Život je (španski) film, i obratno

Filmom „Jedna tvoja reč“ koji potpisuje aktuelna španska ministarka kulture Angeles Gonsales Sinde, 20. maja (21h) u Dvorani kulturnog centra Beograda biće otvoren četvrti po redu festival novog španskog filma „Španski metar“.

Kultura

Izvor: B92

Četvrtak, 19.05.2011.

18:21

Default images

Scenario za film „Jedna tvoja reč“ nastao je po istoimenom romanu Elivre Lindo španske književnice i novinarke po čijim romanima su nastali i filmovi „Manolito naočarac“ i „Verbalni napadi“, a ovaj film je 2008. godine nominovan za Goja nagradu za najbolju adaptaciju scenarija.

„Rosario i Milagros su prijateljice i čistačice. Obe su mlade, nemaju dečka, auto, prijatelje, ni budućnost, ali uprkos tome se bore, svađaju, zabavljaju se, jadikuju, pa čak i flertuju... Sve dok jednog dana jedan neočekivani susret ne preokrene njihove živote na najiznenađujući način,“ navodi se u saopštenju.

Anheles Gonsales Sinde je aktuelna španska ministarka kulture, a u svetu filma odveć priznato ime. Osvojila je brojna nacionalna priznanja, među kojima se ističu Goja nagrade za scenario filmova „Srećna zvezda“ i „Uspavana sreća“, u režiji Rikarda Franka. Za film „Jedna tvoja reč“ spremala se više od godinu dana brižljivo proučavajući knjigu Elvire Lindo, obilazeći grad i birajući mesta na koja će smestiti priču.
„Pre 15 godina sam s prozora kuće posmatrala dve čistačice slušajući njihov razgovor, i pomislila sam kako bi izgledalo da ja nemam ovako udoban život. Pomislila sam kakva bi bila moja duša, moje srce, moja razmišljanja, da li bih osećala da mi taj život ne pripada, da zaslužujem bolje“, seća se Elvira Lindo.

Glavne uloge poverene su Maleni Alterio i Esperansi Pedrenjo, glumicama koje tumače Rosario i Milagros, likove koji su „pomalo katastrofalni – nevine i krive u isto vreme“ kako ih opisuje rediteljka.

Četvrto izdanje „Španskog metra“ koji tradicionalno organizuju Institut Servantes u Beogradu i Kulturni centar Beograda, nudi devet filmova različitih sadržaja i stilova, ali sa zajedničkim imeniteljem - Život je film, a bude i obrnuto.

Festival će otvoriti direktor Instituta Servantes Antonio Lasaro Gosalo, direktorka Kulturnog centra Beograd Mija David i selektor festivala, filmski kritičar Nebojša Popović.

B92 i Institut Servantes poklanjaju vam dva puta po dve karte za otvaranje festivala 20. maja u Dvorani kulturnog centra Beograda, nakon kojeg će uslediti projekcija filma „Jedna tvoja reč“.

Prijavite se na karte@b92.net, ostavite ime, prezime, kontakt telefon i u subjektu poruke obavezno upišite „Jedna tvoja reč“.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: