Polemika: Imena trgova i ulica

Poslednjih mesec dana u centru medijske pažnje našla se i inicijativa da se minijaturnom platou/trgu ispred Doma omladine Beograda da ime Milana Mladenovića. Peticiju je do sada potpisalo više od 15.000 građana, a učešće su uzele i brojne javne ličnosti, kao i prijatelji lidera EKV.

Kultura

Izvor: B92

Ponedeljak, 18.04.2011.

11:58

Default images

Direktor Kancelarije za mlade Skupštine Beograda Kosta Andrić naveo je da su do sada, širom Srbije, bile pokrenute čak 32 inicijative da neka ulica ili plato ponese Mladenovićevo ime, ali da nijedna nije sprovedena do kraja. "Budući da je stranica na društvenoj mreži "Fejsbuk", pokrenuta u znak podrške ovoj inicijativi, za kratko vreme dobila 10.000 članova, Kancelarija je odlučila da da svoj doprinos organizujući prikupljanje potpisa," naveo je Andrić.

Prema informacijama iz gradske Kancelarije za mlade, inicijativa bi mogla ovoga puta da uspe. Čedomir Jovanović, lider LDP, stranke koja je inicirala akciju podsetio je da ona simbolizuje stavove koje je zastupao i Mladenović, te da okupljeni oko te ideje „šalju sliku normalnosti Beograda”.

Akciju su potpisom podržali i rokeri, ističući značaj Mladenovića za razvoj grada. „Dobro je da će Milan dobiti to što će dobiti, jer je život potrošio na dobrobit Beograda i maksimalno mu je dao. To znači da su rokenrol kultura i muzika deo ovog društva i naroda, ili da bi tako trebalo bi da bude”, kazao je Zoran Kostić Cane iz Partibrejkersa, a sa njim se složio i bubnjar Dragoljub Đuričić.

Ali, bilo je i suprotnih mišljenja. Oni koji su bili protiv imali su velike primedbe da neko "ko nije savršen" dobije trg i da se "boje kako će to da utiče na decu i kako će da im objasne zašto je Milan umro". Bilo je i suštinskih pitanja, a jedno on njih je: po kom kriterijumu uopšte neko dobija svoju ulicu ili trg?

Svoje mišljenje o ovom pitanju dao je i legendarni muzičar Zoran Simjanović. Njegovo pismo upućeno B92 prenosimo u celini:

Oko Trga-trotoara Doma omladine

Elipse pred Domom omladine
Milana Mladenovića sam mnogo cenio i velika je šteta što je tako nesrećno otišao.Verovatno bi još interesantnih pesama čuli.

Ipak ovaj “trotoar“ ispred Doma omladine bi pre trebalo da dobije ime nekih Rok prvoboraca Beograda. Dom su otvorile “Elipse“ 1966, „Siluete“ su 1961. kad je Milan imao 3 godine 200 metara odatle svirale „Prvu električarsku igranku“ malo pre Bitlsa i Stonsa.

Takmičenje „Elipsa“ i „Silueta“ sa Zoranom Miščevićem je održano u Domu omladine 1966. gde su pobedile „Elipse“.Te iste 1966 „Elipse“ su pred 15-20.000 gledalaca pobedile na „Prvoj Gitarijadi“ i snimili prvu muziku za celovečernji igrani film “Nemirni“ Kokana Rakonjca koji spada u kult filmove i danas je omiljen medju ljubiteljima filma i roka.
Elipse u velikoj sali DOB-a
Svoj poslednji oproštajni koncert na kome je bio krem Beograda “Elipse“ su održale 1968. u Domu u isto vreme kad su se u Americi dešavale strašne stvari i kada je svirajući skoro isti repertoar Džejms Braun spasao Ameriku od krvoprolića. Milan bi trebalo da dobije neku ulicu negde u gradu, ali ovaj trotoar je za rokerske prvoborce.

Šta vi mislite o ovom pitanju? Da li je Milan Mladenović pravi izbor za plato ispred DOB-a, ili on zaslužuje neko drugo mesto – npr. plato ispred Studentskog kulturnog centra? Da li podržavate inicijativu Zorana Simjanovića?

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

41 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: