Nacionalne penzije čekaju januar

Zbog neslaganja oko toga ko bi trebalo da ponese priznanje za vrhunski doprinos nacionalnoj kulturi, odluka o dobitnicima biće saopštena 8. januara, pišu beogradski mediji.

Izvor: Izvor: novosti.rs, blic.rs

Četvrtak, 27.12.2012.

12:48

Default images

Kako pišu Novosti, konačna odluka biće doneta osmog januara, pošto postoji mogućnost da u Ministarstvu kulture uz odobrenih 45 nacionalnih penzija, obezbede sredstva za još pet.

Novosti su nezvanično objavile imena tridesetak umetnika i kulturnih pregalaca dobitnika nacionalnih penzija, koje je na sastanku odabrala sedmočlana komisija, među kojim su Vićezlav Hronjec (Vladimir Lutkov), pesnik koji piše na slovačkom, arhitekte Ivica Mlađenović i Nikola Vukosavljević, likovni kritičar Bratislav Ljubišić, muzikolog Ivana Trišić, slikar Branislav Makeš, glumac Božidar Stošić, dramski pisac Dragan Tomić, reditelji Dragoslav Lazić i Srboljub Božinović, umetnički fotograf Branko Belić, baletski koreograf Krunoslav Simić.

Dnevni list Blic je pak objavio da je na listi od estradnih umetnika koji su podneli zahtev za dobijanje nacionalnih penzija, ostalo je samo još troje: Zorica Brunclik, Predrag Živković Tozovac i Mulutin Popović Zahar i da postoji ogroman pritisak na komisiju da im dodeli penzije.

Ne želeći ni da potvrdi ni da demantuje imena, član komisije Viktor Šećerovski, za Novosti, kaže:

- Potpuno je razumljivo što u javnosti vlada veliko interesovanje za ishod naše odluke, ali nema smisla da se licitira imenima. Kao i sve prethodne i poslednja sesija protekla je u izuzetno tolerantnoj atmosferi, uz precizno vaganje svakog dosijea. Priča o našim navodnim svađama povodom kandidature Zorice Brunclik potpuno je besmislena, jer već prilikom prvih izjašnjavanja jednoglasnom odlukom nije ušla ni u širi izbor. Inače, svi koje smo do sada izdvojili dobili su po svih sedam glasova.

Konačna odluka biće doneta osmog januara, pošto postoji mogućnost da u Ministarstvu kulture uz odobrenih 45 nacionalnih penzija, obezbede sredstva za još pet. Ukoliko se to dogodi, među najozbiljnijim kandidatima su, kako Novosti nezvanično saznaju, pesnik Božidar Šujica i pevač Miki Jevremović. Ni o ovome Viktor Šećerovski nije želeo da se izjašnjava, ali je rekao:

- Raspravljajući o kandidatima zaključili smo da oni koji više od dvadeset godina žive i stvaraju van zemlje i ne plaćaju državi doprinose, ne mogu se naći na ovom spisku. Istovremeno, dogovorili smo se da na sledećem sastanku sačinimo listu prioriteta od desetak imena, koja će se naći pred sledećom komisijom. U slučaju da Ministarstvo i Vlada žele da dopune naš izbor, mogu to učiniti jedino birajući kandidate sa tog spiska.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: