Kultura

Subota, 16.02.2013.

14:32

I „Krugovi“ nagrađeni u Berlinu

Film „Krugovi“ Srdana Golubovića osvojio je 15. februara nagradu selekcije „Forum 2013“ na ovogodišnjem, 63. po redu Međunarodnom filmskom festivalu u Berlinu.

Izvor: B92

Default images

Golubovićev film žiri je nagradio zbog ubedljivog prikazivanja ljudske sposobnosti da prevaziđe naizgled nevidljive predrasude i postigne izlečenje kroz oproštaj.

Kako je naš reditelj rekao u razgovoru za B92, filmska ekipa se nakon premijere vratila u Beograd a nagradu u Berlinu primili su producenti filma. Ova nagrada posebno mu je značajna jer „Krugovi“ nisu prikazani u takmičarskom programu.

„Forum nije takmičarskog karaktera, ali se u okviru njega dodeljuje nekoliko nagrada nezavisnog žirija koji čine filmski profesionalci iz celog sveta. Drago mi je da nas je nagradio baš taj žiri koji se bavi i moralnim aspektima umentičkih dela“, izjavio je Golubović.

Nagrada je došla u trenutku kada je i dalje aktuelna odluka vlasti u Srbiji da ove godine ne dodele ni dinar za finansiranje filmske umetnosti u Srbiji. Golubović smatra da su se stvari veoma simbolično poklopile, jer se pokazalo da srpski filmovi uprkos tome osvajaju značajna priznanja.
Foto: Tanjug
„U Berlinu su prikazana ukupno četiri srpska filma, i u tome postoji mnogo simbolike. Jer, kada ministarstvo da nula dinara za ovu godinu, i na neposredan način kažnjava filmske umetnike, naša ostvarenja zasluženo predstavljaju sprsku kulturu na jednom od najvećih svetskih festivala, i to u najboljem svetlu“, kazao je Golubović dodajući da se plaši da niko od nadležnih neće prepoznati postignute uspehe.

Osim Golubovićevog filma u selekciji „Forum 2013“ dodeljeno je i specijalno priznanje koje je pripalo filmu „Senzo ni naru“ koji potpisuje Kaoru Ikeja.

Priča o posledicama herojskog čina inspirisana delom Srđana Aleksića svoju svetsku premijeru imala je na američkom festivalu Sandens, dok je u Berlinu priređena evropska premijera. Publika u Srbiji „Krugove“ će moći da pogleda premijerno 23. februara na ovogodišnjem FEST-u.

Prema Golubovićevim rečima, festivali su odlična prilika da film dođe do šire publike. Tako su već otkupljena prava za prikazivanje filma u nekoliko zemalja, među kojima su Poljska, Grčka, Turska, Francuska, Rumunija, Nemačka i SAD.

Nagaradu Kristalni medved na ovogodišenjm Berlinalu ranije je osvojio još jedan srpski film, „Rabbitland" Ane Nedeljković i Nikole Majdaka.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

40 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Drama na nebu, hitno podignuti borbeni avioni

Ruski vojni avion juče je nakratko narušio vazdušni prostor Švedske istočno od baltičkog ostrva Gotland, nakon čega su ga presreli švedski borbeni avioni, saopštile su danas oružane snage te nordijske zemlje.

13:01

15.6.2024.

1 d

Svet

uživo Rusi zauzimaju; Ukrajina u mraku

Rat u Ukrajini – 844. dan. Nastavljaju se borbe širom Ukrajine, a Rusi su tokom prethodnog dana izveli seriju napada u Kijevskom, Hersonskom, Nikopoljskom i Donjeckom regionu, gde su poginule tri osobe.

22:29

16.6.2024.

49 min

Podeli: