Svet

Utorak, 26.03.2019.

17:37

Trgovcima na Volstritu režu bonuse, uprkos skoku profita

Prosečan bonus plaćen trgovcima na Volstritu pao je za više od 30.000 dolara, uprkos skoku profita od 11 posto u industriji hartija od vrednosti.

Izvor: Tanjug

Trgovcima na Volstritu režu bonuse, uprkos skoku profita
Foto: Getty images/Spencer Platt

To se navodi u objavljenom izveštaju kontrolora finansijskih poslenika države Njujork.

Prema proceni kontrolora Tomasa DiNapolija prosečan godišnji bonus isplaćen zaposlenima u industriji hartija od vrednosti pao je u 2018. godini za 17 odsto na 153.700 dolara, sa 184.400 dolara prethodne godine, izveštava agencija AP.

Procena kancelarije državnog kontrolora o bonusima isplaćenim na Volstritu u periodu od decembra do marta služi kao pokazatelj o tome kako funkcioniše industrija finansijskih usluga. Poreskim upravama grada i države Njujork takođe služi da steknu predstavu o tome koliko poreskih prihoda mogu da očekuju od milijardi dolara bonusa koje brokerske kuće plaćaju zaposlenima.

Profiti brokersko-dilerskih firmi, članica Njujorške berze, iznosili su ukupno 27,3 milijarde dolara u 2018. godini u odnosu na 24,5 milijardi dolara godinu ranije, uprkos turbulencijama na berzama krajem godine, navodi se u izveštaju.

"Profiti su porasli 2018. godine, i gotovo su se udvostručili od 2015. Bonusi su prošle godine opali, ali je njihov prosečan iznos još uvek dvostruko veći od prosečne godišnje plate ostatka radne snage u gradu", rekao je DiNapoli.

Rast bonusa od 18 posto u 2017. u odnosu na prethodnu godinu delom je rezultat izmena federalnog poreskog zakona, koji je podstakao brokerske kuće na Volstritu da isplatu bonusa za 2018. godine premeste u decembar 2017., dodao je DiNapoli.

Još jedan faktor koji je uticao na niži prosečan bonus u 2018. godini je otvaranje novih 4.700 radnih mesta u gradskoj industriji vrednosnih hartija, što znači da je ukupan fond sredstava za bonuse delio veći broj zaposlenih, naveo je on.

Broj radnih mesta u industriji hartija od vrednosti je, kaže, premašio 181.000 prošle godine.

U izveštaju se navodi da je prosečna plata zaposlenih u ovoj industriji, uključujući bonuse, u Njujorku iznosila 422.500 dolara 2017. godine, što je poslednja godina za koju su dostupni potpuni podaci. To je za preko pet puta više od prosečne plate u privatnom sektoru u Njujorku, rekao je DiNapoli.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"To više ni Amerika ne može da spreči"

Napuštanje američkog dolara kao jedine valute za trgovinu naftom nije iznenađujući potez Saudijske Arabije, jer Rijad odavno razmišlja o tome, praktično od 2018. godine kada su SAD uvele prve sankcije Kini.

21:46

15.6.2024.

12 h

Svet

Vraćaju se u Rusiju?

Američki proizvođač bezalkoholnih gaziranih pića Koka-kola, koji je 2022. napustio rusko tržište, podneo je u aprilu ove godine tri zahteva za registraciju svojih najpoznatijih brendova "Koka-kola", "Fanta" i "Sprajt" u Rusiji.

7:54

15.6.2024.

1 d

Podeli: