Ponedeljak, 06.10.2008.

23:25

Karte za Depeche Mode od 10.10.

Poznata britanska grupa "Depeche Mode" održaće koncert u Beogradu 20. maja, potvrđeno je na konferenciji za novinare ove grupe u Berlinu.

Izvor: B92

Default images

"Depeche Mode" će nastupiti na beogradskom Ušću u okviru "Tuborg Green festa", za čiju produkciju su zaduženi "Live Nation" i "State Of Exit".

Prema raznim anketama, koje su obavljane godinama unazad "Depeche Mode" je sastav, koji domaća publika najviše želi da vidi u Srbiji.

Turneja u okviru koje će bend nastupiti u Beogradu nazvana je "Tour Of The Universe 2009", i u okviru nje će nastupiti u 28 evropskih gradova. Turneja počinje 22. maja u Izraelu i završava se u julu u Portugalu. Pored sastava "Depeche mode" u Beogradu će nastupiti još dva, za sada neimenovana, benda za koje organizatori kažu da će predstavljati jedan veoma interesantan strani i jedan regionalni bend.

Po informacijama koje su organizatori dobili od agencije “Live Nation”, koje nisu zvanične, nastup sastava “Depeche Mode” trebalo bi da traje više od 100 minuta.

Prodaja ulaznica za nastup sastava "Depeche Mode" počinje 10. oktobra u 12 časova, i karte će moći da se naruče preko preko internet sajtova www.exitfest.org i www.gigstix.com po promotivnoj ceni od 2390 dinara za parter (broj ulaznica će biti ograničen), redovna cena karata za parter iznosiće 2990 dinara i one će u prodaju biti puštene čim sve ulaznice po promotivnim cenama budu prodate.

Karte za ograđeni prostor ispred same bine, takozvani "fan pit", iznosiće 3990 dinara, dok će VIP ulaznice koštati 7500 dinara.

"Fan pit" ima ograničen kapacitet i ograđen je. To znači da će posetioci sa ulaznicama za parter biti iza ograde "fan pita", koja je postavljena na oko 50 metara od bine, dok če posetioci sa ulaznicama za "fan pit" biti ispred same bine, što je i razlog veće cene ovih ulaznica.

U prodaju će ukupno biti pušteno 20.000 karata, ali će u slučaju dodatne potražnje kapacitet biti proširen.

Kako je najavljeno na konferenciji održanoj u Berlinu 6. oktobra bend se trenutno nalazi u studiju gde rade na novom albumu koji će se u prodaji pojaviti u aprilu 2009.

"Sjajno zvuči i biće među najboljim stvarima koje smo snimili", rekao je Gor, klavijaturista, gitarista i glavni autor benda.

Sastav „Depeche Mode“ osnovan je 1980. godine u Engleskoj u jeku novog talasa i novog romantizma. Članovi osnivači bili su Vins Klark (Vince Clark) , Endru Flečer (Andrew Fletcher) i Martin Gor (Martin Gore) – koji su i ranije nastupali zajedno pod različitim imenima - a po dolasku pevača Dejvida Gana (David Gahan), uzimaju naziv „Depeche Mode“ (po francuskom modnom časopisu).

Do danas su objavili 11 zvaničnih studijskih albuma, a procenjuje se da su do 2006. prodali preko 72 miliona ploča širom sveta.

Prvi album „Speak and Spell“ pojavljuje se 1981. godine u izdanju kuće „Mute records“. Ubrzo po objavljivanju albuma Vins Klark napušta bend, a ulogu glavnog autora pesama u bendu preuzima Martin Gor.



„A Broken Frame", njihov drugi album izlazi 1982, a godinu dana kasnije i „Construction Time Again“, koji im donosi veću popularnost i turneju po Americi.

Prvih pet godina „Depeche Mode“ je dokumentovano kompilacijom singlova "The Singles 81-85". Kompilacija je u Americi izdata pod naslovom "Catching Up with Depeche Mode".

Posle uspeha video spota za singl " A Question of Time“ iz 1986. godine počinje njihovo dugogodišnje prijateljstvo i poslovna saradnja sa režiserom i fotografom Antonom Korbijnom (Anton Corbijn), koji je režirao 20 njihovih spotova (poslednji je iz 2006. "Suffer Well").



U ovo vreme, krajem 80-ih godina XX veka, i njihov imidž se kristalizovao, a sa ranijeg sint-pop zvuka prešli su na mračnije note, zbog čega su ih sve više povezivali sa gotik scenom. O njihovoj popularnosti u tom trenutku govori podatak da su karte za sve koncerte u Americi na promotivnoj turneji za „Music for the Masses“ (1987.) bile rasprodate. Turneja je kulminirala na završnom koncertu 1988. na Rouz Boul stadionu u Pasadeni u Kaliforniji sa rasprodatih 80.000 ulaznica. Na turneji je snimljen i dokumentarni film, a objavljen je i živi album sa ovog koncerta nazvan "101" (koncert je bio sto prvi po redu i poslednji na turneji).

Bend je ubrzo po objavljivanju ovog živog albuma u Milanu snimio pesmu "Personal Jesus", koja je postala jedna od njihovih najprepoznatljivijih numera. „Personal Jesus“ je dospeo do mesta broj 13 na britanskoj top listi, i postao je njihov prvi zlatni singl u Americi i prvi singl na listi Top 40 posle "People are people". Ovu stvar obradili su docnije Merilin Menson (Marilyn Manson), Džoni Keš (Johnny Cash), bend „Plasibo“ (Placebo) i drugi.

Februara 1990. godine singl "Enjoy the Silence“ dospeva do pozicije broj 8 na američkim i do 6. mesta na britanskim listama i tako postaje jedan od najuspešnijih njihovih singlova do današnjih dana. Ova pesma našla se na albumu „Violator“.



Sastav menja muzički izraz na albumu "Songs of Faith and Devotion“ iz 1993. godine predstavljajući tvrđi zvuk mnogo bliži rok orijentaciji. Album je dospeo do mesta broj 1 na listama u Americi i Britaniji. Posebno su se istakle pesme "I Feel You“, „Walking in My Shoes“, „In your room“ i "Condemnation“.



Drugi živi album u karijeri izlazi im u decembru 1993. pod naslovom „Songs of Faith and Devotion Live“.

Usledile su brojne trzavice u bendu - promene članova, Ganovo skidanje sa narkotika...

Godine 1996, po povratku Gana sa lečenja, „Depeche Mode“ se ponovo okuplja i ulazi u studio sa producentom Timom Simenonom. Sledeće godine objavljuju izuzeto popularni album "Ultra", koji ih još jednom dovodi na prvo mesto lista.

Druga kompilacija singlova pod nazivom „The Singles 86-98“ je izašla 1998. godine sa bonus pesmom "Only When I Lose Myself“.

Godine 2001. „Depeche Mode“ je izdao album "Exciter“, koji nije imao naročito dobru prođu kod kritike i publike.

Avgusta 2004. izdavačka kuća "Mute" objavljuje "Devotional" DVD sa snimljenim filmom sa svetske turneje iz 1993. godine i kompilaciju remiksa pod nazivom „Remixes 81-04“ .

17. oktobra 2005. se pojavio jedanaesti studijski album "Playing the Angel“ .Ovaj album stigao je do broja 1 na top listama u mnogim evropskim državama, a hit singl "Precious“ je dostigao broj 4 na britanskoj listi.

Preslušajte fono izveštaj Tome Grujića iz Berlina o ovom događaju u emisiji BBC svet u 2

Slušajte „Depeche Mode“ na B92.fm

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

60 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Palo 600 ratnih aviona: Rusi se oglasili

Ruske trupe uništile su 600 ukrajinskih ratnih aviona i 1.300 višecevnih raketnih bacača od početka Specijalne vojne operacije u Ukrajini, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

20:30

16.5.2024.

1 d

Podeli: