20 godina festivala SÒNAR

Jedan od najprestižnijih, a svakako i najatraktivnijih festivala u Evropi, Sónar, prošlog vikenda (tačnije od 13. do 16. juna) održan je po 20. put u Barseloni.

Izvor: Tekst, foto i video: Barbara Garèeviæ

Ponedeljak, 24.06.2013.

15:11

Default images

Brojke vezane za posetu festivala nisu bile nikad veće. Sónar Barselona ugostio je preko 121.000 posetilaca iz 102 zemlje, što je rekord u istoriji ovog festivala.

U nedelji festivala sajt www.sonar.es je imao 300.000 pregelda, sto je 28% više od prošle godine. Zanimljiv podatak je da je ovaj sajt nije zabeležio posetu iz samo 4 zelje na svetu: Čad, Severna Koreja, Tadžihistan i Zapadna Shara J

Svemu ovome ide u prilog činjenica da je ovo jubilarno, dvadeseto izdanje Sónar festivala, ali i to da se po prvi put ove godine dnevni deo festivala, poznatiji kao Sónar by Day preselio na drugu lokaciju, mnogo veću, samim tim i manje intimniju – iz centra grada, sa platoa Muzeja savremene umetnosti (MACBA) na sajam Monžuik (Plaça d’Espanya). Pozitivno je bilo to što je nova lokacija bila mnogo bliža mestu gde se održava noćni deo, ali utisak se ipak malo promenio.

Sónar već godinama ima vrlo originalan vizuelni identitet, što je i ovog puta bio slučaj - bradate devojčice, čirlidersice u socijalnom ambijentu, koji je kako smo saznali od orgzniatora, snimljen upravo u Srbiji.

Program festivala je kako se i očekivalo bio sjajan!!
Ono što ovaj festival čini zaista posebnim je upravo Sónar by Day. I iako na sada malo većem prostoru, veštačka trava je bila uredno postavljena na svakom stejdžu, gde se sedi, sunča, uživa dok sviraju vodeća imena svetske muzičke scene.

Tokom tri dana festivala, po običaju su se preklapali koncerti, tako da je u nekim momentima bilo jako teško odlučiti šta slušati.

Sónar je festival gde se otkriva nova muzika, gde ste u prilici da vidite izvođače koje tek čeka uspešna karijera, ali i mnoge velike zvezde.

Gold Panda, Fantastic Mr Fox, Sisy Ey, Odissee, Ulf Erickson, Liars, Mykki Blanko, Karl Hyde, Foreign Beggars, Christeene, Kidsuke, Le K, TNGHT.. samo su neka od novih imena koja su imala sjajne nastupe I napravili odličnu atmosferu na dnevnom delu festivala koji traje od 12h do 22h.

Na glavnoj i najvećoj bini, poznatijoj kao Sónar Village, fenomenalne nastupe su imali francuski kantautor Sebastien Tellier, fantastični, energični I šarmantni Jamie Lidell, sve popularniji Chromatics, Mary Ann Hobbs, Modeselektor, Lindstrom & Todd Terje i sjajni Matthew Herbert u DJ setu.

Na tri ostala stejdža : Sónar Hall, Sónar Dôme, Sónar Complex, imali smo priliku da slušamo : JESSE & Jimi Tenor, Metro Area, Francesco Tristano , Beardyman, JJ Doom, Diamon Version.. Sónar by day godinama unazad ima i deo koji se zove Sónar Cinema, gde se prikazuju muzički dokumentarci, a ovogodišnji novitet je Sónar +D , deo festivala posvećen novim medijima, mesto gde su se održavala razna predavanja, paneli, radionice. Sónar +D je u suštini novi brend festivala u saradnji sa Mobile World Capital Barcelona, i predstavlja seriju aktivnosti sa centralnom temom mobilnost, praveći vezu između kreativnosti, tehnologije, inovacija i biznisa vidljivijom i pristupačnijom. Tako smo tu mogli da čujemo brojne zanimljivosti, ali i da prisustvujemo predavanjima i panelima u kojima su učestvovali najveći svetski DJ-evi, kao što su : Richie Hawtin, Luciano, Lauren Garnier, Matthew Herbert ili Skrilex.

Sónar By Night je ostao nepromenjen. Gomila fenomenalnih izvođača, čiji se nastupi preklapaju, jurcanje od stejdža do stejdža, i ove godine nestvarna gužva.
Prve večeri smo na ulazu svi dobili 3D naočare za nastup koji su imali vetrani elektronske muzike - KRAFTWERK. Nastup sličan onima koje smo imali prilike da vidimo u Beogradu 2005. i na Exitu 2009, ali u 3D varijanti. I uvek fantastičnI.

Iste večeri izuzetne nastupe imali su: Bat For Lashes, Nicolas Jaar, Richie Hawtin sa svojim projektom Enter, Baauer, Major Lazer, Diplo…

Druge večeri, u največoj hali, zvanoj Sónar Club, spektakularan nastup imali su Pet Shop Boys. Promovisali su svoj novi album ‘’Electric’’, ali stari hitovi nisu izostajali. Ono što je malo stariju publiku oduševilo je izvođenje pesme ‘’I’m not scared’’ benda Eight Wonder iz 1988. čija je pevačica bila čuvena britanska glumica Patsy Kensit, a koju su napisali Neil Tennant i Chris Lowe. Vizuelni efekti, kostimi, video art za svaku pesmu, laseri, igrači… sve je to bio deo ovog dvočasovnog koncerta. A onda još jedan legendarni sastav, old school hip hop – Jusrassic 5 u prepunoj sali Sonar Pub.

Čuveni francuski label Ed Banger je u okviru proslave desetogodišnjice svog postojanja predstavio svoja tri najpopularnija umetnika: Breakbot - live act, Busy P i Justice.

Derrick May, Laurent Garnier, Maceo Plex, Seth Trolex, 2manydjs, Paul Kalkbrenner, Luciano, Phon.o, bili su glavne DJ zvezde .

Za ovako važan jubilej, organizatori su priredili posebne koncerte povodom zatvaranja festivala, koji su bili za ograničen broj posetilaca I to u teatru Centra za savremenu kulturu Barselone - CCCB, gde je nastupio višestruko nagrađivani britanski kompzitor Max Richter + bcn216, dok je u Atrijumu Muzeja Savremene umetnosti – MACBA festival zvanično zatvorio mladi italijanski kompozitor i umetnik - Lorenzo Senni.
Mnogima od nas će nedostajati stari ‘’mali’’ Sónar, ali gore navedene brojke govore o konstantnom usponu ovog festivala, te su promene u tom smislu neminovne.

Sónar je uveliko najavio datume za 2014. godinu i to za sva svoja izdanja, u drugim gradovima/ državama/ kontinentima:

Rejkjavik, 13-14-15 februar; Tokio, 12-13 april; Meksiko Siti 16-17 maj; Barselona, 12-13-14 jun; Kejptaun, 16 decembar.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: