Kultura

Subota, 11.02.2012.

13:23

Jedini pravi Čovek u crnom

Osam godina nakon smrti, slavni američki muzičar Džoni Keš još uvek izaziva veliko interesovanje, a dokaz o toj popularnosti su i ovogodišnje pripreme za proslavu njegovog 80. rođendana .

Izvor: B92

Default images

“Slobodno pitajte ljude oko mene. Ja ne odustajem. Ja ne odustajem… I to nije zbog neke frustracije ili očajanja, to što kažem da ne odustajem. Ne odustajem jer ne odustajem. Ja u to ne verujem”, kazao je Džoni Keš prilikom gostovanja u čuvenoj emisiji Larija Kinga, 2002. godine, dva meseca nakon što je proslavio sedamdeseti rođendan.

Godinu dana kasnije, “Čovek u crnom” kako su ga zvali, umro je od posledica dijabetesa. Međutim, interesovanje za Džonija Keša još uvek ne jenjava.

Kako prenosi AP, u pripremi je projekat konzervacije Kešove kuće u kojoj je proveo detinjstvo u Arkanzasu koja će početi 26. februara, na datum njegovog rođenja. Kasnije ove godine u Nešvilu biće otvoren novi Kešov muzej, a u planu je i objavljivanje nekoliko albuma njegove muzike, kao i tri dokumentarna filma.

"Mnogi su ga voleli i mnogi i dan danas imaju kolekciju njegove muzike i žive kako u srcu SAD, tako i u Nemačkoj”, kaže njegov sin Džon Karter Keš. "To je magično što i dalje uspeva da privuče ljude iz različitih miljea."



Kešova deca i unuci prisustvovaće početku projekta Dečji dom Džonija Keša, koji sprovodi Univerzitet u Arkanzasu. Prikupljanje sredstava počelo je još prošlog leta, a porodica i univerzitet se nadaju da će restaurisati kuću u kojoj je Keš odrastao kako bi posetioci mogli da se upoznaju ne samo sa Kešovim životom već i realnošću Velike depresije.

Rozen Keš kaže da ju je od svih počasti i priznanja koje je njen otac dobio tokom godina, ovaj projekat najviše dirnuo.

Kuća se obnavlja na osnovu fotografija i sećanja rodbine. Biće opremljena i ukrašena kao kada je Kešova porodica tu živela tridesetih i četrdesetih godina prošlog veka. Univerzitet planira i da otvori muzej, prostor za radionice, časove i prateći program.

Bil Miler, kolekcionar predmeta koji sećaju na Kešoa i urednik sajta posvećenog ovom muzičaru, najviše zaslužan za muzej u Nešvilu koji će se nalaziti na Louer bulevaru, glavnoj turističkoj ruti grada. Muzej će biti ispunjen predmetima iz Kešove kuće koja je zatvorena 1999. godine i predmetima koje će pokloniti njegova porodica.



"Bio je veliki poštovalac mog oca i jedan od najvećih kolekcionara", kaže Rozen Keš. "Ako neko ima strukturu za muzej, onda je to on. Imam puno poverenja u njega i mislim da je to sjajno. Mislim da će on to uraditi sa dostojanstvom i stilom i da će biti istorijski važno, a ne kičasto. Veoma me interesuje da vidim kako će sve ispasti", dodala je ona.

Nijedna proslava Džonija Keša nije potpuna bez muzike, a nje je bilo dosta posle smrti, uključujući i završetak njegove serije "American Recordings".

U aprilu će se pojaviti dva CD-a, "Bootleg IV: The Soul of Thruth" koji će se fokusirati na gospel i duhovne pesme snimljene sedamdesetih i osadesetih. Kolumbija rekords planira da izda nekoliko CD-ova ove godine, uključujući i veliku kompilaciju njegove muzike, ali datum objavljivanja još nije utvrđen.

"Moj tata je bio prava stvar. Bio je ponizan ali je imao šarma, stila i harizme i privlačio je i inspirisao ljude. Mislim da je sjajno što moj otac i dalje inspiriše ljude", kaže Džon Karter Keš.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Drama na nebu, hitno podignuti borbeni avioni

Ruski vojni avion juče je nakratko narušio vazdušni prostor Švedske istočno od baltičkog ostrva Gotland, nakon čega su ga presreli švedski borbeni avioni, saopštile su danas oružane snage te nordijske zemlje.

13:01

15.6.2024.

1 d

Svet

uživo Rusi zauzimaju; Ukrajina u mraku

Rat u Ukrajini – 844. dan. Nastavljaju se borbe širom Ukrajine, a Rusi su tokom prethodnog dana izveli seriju napada u Kijevskom, Hersonskom, Nikopoljskom i Donjeckom regionu, gde su poginule tri osobe.

22:29

16.6.2024.

1 h

Podeli: