LP Duo: Lončar - Pavlović

LP Duo, jedan od najuspešnijih kamernih ansambala u ovom delu Evrope, nastupa večeras (utorak 23. novembra) na 19. Međunarodnoj tribini kompozitora.

Kultura

Izvor: Razgovarala: Ivana Æirica

Utorak, 23.11.2010.

09:50

Default images

Postoji od 2004. godine kada su pijanisti Sonja Lončar i Andrija Pavlović premijerno, u integralnoj verziji, izveli kompoziciju čuvenog francuskog kompozitora Olivijea Mesijana ”Visions de L’Amen” na Beogradskom letnjem festivalu u Sava Centru.

Sonja Lončar i Andrija Pavlović su završili osnovne studije klavira i postdiplomske-specijalističke studije klavirskog dua na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu. Usavršavanje su nastavili na Visokoj školi za muziku i pozorište Roštok (Nemačka), gde su završili postdiplomske i doktorske studije kamerne muzike - klavirskog dua - sa najvišim ocenama u klasi Hans-Petera i Folkera Štencla. Ove studije predstavljaju najviši stepen obrazovanja za muzičare u Evropi, a Sonja Lončar i Andrija Pavlović su trenutno jedan od samo šest dua na svetu sa ovom vrstom diplome.

LP Duo je nastupao u svim većim gradovima Srbije, ali i u Mađarskoj, Sloveniji, San Marinu, Poljskoj, Italiji, Bosni i Hercegovini, Holandiji, Nemačkoj, SAD, kao i na festivalima. Osvojili su brojne nagrade.

B92: Kakav je to osećaj kad vas je samo šestoro na svetu, kad ste dvoje od šest, trećina?
Sonja Lončar
: Osećaj je dobar , ali proizašao je isključivo iz velikog i posvećenog svakodnevnog dugogodišnjeg rada.
Andrija Pavlović: Do toga je došlo zaista jednim velikim radom. Pet godina svakodnevnog pojedinačnog i zajedničkog višečasovnog vežbanja. Kao uostalom i plasman u top osam najboljih svetskih dua 2008. godine, kada smo održali pet koncerata u Majamiju. Tako da to pitanje proizvodi samo veliki broj prijatnih slika i sećanja na nekakav prethodni period, a već se nalazimo pred novim izazovima.
Otkud interesovanje za nastupanjem u duu, sviranjem na dva klavira, a i u četiri ruke?
SL&AP: Kad smo se upoznali shvatili smo da imamo dosta slične ideje i ciljeve i odmah se javila želja za saradnjom. Kao solista, muzičar se izražava na jedan drugačiji način , a zajedničko muziciranje za nas predstavlja veliko zadovoljstvo i potpuno ispunjenje. Klavirski duo je specifična disciplina koja zahteva puno posvećenje jer mi moramo da vežbamo i odvojeno i zajedno svaki dan i odlučili smo da se upustimo u to iz velike želje da zajedno saradjujemo i zajedno prolazimo kroz sve teške i lepe stvari koje su deo naseg poziva.

Sviranje u četiri ruke je specijalna disciplina koja zahteva potpuno jedinstvo. Tako jedan klavir postaje jedan stvarno moćan instrument i maksimalno se iskoristi pun potencijal klavirskog opsega i zvuka. Nije lako napraviti zajednički zvuk na jednom instrumentu. Imamo puno kompozicija na repertoaru za 4 ruke , i puno smo se i time bavili. Ipak, to je u nekom drugom smislu i ograničavajuće pa se više bavimo sviranjem na dva klavira.

Kakav je vaš repertoar, šta sve svirate?
SL&AP: Nas repertoar je već jako veliki i obuhvata dela iz svih perioda. U poslednje vreme se uglavnom bavimo muzikom nastalom u 20. i ovom veku. Najveći broj dela za dva klavira i jeste nastalo u ovom periodu, a to je period koji nas najviše i interesuje .

Mnoga dela ste upravo vi premijerno izveli?
SL&AP: Zaista veliki broj dela smo premijerno izveli u Srbiji , ali i u Sloveniji , Nemačkoj , Poljskoj , Holandiji , USA...
Olivier Messiaen, Karl-Heinz Stockhausen, Marucio Kagel, John Adams, Morton Feldman, Chick Corea, Kim Helweg, Philip Glass, Richard Rodney Bennett, Chiel Meijering, Vladimir Pejković, Božidar Obradinović, Zoran Erić, Milimir Drašković, Miroslav Savić, Ivo Josipović, Simeon Ten Holt, Bushra El Turk, Cecillia Odito, Vitja Avsec, Žiga Stanič....

Mnoga od ovih izvođenja su bila premijere u zemljama u kojima smo ih svirali, a mnoga su bile i svetske premijere.
Mora da je posebno dobar osećaj kada kompozitori stvaraju baš za vas delo? Ko je sve komponovao za vas i šta?
SL&AP: Neverovatno je dobar osećaj kada izvodimo neko delo i kompozitor sedi u publici. Takodje, saradnja sa kompozitorima je značajna u smislu razmene ideja i zajedničkog kreiranja nove muzike. Puno kompozitora nam je posvetilo dela , neki od njih su: Vladimir Pejković - kadenca za Mozartovu Sonatu za 2 klavira D-Dur i "Jesen", Božidar Obradinović "Severni pojas", Milimir Drašković "LP fragment", Kim Helweg (Danska) -"Rituali", Chiel Meijering(Holandija) - Pop Songs , Slovenački kompozitori Maks Strmčnik, Vitja Avsec, Žiga Stanič, i mnogi drugi... Stalno stižu nove note , ne možemo još uvek da postignemo da izvedemo sve što pristigne.

Koja je vaša “misija”?
SL: Svakodnevni posvećeni rad, stalni napredak, istraživački rad. Veliki je problem što ne postoji medij koji se ozbiljno bavi muzikom koju mi izvodimo , i jedini način da se čuju neka vrhunska dela je na našim koncertima. Trudimo se da dopremo do što većeg broja ljudi , jer smatramo da je jako važno promovisanje savremene umetničke muzike u vremenu u kojem muzika zbog prevelike eksploatacije gubi na značenju i ubrzano joj opada kvalitet.
AP. Svakodnevni posvećeni rad u cilju istraživanja velikog broja drugih relanosti, u koje kasnije na koncertima uvodimo našu publiku. Istraživački ali i prosvetiteljski rad.

Koji će vam nastupi zauvek ostati u sećanju i zašto?
SL&AP: 5 koncerata u Majamiju dan za danom, divno i iscrpljujuće iskustvo, koncert u Filharmoniji u Krakovu pred oko 2000 ljudi, kada smo osvojili prvu nagradu na konkursu savremene kamerne muzike, BELEF 2007, sviranje na brodu koji je plovio, specijalno iskustvo i energija, ali i rizik da se ne potopimo zbog prevelikog broja ljudi...itd. Šta ćete sve izvesti na Tribini kompozitora?
SL&AP: Sviraćemo muziku američkog kompozitora Johna Adamsa, trenutno jednog od najpoznatijih kompozitora na svetu i dobitnika Pulicerove nagrade za muziku. Delo "Hallelujah junction" koristi elemente gospela, i kroz vrstu proširenog minimalizma gradi iznenadjujuće ritmičke strukture izmedju 2 klavira.

Zatim tu je danski kompozitor Kim Helweg, koji na impozantan i originalan način spaja savremenu muziku sa savremenim bluzom i džez rokom (Miles Davis, Chick Corea, Joe Zawinul). "Blue Edge" je kompozicija sa našeg debi albuma koji smo snimili u Nemačkoj - kompletna dela za 2 klavira Kima Helwega, i to bi trebalo da se pojavi najpre na tržištu u Danskoj početkom 2011.

Sa nama će nastupiti i perkusionsita iz Haga Jose Pepe Garcia Rodrigez, koji će svirati marimbu i izvesti delo Ivana Brkljačića "Veeelika Jelenče", a zatim ćemo zajedno svirati "Canto Ostinato", čuveno delo Holadnskog kompozitora i minimaliste Simeona Ten Holta. O aranžmanu ovog dela odlučuju samo muzičari, i u jednom momentu izvodjenje postaje više ritual nego koncert.

Tu imamo još jednog gosta, Igora Vasiljeva, koji je pripremio video rad i uživo će ga izvoditi sa nama.



Budući da ste se usavršavali u školi za muziku i pozorište, kako vam se dopada tema ovogodišnje Tribine kompozitora “Muzika i pozorište”?
SL&AP: Neophodno je da se klasična muzika proširuje i povezuje sa drugim medijima, i to nije ništa novo, ali je vrlo značajno za nas i našu sredinu i na tome treba konstantno insistirati. Mi se trudimo oko toga u gotovo svakom projektu, ali uvek je dobro da postoji šira podrška. Ipak, u produkcijskom smislu, smislu realizacije, situacija je i dalje kritična. Tu se treba što više ugledati na pozorište, i treba od pozorišnih produkcija koje su mnogo kompleksnije učiti produciranje koncerata klasične muzike.

Sonja često radi muziku za predstave sa Nikolom Zavišićem. Koliko to voliš?
SL: Sa Nikolom Zavišićem saradjujem od 1999.godine. Zajedno smo učestvovali u sigurno već 20 , možda i više projekata . On je stalni saradnik na koncertima LP Dua , a ja sam komponovala muziku za , ja mislim više od 15 predstava do sada, u Beogradu i Pragu. Trenutno radimo na predstavi u Sloveniji , zatim sledi saradnja na predstavi u Somboru i do kraja godine jos 3 predstave u Beogradu. Na nekim predstavama sam izvodila muziku uživo. On je za mene najinspirativniji reditelj i uživam u saradnji sa njim.

Ne svirate samo klasičnu muziku, Sonja svira u Jarbolima a svirala je sa raznim bendovima, Andrija ima bend OLA HORHE
SL: Moja saradnja sa Jarbolima traje već više od 10 godina. To je nešto specijalno za mene. Mi smo kao neka familija. Sviranje različitih muzika ima jak međusoban uticaj , i mislim da je sviranje sa Jarbolima uticalo na to da napredujem u sviranju klasične muzike , i obrnuto.
AP: Oduvek su postojala interesovanja za druge vrste umetnosti. U početku je to krenulo kroz programe SKC-a, to je bio svojevrstan "poligon" za istraživanje sopstvenog identiteta koji nije bilo moguće u potpunosti spoznati u okviru klasičnih studija. Onda upoznate veliki broj interesantnih a drugačijih ljudi, sa kojima krećete da radite, u domenu muzike ali i vizuelnih umetnosti. To su sve dragocena iskustva koja sada itekako koristimo u okviru LP projekta ali i šire. Postoji i potreba za komponovanjem vlastite muzike.

A za OLA HORHE sam čuo, ali to je Andy Pavlov, zar ne? ..smeh... Odličan bend, u interesantnoj postavi - sintizajzeri i bubanj, skoro im je izašao prvi singl i spot za pesmu Trans AM a gotov je i debi album koji čeka pravog izdavača. Dosta je koncerata bilo ove godine, a celokupan materijal je sniman u beogradskom studiju Digimedia, producent Boris Mladenović. Sonja Lončar gostuje i peva u jednoj pesmi i to je ispalo zaista fantastično.

Utorak 23.11. u 20h – Hol Narodne banke Srbije
Dodela Mokranjčeve nagrade za 2009. godinu
Marko Nikodijević: Cvetić, kućica... la lugubre gondola (snimak kompozicije)
Duo LP – Sonja Lončar, klavir i Andrija Pavlović, klavir
Pepe Garcia Rodrigez, udaraljke
Program:
Kim Helveg (Danska): Blue edge (2 klavira)
John Adams (SAD): Halleluyah Junction (2 klavira)
Ivan Brkljačić: Veeelika Jelenče za marimbu solo
Simeon Ten Holt (Holandija): Canto Ostinato (2 klavira i marimba sa videom)

Ulaz na sve koncerte Međunarodne tribine kompozitora je slobodan.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Snažno nevreme stiže u Srbiju

U većem delu Srbije će danas pre podne biti pretežno sunčano, toplo, suvo i vetrovito, uz olujnu košavu u Beogradu, na jugu Banata, u Pomoravlju i donjem Podunavlju, a već u poslepodnevnim satima biće kratkotrajne kiše ili pljuskova.

7:13

1.5.2024.

1 d

Podeli: