Izložba "Umetnost i vlast - pejzaži iz Titove zbirke"

Izložba "Umetnost i vlast: pejzaži iz zbirke Josipa Broza Tita" biće otvorena u Muzeju 25. maj u četvrtak, 4. septembra, a publici će biti predstavljeno 45 slika i 10 grafika, najavio je Muzej istorije Jugoslavije.

Kultura

Izvor: Beta

Četvrtak, 28.08.2014.

12:20

Default images

Biće izloženi likovni radovi, makete kuća u kojima je živeo ili boravio Josip Broz Tito, a sastavni deo izložbe su i video instalacije slovenačke umetnice Jasmine Cibic, navodi se u najavi.

Izloženi radovi ilustruju tokove jugoslovenske umetnosti i ideologiju vlasti, a među njima su i pejzaži koji su planski predstavljali pažljivo odabrane momente iz Titove rane biografije kao instrumenata u izgradnji kulta ličcnosti tog vođe.

Izabrani su radovi nastali u rasponu od osam decenija, od 1903. godine (Proleće, Ivan Grohar) do poslednjih godina Titovog života (Peđa Milosavljević, Vasilije Jordan), navedeno je u saopštenju.

Biće izložene i makete Titove rodne kuće u Kumrovcu, kuće u Smederevskoj Palanci, na Zlatiboru i drugih, koje su sa velikom preciznošću i posvećenošću izradili amateri: pioniri, učenici, studenti i penzioneri.

Sastavni deo izložbe su i video radovi "Plodovi naše zemlje i "Uokvirivanje prostora", slovenačke umetnice Jasmine Cibic, nastali 2012. i 2013. godine.

Izložba je premijerno bila postavljena u galeriji Matice srpske u Novom sadu, a u Beogradu će biti otvorena do 12. oktobra 2014. godine. U pratećem programu biće organizovana stručna vođenja, kreativne radionice za decu i projekcija filma "Poklon predsednika Niksona".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: