Kultura

Utorak, 27.11.2012.

15:44

Posle Hobita: Srbija rival Zelandu?

Nakon što je „Hobit“ Pitera Džeksona na kratko izmestio centar filmske industrije iz Holivuda na Novi Zeland, sledeća hit lokacija za filmadžije mogle bi biti Srbija i Severna Irska, tvrdi Žizela Kar, direktorka kompanije „Film New Zealand“.

Izvor: B92

Default images

Svet odbrojava poslednje sate do premijere novog Džeksonovog filma, ekranizacije čuvene Tolkinove knjige “Hobit”. Poslednjih meseci, upravo zahvaljujući tom filmu, u budžet Novog Zelanda slili su se milioni dolara, kako od snimanja filma tako i od brojnih turističkih aranžmana.

Međutim, prema rečima ljudi iz filmske industrije taj "balon se izduvava" i sledeće zemlje koje bi mogle biti zanimljive kako rediteljima, tako i producentima, su Severna Irska i Srbija, navodi Kar u razgovoru za „Njujork Tajms“.

Prema njenim rečima, dok Irci kažu da su "novi Novi Zeland", Srbija se filmadžijama predstavlja kao „jeftini Novi Zeland“.

Novi Zeland polako je postao važno ime u filmskoj industriji, čemu je najviše doprineo Džekson, koji je tamo snimao i čuvenu trilogiju „Gospodar prstenova“.
Beta/AP

 

Osim toga, delovi filmova „Avatar“, „Osvetnici“, „Avanture Tintina 3D: Tajna jednoroga“ i „Prometej“, koji su zajedno zaradili više milijardi dolara širom sveta, snimani su upravo na Novom Zelandu, gde je rađena i njihova postprodukcija.

Međutim, pojedinačni poduhvati nisu dovoljni da bi zemlja postala važan filmski centar. Kako objašnjava premijer Novog Zelenda Džon Ki, moraju se stvoriti i ostali pogodnosti, počev od odgovarajuće infrastrukture koja je potrebna filmskim radnicima.

„Piter Džekson možda bude pravio filmove narednih pola veka, ali ne možete zasnovati industriju na jednoj osobi. To nije pametna filmska strategija“, kazao je Ki.

Premijera „Hobita“ na Novom Zelandu zakazana je za 28. novembar, dok će u svetske bioskope film stiću sredinom decembra.

 

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

52 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Dobili su naređenje: Zatvarajte sve

Kanada je naredila da dve tehnološke kanadske kompanije Bluvec Technologies i Pegauni Technology obustave poslovanje, zbog zabrinutosti za nacionalnu bezbednost, saopštilo je kanadsko ministarstvo za inovacije.

9:53

25.5.2024.

1 d

Svet

"Brže, gomilajte dok EU ne odreaguje"

Evropa gomila zalihe kafe kako bi izbegla teškoće koje bi mogle izbiti početkom naredne godine stupanjem na snagu uredbe Evropske unije o suzbijanju krčenja šuma, objavila je Međunarodna organizacija za kafu (ICO).

13:19

25.5.2024.

1 d

Podeli: