde god on da živi, ali je svakako ona novosadska jer je njeno sedište već dugo u našem gradu, što nas čini neizmerno ponosnim, kazao je Vučević na konferenciji za novinare po završetku ceremonije otvaranja izložbe.

Uz večeras otvorenu izložbu Arsenija Teodorovića, Galerija Matice srpske trenutno nudi i izložbu srpskog slikara Dimitrija Avramovića.

Tokom ove godine, predstavljene su i izložbe o intimizmu, kao i izložba Save Ssumanovića.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: