Akin i Kusturica na FFS

Prvi po redu Filmski festival Srbije biće održan od 3. do 8. jula 2007. godine u Novom Sadu u organizaciji Filmskog centra Srbije i "State of Exit".

Izvor: B92

Ponedeljak, 28.05.2007.

21:16

Default images

Festival će svečano otvoriti naš ugledni reditelj Emir Kusturica projekcijom filma "Zavet". To će ujedno biti i prva projekcija ovog Kusturičinog filma nakon premijere na ovogodišnjem Kanskom filmskom festivalu.

U okviru Festivala biće i ciklus „Tribute to Emir Kustirica” koji će predstaviti filmove našeg internacionalno najpriznatijeg autora kao što su „Sećaš li se Doli Bel”, „Otac na službenom putu”, „Dom za vešanje”, „Arizona Dream”, „Crna mačka, beli mačor”, „Super 8 mm stories” i „Život je čudo”.  

Festival će imati takmičarski karakter i bogat nagradni fond.

Kuriozitet vezan za ovaj festival biće to što je jedan od članova žirija nemački reditelj turskog porekla Fatih Akin, dobitnik nagrade za najbolji scenario na ovogodišnjem festivalu u Kanu za ostvarenje "The Edge of Heaven".

Akin je najpoznatiji srpskoj publici po filmu „Glavom kroz zid” (Gegen die Wand) za koji je 2003. godine dobio Zlatnog medveda Berlinala.

Fatih Akin je svoj debi ostvario 1998. godine filmom “Kurz und schmerzlos” koji je osvojio Bronzanog leoparda u Lokarnu. Danas živi i radi u Nemačkoj.

Petočlani žiri, čiji će član biti Fatih Akin, dodeliće nagradu IBIS u trinaest kategorija u okviru takmičarske selekcije festivala pod nazivom Nacionalna klasa.

Pored ovih nagrada dodeliće se tri nagrade van konkurencije i Gran pri festivala koji dodeljuje tročlani žiri Eurimaža (Euroimages), fondacije Saveta Evrope za razvoj evropske kinematografije.

Ovaj Festival će promovisati novi programski koncept Cinema city - Grad bioskop, odnosno program festivala održavaće se na više gradskih lokacija, kao što su Srpsko narodno pozorište, bioskop Arena, otvorena scena Katoličke porte, Trg slobode, i mnoge druge. Ideja je da se na ovaj način vrati interesovanje najšire javnosti, tj da se promoviše i obnovi bioskopska kultura u Srbiji. 

Kako javlja reporter B92, Miroslav Zadrepko, u okviru programa Nacionalna klasa, koji obuhvata domaću produkciju, biće prikazano 18 filmova, od kojih se 16 takmiči za nagrade u ukupno 14 kategorija.

Iako je ovo trebalo da bude jedini takmičarski program festivala, naknadno je ova zamisao promenjena.

U konkurenciji Euroimaž će se za nagrade takmičiti 16 filmova, a osim ova dva programa predviđena su i brojna prateća dešavanja tokom festivala. Sami organizatori kažu da su zadvoljni pripremama i da je sve spremno za početak festivala.

Cene karata za pojedinačne projekcije se kreću od 60 do 250 dinara, dok paketi koštaju od 990 dinara, za sve projekcije euroimaža, do 1290 dinara, koliko treba izdvojiti za sve projekcije nacionalne klase.

Organizatori su naveli da je ideja o pokretanju Filmskog festivala Srbije proistekla iz potrebe za manifestacijom od nacionalnog značaja koja bi formirala merila kvaliteta i promovisala zaslužne filmske stvaraoce i njihovo delo u okvirima nacionalne kinematografije.

Filmski festival Srbije je koncipiran kao najznačajnija promotivna manifestacija kinematografije čiji je cilj da bude mesto susreta najviših standarda internacionalne i lokalne filmske produkcije i kulture.

Na Filmskom festivalu Srbije biće predstavljena celokupna godišnja produkcija domaćeg dugometražnog igranog filma, kao i selekcija najboljih dokumentarnih, kratkometražnih i animiranih filmova proizvedenih u Srbiji.

Filmski festival Srbije je institucija i događaj od opšteg društvenog značaja koju je podržalo Ministarstvo kulture Republike Srbije, Izvršno veće AP Vojvodine i Skupština grada Novog Sada, kao i mnogobrojni sponzori.

Saznajte više o rezultatima konkursa „Kako se zove tvoj festival"

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: