BG: Znakovi, Avlija, Drina i priče

Svaki drugi član Biblioteke grada Beograda tokom kalendarske godine bar jednom pročita neko delo našeg Nobelovca Ive Andrića. Pozabavili smo se statističkim podacima Biblioteke i napravili pregled Andrićevih dela koje bi vam stanovnici Beograda najverovatnije preporučili.

Kultura

Izvor: B92

Utorak, 25.10.2011.

19:20

Default images

Znakovi pored puta
Ni roman ni pripovetka, ovaj svežanj meditativne proze nepohodan je za bilo kakvo ozbiljnije tumačenje ostalih Andrićevih dela. Mudre misli koje u “Znakovima pored puta” ispadaju sa svake stranice toliko se sviđaju stanovnicima Beograda, da je ova knjiga u proteklih godinu dana izdata čak stopetnaest puta. To znači da je za ovo delo u Biblioteci grada Beograda interesovanje svakodnevno, a da se izda na korišćenje bar svaki treći dan tokom jedne kalendarske godine.

Prokleta avlija
Iz začaranog kruga tamničke avlije nije lako izaći, ali je zato “Prokleta avlija” bez problema prelazila prag Biblioteke. Neveliko obimom, ovo značajno Andrićevo delo u prethodnih godinu dana izneseno je iz prostorija Biblioteke bar jednom u toku dana. Naime, statistika kaže da je “Prokleta avlija” na korišćenje u prethodnih godinu dana izdata tačno 403 puta!

Ovakvom interesovaju naravno da doprinosi i podatak da je ovaj roman sastavni deo školske lektire. Ipak, u Biblioteci za njega vlada mnogo veće interesovanje nego za ostala dela domaćih pisaca koja su takođe obavezna lektira. Tako je protekle godine osim “Proklete avlije” najtraženija “domaća” lektira bila Pavićev “Hazarski rečnik”, izdata na korišćenje 325 puta, a potom i “Kad su cvetale tikve” Dragoslava Mihailovića, izdata 220 puta.

“Prokleta avlija“ je jedna od pet knjiga koja je izabrana u okviru projekta adaptacije knjiga za slabovide osobe pod nazivom “Lako je čitati“. Projekat je pokrenut na inicijativu Izdavačkog preduzeća Signature , a uz podršku Biblioteke grada Beograda.
Na Drini ćuprija (The Bridge on the Drina)
Strance i sve putnike namernike ljubitelje engleskog jezika sasvim logično najviše privlači roman “Na Drini ćuprija” na engleskom jeziku. Primerci ove knjige izdaju se na korišćenje jednom nedeljno. Prema rečima korisnika, čitanje njegovih dela na stranom jeziku, svojevrstan je izazov, jer je veoma teško prevesti lepotu izraza “na kakav strani jezik”. Roman “The Bridge on the Drina” od početka godine izdat je na čitanje četrdeset puta.

Beogradske priče
Od prošlogodišnjeg Sajma knjiga kada su objavljene, “Beogradske priče” u izdanju “Lagune” postale su jedna od najtraženijih knjiga u Biblioteci grada Beograda. Odgovarajuće medijski propraćeno objavljivanje tematskih zbirki Andrićevih priča povećalo je interesovanje za njegovo delo. Od deset objavljenih zbirki upravo su se izdvojile “Beogradske priče”, koje su se našle i na listi rezervisanih knjiga. To je veoma redak slučaj sa toliko “starim” i svima vrlo dobro poznatim autorom, kažu iz Biblioteke grada Beograda.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: