Peta Noć muzeja u 20 gradova Srbije

Peta kulturno-zabavna manifestacija "Noć muzeja", koja će se ove godine odvijati u više od 120 galerijskih i muzejskih prostora u Beogradu i još 19 gradova širom Srbije, biće održana 17. maja, od 18 do dva časa po ponoći.

Izvor: B92

Utorak, 01.04.2008.

08:00

Default images

Osim Beograđana, provod u "Noći muzeja" očekuje i žitelje Novog Sada, Šapca, Valjeva, Niša, Pančeva, Kragujevca, Kraljeva, Jagodine, Zrenjanina, Sombora, Kikinde, Požarevca, Čačka, Subotice, Užica, Sirogojna, Kladova, Vrbasa i Zaječara, saopšteno je iz Umetničko-produkcijske grupe "Noć muzeja".

U Beogradu ove godine "Noć muzeja" se neće odvijati samo u centru grada, nego i u Zemunu, na Senjaku, Koštinjaku i u Surčinu, dok će u Novom Sadu u program manifestacije biti uključeno više od 30 muzeja i galerija.

"Noć muzeja" se održava uz podršku Ministarstva kulture Srbije, Skupštine Beograda i drugih gradova učesnika, Međunarodnog saveta muzeja (ICOM) i Muzejskog društva Srbije, ambasada SAD i Holandije, Instituta Servantes, Gete instituta, italijanskog i francuskog kulturnog centra.

U Beogradu je na prošlogodišnjoj "Noći muzeja" zabeleženo oko 240.000 ulazaka u muzeje, a najveću pažnju privukla je izložba o svadbenim običajima "A šta mi bi?" u Etnografskom muzeju. Specijalno iznenađenje u 23.55 časova predstavljalo je venčanje višeg kustosa i autora izložbe u tom muzeju, Vesne Dušković. Ovu lokaciju posetio je najveći broj ljudi, oko 21.000. Veliko interesovanje izazvale su i postavke u Konaku kneza Miloša, Pedagoškom muzeju, Narodnoj banci Srbije, Vojnom muzeju, Kazamatima i u Muzeju Crvene Zvezde.

Noć muzeja u Novom Sadu privukla je oko 50.000 poseta, a najposećenija izložba bila je "Vojvođanskom graždanstvu u susret" u Muzeju Vojvodine, koju je posetilo oko 6.000 ljudi. Veliku pažnju privukla je i izložba "Mali svet" u galeriji Vojvođanske banke.

Valjevo i Šabac zabeležili su posetu od 5.000, odnosno 8.500 ljudi i odličnu posećenost svih lokacija, dok je u Nišu broj ulazaka bio 9.500 hiljada. Svoj doprinos "Noći muzeja" dali su i Sombor, Zrenjanin, Kikinda i Sirogojno.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: