Nagrada za film Boriše Simovića u Holivudu

Kratki igrani film Boriše Simovića "Dok su oni leteli na Mesec", u produkciji "Cineplanet" iz Beograda, osvojio je nagradu za najbolji internacionalni film na festivalu HollyShorts u Holivudu.

Kultura

Izvor: B92

Ponedeljak, 24.08.2015.

14:35

Default images
Foto: YouTube Screenshot

U čuvenom Kineskom teatru na Holivud bulevaru u proteklih deset dana prikazano je 400 filmova koji su odabrani od čak 2.400 prijavljenih. Festival je koncipiran tako da filmove i autore direktno predstavi holivudskoj industriji.

Reditelj Simović i koproducent Kosta Rakićević učestvovali su u velikom broju panela i dikusija. Nagrada podrazumeva i distribuciju filma na velikom broju manjih festivala sirom Amerike. Radnja se dešava u Beogradu 20. jula 1969. godine, na dan kada je Apolo 11 sleteo na Mesec. Svi kao hipnotisani prate TV prenos, samo dvoje ljudi, nezainteresovani za taj veliki događaj, lutaju pustim gradom.

Oni se znaju iz kolektiva u kojem rade, ali nikada ranije nisu razgovarali. Zazirali su jedno od drugog jer su oboje čuli da je onaj drugi potkazivač za državnu službu. Kako dan prolazi, sve više sumnjaju u istinitost tih glasina i počinju da otkrivaju svoja osećanja. Priču je napisao pisac Svetozar Vlajković, a reditelj je adaptirao za film. Glavne uloge tumače Tihomir Stanić i Jelena Đokić.

Producent je Igor Vranjković, direktor fotografije Pablo Ferro, vizuelne efekte potpisuje Rakićević, a kostim i scenografiju Jelisaveta Tatić-Čuturilo i Srđan Nedeljković. Muziku je komponovao Bratislav Radovanović iz benda "Fish in Oil". Svetsku premijeru film "Dok su oni leteli na Mesec" imao je 20. februara na festivalu u Rumuniji (Ploiesti International Film Festival), gde je osvojio dve nagrade: za najboljeg reditelja i nagradu publike.

U međuvremenu je prikazan na velikim festivalima: Tokio, Šangaj, Jerevan, Vašington, a za jesen je selektovan na Shorts Mexico u Meksiko Sitiju (najveći latinoamerički festival) i potom jos desetak festivala širom sveta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: